Ekolojik YaşamManşet

Bozcaada’nın “Özgür” Belgesel Festivali BIFED başladı

0

Yazın kalabalık olan sokaklarının sonbaharda tenhalaşmasına aşina olan Bozcaada, son üç yıldır ekim ayını festival heyecanıyla karşılıyor. Kıyıları, üzüm bağları, yaşam alanları talan edilmesin diye mücadele eden adada, dünyanın uzak coğrafyalarında benzer kaygılarla direnenlerin hikayeleri,  Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) ile mesafeyi kaldırıyor.

bifed-afis

Bu yıl 12-16 Ekim tarihleri arasında düzenlenen BIFED’e 58 ülkeden gelen 280 belgesel film başvurusu arasından “Fethi Kayaalp Büyük Ödülü” ana yarışma bölümü için 16, “Gaia Öğrenci Ödülleri” bölümü için 10 film belirlendi. Yarışma dışı bölümünde yer alan 32 filmle beraber izleyenleri beş gün boyunca belgesele doyuracak festivalde “kömür” konusu dikkat çekiyor. Enerji santralleri, madenler, çöp, köye dönüş, küresel ısınma, yerli halkların yok oluşu, göç ve mülteciler öne çıkan diğer konular.

Festivalin ana yarışma bölümündeki filmler arasında Çek Cumhuriyeti yapımı  “Sugar Blues”, şekerin insanların fiziksel ve zihinsel işlevleri üzerindeki etkisini araştırıyor. Yunanistan’da yaşayan Tahran doğumlu yönetmen Morteza Jafari’nin “Hayatı Düşlemek / Dreaming Of Life” adlı belgeseli, mültecilerin umudu arayış öykülerinde Türkiye’den Yunanistan’a yaptıkları tehlikeli yolculuğa tanıklık ediyor. İtalyan yapımı “Kömür Denizi / Coal Sea” ve “Çöp Mandala/ Waste Mandala”ABD yapımı “Sıfıra Doğru/ Racing To Zero”,  finalde yer alan diğer filmler arasında.

Çevre mücadelesine selam

BIFED panaroma ve yarışma bölümü için seçtiği filmlerle, Yırca’dan Cerattepe’ye, Çanakkale’den Zonguldak’a, Gerze’ye ülkedeki çevre mücadelesini de selamlıyor. Yönetmenliğini Umut Vedat‘ın yaptığı “Kara Atlas” adlı belgesel, festivalin finalindeki iki Türkiye yapımından biri. Film, ülkenin dört bir yanında yapılan ve yapılması planlanan termik santrallerle ilgili halk direnişlerini konu alıyor. Metin Kaya‘nın yönettiği “Soluk” ise, Zonguldak’taki kaçak madenlere dikkat çekiyor.

Teması ekoloji olan BIFED, bu alandaki sanatsal üretimi desteklemek, ilham vermek, ödüllendirmek, belgesel yönetmenlerini ve izleyicilerini, yörenin ekolojik sorunlarıyla ilgili bilim insanlarını, yerel üreticileri, aktivistleri bir araya getirmek için üç yıldır emek veriyor. Çevre belgeselleri alanında uluslararası bir ağ olan Green Film Network‘e ilk yılında kabul edilen BIFED’in en büyük destekçisi ise Bozcaada halkı.

bifed-salon

Fotoğraf: BIFED Ekibi

Kadınların festivali

BIFED’in ekibinin, jüri üyelerinin ve yerel destekçilerinin en az yarısının kadın olmasına, ekolojik değişimden ve sosyal adaletsizlikten en çok kadınların etkilendiği ve kadınların yer aldığı mücadelenin her şeyi değiştirdiği düşüncesiyle özellikle özen gösterildiği ifade edildi. Her geçen yıl yurt içi ve yurt dışından gittikçe büyüyen bir ilgiyle başlayan festivalin açılış akşamında konuşan Festival Yönetmeni Petra Holzer Özgüven, “Hakikati arayan belgesel yönetmenleri ve sizler gibi izleyiciler oldukça, bu festival daha uzun yıllar devam edecektir.” dedi.

bifed-yonetmen

Fotoğraf: BIFED ekibi

“BIFED bağımsızdır.”

Festival Başkanı ve Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, “Küçük gösterim salonları, sınırlı bütçesi, yürekli organizasyon ekibiyle bu festival beklentilerin çok üzerinde bir beğeni ve ilgi topladı. Adaya çok yakıştı. Ülkemizdeki kültür sanat faaliyetleri üzerindeki baskı ve sansür tehdidine rağmen bu festivalin en önemli ve en değerli kısmı tamamen bağımsız olmasıdır. BIFED bağımsızdır, BIFED bu salondaki herkes gibi bağımsızdır.” dedi.

bifed-yilmaz

Fotoğraf: Mustafa Dermanlı

Festivalde dereceye giren filmler 15 Ekim Cumartesi akşamı düzenlenecek törenle açıklanacak. Bu yıl Fethi Kayaalp Büyük Ödülü 7000 TL, ikincilik ödülü 5000 TL, üçüncülük ödülü 3000 TL, Gaia Öğrenci Ödülü ise 2000 TL olarak belirlendi. Geçen yıl 3500 izleyiciyle buluşan festivalin bu yıl daha büyük kalabalıkları adaya çağırması bekleniyor. Yarışma filmlerin yönetmenlerinin de katıldığı festivale Kaz Dağları ve çevresinde ekoloji mücadelesi veren aktivistler ile gazeteciler de ilgi gösteriyor. Festival boyunca Halk Eğitim Merkezi ve Salhane’de gösterilecek filmlere ilişkin detaylara  www.bifed.org adresinden ulaşılabilir.

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.