DünyaManşet

Kolombiya liderinden barış anlaşmasını kurtarma hamlesi

0
Barış anlaşmasına destek verenler, parlamento binası önünde referandum sonucunu protesto etti.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile imzalanan barış anlaşmasının referandumda reddedilmesinin ardından, muhalefet ile müzakere için üst düzey hükümet yetkililerinden oluşan bir heyet görevlendirdi.

Cumhurbaşkanı Santos açıklamayı, diğer siyasi parti liderleriyle düzenlediği toplantı sonrasında yaptı.

38

Referandumda “Hayır” kampanyasının başını çeken eski cumhurbaşkanı ve senatör Alvaro Uribe toplantıya katılmadı ancak hükümetle görüşmeleri yürütmesi için üç müzakereci görevlendirdi.

Demokratik Merkez Partisi Başkanı Uribe, barışa değil, ‘FARC liderlerine çok yumuşak davranıldığını’ savunduğu anlaşmanın içeriğine karşı olduğunu söylüyor.

Bogota yönetimi ile örgüt geçen hafta 52 yıllık iç savaşa son verecek olan barış anlaşmasını imzalamıştı.

Ancak Pazar günü yapılan referandumda yüzde 50,24 oyla ve yaklaşık 54 bin oy farkla anlaşma reddedilmişti.

Reddedilen anlaşma, FARC üyelerine kapsamlı bir affı içeriyor. Sadece katliam, işkence ve tecavüz gibi suçları işleyenler bundan muaf tutuluyor.

Ancak plan, bu suçlarını itiraf eden FARC üyelerinin de cezalarının düşürülmesini içeriyor.

"Hayır" kampanyasının başını çeken eski cumhurbaşkanı ve senatör Alvaro Uribe, FARC gerillalarına daha ciddi cezalar verilmesini talep ediyor.

“Hayır” kampanyasının başını çeken eski cumhurbaşkanı ve senatör Alvaro Uribe, FARC gerillalarına daha ciddi cezalar verilmesini talep ediyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan kamuoyu araştırmalarında, halkın yaklaşık yüzde 60’ının “Evet” oyu vereceğini tahminleri yapılıyordu.

Ancak referandumun sonucu Kolombiyalıların bir bölümünün anlaşma kapsamında FARC üyelerine af öngörülmesine büyük tepki gösterdiğini ortaya koydu.

Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için referandumda onaylanması gerekiyordu.

“Barışa sadık kalacağız”

Katılım oranının yüzde 38’de kaldığı referandum sonrası, hem hükümet hem de FARC, barış anlaşmasını güvence altına almaya kararlı olduklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Santos, “Görev süremin son anına kadar barışın yolunu arıyor olacağım. Pes etmiyorum” dedi.

Barış anlaşmasına destek verenler, parlamento binası önünde referandum sonucunu protesto etti.

Barış anlaşmasına destek verenler, parlamento binası önünde referandum sonucunu protesto etti.

‘Timoşenko’ lakabıyla bilinen FARC lideri Timoleon Jimenez de sonuçtan üzüntü duyduğunu ancak ateşkesin yürürlükte olduğunu ve şiddete dönülmeyeceğini söyledi.

Kolombiya hükümeti adına müzakereleri yürüten Humberto de la Calle referandum sonucunun açıklanmasının ardından istifasını sundu ancak Santos istifa dilekçesini reddederek Calle’yi “ulusal diyalog” ekibinin başına getirdi.

Savaşın en çok etkilediği bölgede anlaşmaya büyük destek

Kolombiya’da savaştan en büyük zararı gören bölgelerden olan Choco’da seçmenlerin yüzde 80’i barış anlaşmasına destek verdi.

Başkent Bogota’da da “Evet” oylarının oranı yüzde 56 oldu.

41

Ancak FARC’ın çiftçilerin elinden arazilerini zorla aldığı doğu bölgelerinden Casanare’de seçmenlerin yüzde 71’i anlaşmayı reddetti.

Kolombiya’da hükümet ile FARC, yaklaşık 4 yıl süren müzakereler sonucu geçen hafta Küba’nın başkenti Havana’da barış anlaşmasını imzalanmıştı.

Yarım asırdan fazla süren savaşta 260 bin kişi ölmüş, 45 bin kişi kaybolmuş, yaklaşık 7 milyon kişi yaşadığı yerleri terk etmek zorunda kalmıştı.

 

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.