ManşetUlaşım

Critical Mass İzmir bu ay sonu da Konak Meydanı’nda buluşuyor

0
Fotoğraf Critical Mass İzmir Eylül 2016 buluşmasından

2010 yılı Temmuz ayından beri devam eden ve her ayın son Cuma günü gerçekleşen Critical Mass bisiklet turunun İzmir ayağı 28 Ekim Cuma Konak Meydanı’da gerçekleşecek. Crititacl Mass İzmir Ekim 2016 için toplanma saati 18:30, bşalangıç saati ise 19:00 olarak açıklandı.

Critical Mass İzmir’den yapılan açıklama şu şekilde;

44

“İzmirli Bisikletliler, trafikte biz de varız diyor!

Tüm dünyada her ayın son Cuma günü bisikletlilerin bir araya gelerek trafikte yer almanın hakları olduğunu, trafiği motorlu taşıtların tıkadığını, bisiklet kullanımının trafiği rahatlatacağını haykırdıkları bir eylem Critical Mass.

Anlam olarak kritik çoğunluk anlamına gelen Critical Mass, ışıksız bir kavşakta yoğun taşıt trafiği arasından karşıya geçmeye çalışan bisikletlilerin sayılarının gitgide artarak geçiş üstünlüğünü ele geçirmeleri fikrine dayanan bu eylemlilik tüm dünyada 300’den fazla şehirde aynı anda gerçekleşmektedir.

Fotoğraf Critical Mass İzmir Eylül 2016 buluşmasından

Fotoğraf Critical Mass İzmir Eylül 2016 buluşmasından

İzmirli bisikletliler 2010 Temmuz ayından beri ayın son Cumartesi gerçekleştirdikleri Critical Mass eylemini Ekim ayı itibari ile dünyanın pek çok şehrinde olduğu gibi ayın son Cuma günü saat 19:00’da gerçekleştirecektir.

Facebook’taki Critical Mass İzmir sayfasında haberleşerek bir araya geleren bisikletliler eyleme Konak Meydanı’ndan başlayarak araç trafiğine katılmakta, “Arabadan İn Bisiklete Bin” sloganıyla yayaların ve diğer araç sürücülerinin dikkatini çekmeyi amaç edinmektedirler.

Critical Mass lidersiz, eşitlikçi bir sivil insiyatif platformudur. Kararlar eylem öncesinde katılan herkesin görüşü alınarak verilir. Geçilecek rotalar eylem öncesinde belirlenir.

Tüm dünyada olduğu gibi İzmir’de de Critical Mass eylemine bisikletliler, kaykay ve paten kullanıcıları ile tekerlekli sandalye vb. araç kullanan engelliler katılmaktadır.

Kentlerdeki motorlu taşıt hegemonyası trafik, çevre ve ses kirliliği gibi bir çok sorunun temelini oluşturmakta bireysel ve toplumsal sağlığımıza zarar vermektedir. Critical Mass’e katılan motorsuz ve sadece insan gücüyle çalışan taşıtlar daha yaşanabilir kentlerin vazgeçilmez unsurlarıdır.

Arabadan İn Bisiklete Bin
Critical Mass İzmir

 

(Critical Mass İzmir, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.