Ekolojik YaşamManşet

Permakültürün babası Bill Mollison’u sonsuzluğa uğurladık

0

Küresel Permakültür Hareketinin kurucusu, eğitmen ve yazar Bill Mollison, Avustralya’nın Tazmanya eyaletinin başkenti Hobart’ta yaşama gözlerini yumdu. 88 yaşındaki Mollison, permakültürün babası olarak addediliyordu.

Bill Mollison

Bill Mollison

Cumartesi günü (24 Eylül 2016) hayatını kaybeden Bill Mollison’un vefat haberi Permaculture Research Institute’ün (Permakültür Araştırma Enstitüsü) web sayfasından açıklandı.

Enstitü, Mollison’un vefatını, “Derin bir kederle ailemiz ve arkadaşlarımıza açıklamak isteriz ki Permakültürün Babası Bruce Charles “Bill” Mollison” hayatını kaybetti. O, bu dünyanın Hobart kentinden Cumartesi 23:00 itibarı ile huzurlu bir şekilde ayrıldı” diyerek duyurdu. Site, Mollison’un vefatı için ayrıca, “İnsanlığın ormanındaki bir büyük ağaç devrildi” terimini de kullandı.

28

Bill Mollison ve David Holmgren, tarımın sürdürülebilir ve efektif bir yapıya kavuşmasını, İnsan ve Doğa arasındaki ilişkiyi de zedelemeden sağlayacak permakültür sistemini geliştirdiler. İkili geliştirdikleri bu sistemi  1977 yılında yayımladıkları Permaculture One (Permakültür 1) kitabı ile dünyaya da açtılar.

Mollison ve Holmgren aynı zamanda Avustralya’nın ekoloji hareketinin öncüleri olarak da biliniyor.

Permakültür'ün kurucuları Bill Mollison ve David Holmgren

Permakültür’ün kurucuları Bill Mollison ve David Holmgren

Avustralya, Stanley’de doğan, Tazmanya Üniversitesi’nde uzun yıllar akademik çalışmalar yapan Bill Mollison, on yıllar boyunca dünyayı adım adım dolaşmış ve permakültür prensiplerini tüm insanlıkla paylaşmaya kendisini adamıştı.

Hayatı boyunca sürdürdüğü çalışmalar kendisine Doğru Yaşam Ödülü (Right Livelihood Award) ve Sovyetler Birliği, Bilimler Akademisi Vavilov madalyası (USSR Academy of Sciences’s Vavilov Medal) gibi pek çok ödül de kazandırmıştı.

Yeşil Gazete olarak, Permakültürün Babası Bill Mollison’a hayatı boyunca yaptığı çalışmalar ve bizlere çizdiği ufuk için teşekkür ederken kendisini saygı ile selamlıyoruz.

 

(Yeşil Gazete, The Mercury.com.au, Permaculturenews.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.