Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

II. Marmara Denizi Sempozyumu Bildiriler Kitabı

28Marmara Denizi, gerek dünyanın sayılı iç denizlerinden biri olmasıyla, gerekse barındırdığı denizel ekosistem açısından birçok denizden daha ayrıcalıklı bir özellik taşıyor. Marmara Belediyeler Birliği de 40 yıl önce Marmara Denizi ile boğazlarına kıyısı bulunan belediyelerce, öncelikli olarak kirliliği önlemek sonrasında ise temizlik çalışmalarını yürütmek amacıyla kurulmuştur. Merkezi İstanbul’da bulunan Birliğimiz 6’sı büyükşehir olmak üzere toplamda 13 ilde faaliyet göstermektedir.

Kuruluşumuzun temelini teşkil eden Marmara Denizi hassasiyeti, bugün tüm üyelerimizle birlikte muhafaza etmeye çalıştığımız en öncelikli değerimizdir. Bu hassasiyetle, Birlik olarak güçlü ve somut adımlar atmaya devam ediyoruz.  Bakanlıkların, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelerek ortak fayda ürettiği çalışmaları önemsiyoruz. Bu inançla sizlerin de destekleriyle ikincisini düzenlediğimiz Marmara Denizi Sempozyumu, gelecek nesillere daha mavi bir Marmara bırakma hayalimizi gerçeğe bir adım daha yaklaştıracaktır.

II. Marmara Denizi Sempozyumu Bildiriler Kitabı
Editör: Ahmet Cihat Kahraman
Marmara Belediyeler Birliği Yayını
2016

 

Hayvan Olmak

29

Bu değerli gezegeni herkes ve her şey gibi paylaşan insanlara, canlı olmaya dair samimi ve radikal bir bakış açısı sunan Hayvan Olmak, hayvan olmayı deneyimleyebilmek gerçekten mümkün müdür, sorusunu hep yakınında tutarak diğer canlı türleriyle aramızda zaman içinde oluşmuş sınırları belirsizleştirmeye dönük bir çabanın ürünüdür.

Bir imkansızın peşinden giderek hayvan olmanın doğasını keşfe çıkan tutkulu doğabilimci Charles Foster, porsuk, susamuru, alageyik, tilki ve ebabil “olmayı” tecrübe etmeye kalkışarak, yitirdiğimiz vahşiliğimizin, inkar ettiğimiz vahşiliğimizin ve vahşileşebilmemizin nükteli hikayesiyle zamanda unuttuğumuz tabiatımızı yeniden hatırlamamızı sağlıyor.

“Doğa yazını genellikle etrafı sömürgeci adımlarla arşınlayan ve iki metrelik mesafeden yeryüzünde gördüklerini anlatan insan hikayelerinden ya da hayvanların giyindiğini savunan insanlardan ibarettir. Bu kitap dünyayı, çıplak Welsh porsukları, Londra tilkileri, Exmoor susamurları, Oxford ebabilleri, İskoç ve West Country alageyikleriyle aynı düzlemde görerek anlatmak üzerine bir çabadır. Aynı zamanda koklama ve işitmenin görme duyusundan daha işlevsel olduğu bir yaşam alanında hareket etmenin nasıl bir his olduğunu öğrenmenin de hikayesi… Bir nevi edebi Şamanizm, ve itiraf etmeliyim ki, çok ama çok eğlenceliydi.”

(Tanıtım Bülteninden)

Hayvan Olmak
Charles Foster
Çeviren: Ece Bulut
Kolektif Kitap
2016

 

Abant Gölü Tabiat Parkı’nda Çevre Tahribatı

30

I.Abant Gölü Tabiat Parkı Nitelikleri

II.Abant Gölü Tabiat Parkı’nda Ekolojik Yaşam

III.Abant Gölü Tabiat Parkı’ndaki Uygulamalar ve Tepkiler

(Tanıtım Bülteninden)

Abant Gölü Tabiat Parkı’nda Çevre Tahribatı
Mehmet Tunçer
Gazi Kitabevi
2016

 

 

Derleyen: Barış Gençer Baykan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.