Kültür-SanatManşet

McDonagh’ın “Yastık Adam”ı Entropi Sahnede

0
Yastık Adam - Entropi Sahne - Yurdaer Okur

İrlanda Tiyatrosu’nun, dünya çapında üne kavuşmuş olan tiyatro oyun yazarı, film senaristi, 1990larda İngiltere’de ortaya çıkan “in your face” tiyatro akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Martin McDonagh’ın (1970) “Yastık Adam” adlı oyunu 20016/2017 sezonuna, 5 Ekim Çarşamba saat 20:00’da Entropi sahnede başlıyor.

Yastık Adam - Entropi Sahne - Yurdaer Okur

Yastık Adam – Entropi Sahne – Yurdaer Okur

Yastık adam, Yusuf Eradam’ın İngilizceden çevirisi, Mustafa Bal’ın ışık tasarımı, Okan Yaşarlar’ın müzikleri, Meltem Yıldırım’ın giysi tasarımı ve A. Bülent Acar’ın rejisi ile oynanıyor.

52

Oyunun Konusu

Totaliter bir ülkede sorguya çekilen bir yazar, karanlık masallar, işlenen çocuk cinayetleri ve soruşturma boyunca beklenmedik şekilde geçmişlerine yolculuk ettiğimiz kişiliklerin sıra dışı komedisi…

Oyunun Kadrosu

Martin McDonagh

Martin McDonagh

Yazan : Martın McDomagh
Çeviren : Yusuf Eradam
Yöneten : A. Bülent Acar
Işık Tasarım : Mustafa Bal
Müzik : Okan Yaşarlar
Kostüm : Meltem Yıldırım
Yapım Koordinasyon : Muhammed Çakay
Asistan : Engin Özyürek
Işık Kumanda : Mehmet Tekatlı
Ses Kumanda : Erdi Göksu
Afiş Fotoğraf : Aydan Çınar

Oynayanlar

Tolga Evren
Yurdaer Okur
Deniz Hamzaoğlu
Fatih Topçuoğlu
Deniz Aylan
Genel Sanat Yönetmeni : Yurdaer Okur

Türkiye’de Yastık Adam

Martin McDonagh’ın harika oyunu Yastık Adam, Türkiye’de ilk olarak, 2009 yılında, Mehmet Ergen’in çevirisi ve rejisi ile Talimhane Tiyatrosunda, Murat Garibağaoğlu, Bekir Çiçekdemir, Serhat Tutumluer, Murat Karasu’nun oyunculuğu ile sahnelenmişti.

Yastık Adam - Talimhane Tiyatrosu - 2009 - Serhat Tutumluer - Murat Garibağaoğlu

Yastık Adam – Talimhane Tiyatrosu – 2009 – Serhat Tutumluer – Murat Garibağaoğlu

Yastık Adam ertesi yıl, 2010/2011 sezonunda, Yusuf Eradam çevirisi ve İlham Yazar rejisi ile, Murat Çidamlı, Tolga Tekin, Emre Erçil, Buğra Koçtepe, Mesut Turan’ın oyunculuğu ile sahnelendi.

Yastık Adam -Ankara Devlet Tiyatrosu - 2011

Yastık Adam -Ankara Devlet Tiyatrosu – 2011

Türkiye’de Martin McDonagh oyunları!

Martin McDonagh’ın bugüne kadar yazdığı  “Galway Üçlemesi” olarak adlandırdığı..

” Leenane’in Güzellik Kraliçesi” : 1996 (Hiç evlenmemiş bir kadın ile baskıcı annesi arasındaki ilişkiyi anlatan oyunda kadın son aşk şansı ile karşılaşırken annesini ise kötü bir ölüm bekler. )

“Connemara’da Bir Kafatası” : 1997 (Connemara’lı bir adamın işi eski mezarlardaki iskeletleri parçalamaktır. Son müşterisi ise yıllar önce kazara – ya da bilerek – öldürdüğü karısıdır. )

“Yalnız Batı” : 1997 (İki kardeş, babalarını vurup olaya kaza süsü verdikten sonra tartışmaya başlar. (Sam Shepard’ın True West – Gerçek Batı oyununa gönderme))

“Aran Adaları Üçlemesi” olarak adlandırdığı…

“Inishmaan’ın Sakatı” : 1996 (“Robert Joseph Flaherty – 1934” isimli filmde rol almaya çalışan sakat bir çocuğun kara mizaha dönüşen öyküsü )

“Inishmaan'ın Sakatı” - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 20006

“Inishmaan’ın Sakatı” – İstanbul Devlet Tiyatrosu – 20006

“Inishmore’lu Yüzbaşı” 2001 (Bir IRA birliğinin çılgın lideri, en iyi arkadaşı olan kedinin öldürüldüğünü öğrenince vahşi bir şamata başlar. )

“Inısheer’in Ölüm perileri” (Aran Adaları Üçlemesi’nin henüz yayınlanmamış ve sahnelenmemiş finali)

Radyo oyunu olarak yazdığı “Kurt ile Ormancının Öyküsü” ve son yazdığı oyun olarak bilinen “Yastık Adam” ile birlikte toplam sekiz oyunu vardır.

Biri radyo oyu, biri henüz yazılmamış oyun olan sekiz oyunun altısı fiziki olarak sahnelenebilir durumda ve bugüne kadar Türkiye’de McDongh’ın beş ayrı oyunu özel ve ödenekli tiyatrolar tarafından sahnelendi.

Matin McDonagh’ın ülkemizde sahnelenen ilk oyunu, kendisinin de ilk oyunu olan ve “Galway Üçlemesi”nin ilk ayağı olarak yazdığı ” Leenane’in Güzellik Kraliçesi” oldu.

” Leenane'in Güzellik Kraliçesi” Afiş

” Leenane’in Güzellik Kraliçesi” Afiş

Oyun, 1999 yılında, Sevgi Sanlı çevirisi ve Cüneyt Çalışkur rejisi ile İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmiş, Sumru Yavrucuk, Rüçhan Çalışkur, Hakkı Ergök, Yurdaer Okur tarafından oynanmıştır. Bı sahnelemede oyunda oynayan dört oyuncu da ödüller almıştır. Oyun, Atatürk Kültür Merkezi’nin içinde bir başka sahne olan Aziz Nesin Sahnesi’nde 2007 yılına kadar 8 sezon arka arkaya, “kapalı gişe” olarak oynamıştır.

Martin McDonagh’ın Türkiye’de sahnelenen ikinci oyunu“Aran Adaları Üçlemesi”nin ikinci ayağı olarak yazdığı “Inishmore’lu Yüzbaşı” 2003 yılında, Mehmet Ergen’in çevirisi ve rejisi ile Kent Oyuncuları tarafından sahnelenmiş Mehmet Birkiye, Hakan Gerçek, Yeşim Koçak, Engin Hepileri, Cengiz Bozkurt, Bülent Şakrak, Okan Yalabık, Bartu Küçükçağlayan tarafından oynamıştı.

Inishmore'lu Yüzbaşı - Kent Oyuncuları - 2003

Inishmore’lu Yüzbaşı – Kent Oyuncuları – 2003

Oyun, 2004 Afife tiyatro ödüllerinde, Hakan Gerçek’e “yılın en iyi komedi erkek oyuncusu” Engin Hepileri’ye “yeni kuşak tiyatro” ödülü getirmişti.

Daha sonra “Inishmore’lu Yüzbaşı”, 2006 yılında, Mehmet Ergen’in çevirisi ve Hakan Boyav’ın rejisi ile Van Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmiş, Süleyman Atanısev, Tolga Evren, Ebru Aytürk, Cem Zeynel Kılıç, Caner Kadir Gezener, Eren Oray, Mustafa Çolak, Nedim Salman tarafından oynamıştı.

Inishmore'lu Yüzbaşı Van Devlet Tiyatrosu - 2006

Inishmore’lu Yüzbaşı Van Devlet Tiyatrosu – 2006

“Inishmore’lu Yüzbaşı” son olarak, 2012 yılında, Mehmet Ergen’in çevirisi, Murat Karasu2nun rejisi ile İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmiş, Reha Özcan, Cengiz Baykal, Can Öztopçu, İlkay Akdağlı, Deniz Elmas, Engin Şahin, Hakan Şahin, Mümin Orkun Gülşen tarafından oyanamıştır.

Inishmore'lu Yüzbaşı - İstanbul DT 2012

Inishmore’lu Yüzbaşı – İstanbul DT 2012

Martin McDonagh’ın Türkiye’de sahnelen üçüncü oyunu Aran Adaları üçlemesinin ilk ayağı olan “Inishmaan’ın Sakatı” 20006 yılında, Ahmet Levendoğlu’nun çevirisi ve rejisi ile İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmiş, Atsız Karaduman, Sema Çeyrekbaşıoğlu, Gılman Peynirci, Deniz Gönenç Sümer, Deniz Orakçı, Erken Horzum, Eser Sobacı, Hakan Sobacı, Hanife Şahin, Ergun Akvuran, Mercan Semerci, rlin Gülmez, Seda Yıldız. tarafından oynanmıştı.

Oyunda oynayan oyunculardan Atsız Karaduman ve Sema Çeyrekbaşıoğlu 2007 yılında Afife tiyatro ödüllerinde, yılın en iyi yardımcı kadın oyuncusu ve yılın en iyi yardımcı erkek oyuncusu ödüllerine layık görüldüler.

Martin McDonagh’ın Türkiye’de sahnelen dördüncü oyunu, “Galway Üçlemesi”nin son ayağı olarak yazdığı “Yalnız Batı” oyunu 2011 yılında, Elif Baş’ın çevirisi ve Serkan Üstüner’in rejisi ile Tiyatyatro Yan Etki tarafından sahnelenmiş, Hamit Erdem Kale, Damla Polat, Naim Anıl Korkmaz, Ozan Devrim ilk tarafından oynamıştı.

Yalnız Batı - Tiyatyatro Yan Etki - 2011

Yalnız Batı – Tiyatyatro Yan Etki – 2011

“Yastık Adam” Martin MacDonagh’ın Türkiye’de sahnelenen beşinci oyunudur. Yastık Adam’ 5 Ekimden itibaren Kadıköy Entropi Sahne’de 2016/2017 seyircisi ile buluşacak.

Oyun Takvimi

5 Ekim Çarşamba 20:00
16 Ekim Pazar 20:00

 

Haber: Murat Akdağ

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.