Kültür-SanatManşet

Ruhi Su şiir ödülü’nün ilk sahibi ‘Kemik İnadı’ kitabı ile Asuman Susam oldu

0
Şair Asuman Susam

Bu yıl Ruhi Su adına ilk kez düzenlenen “Ruhi Su Şiir Ödülü” ne “Kemik İnadı” kitabıyla şair Asuman Susam değer görüldü.

Şair Asuman Susam

Şair Asuman Susam

Cevat Çapan’ ın başkanlığında, Ahmet Telli, Hüseyin Ferhad, Mahmut Temizyürek, Haydar Ergülen, Latife Tekin ve Mehmet Gözen’ den oluşan seçici kurul, bu yıl ilki verilen ödülün gerekçesini şöyle açıkladı:

31

“Kemik İnadı; insana dair hiçbir şeye yabancı kalmayan şiir geleneğinde yeni ve güçlü bir temsil oluşuyla; çağının sorunlarına karşı devrimci yanıtıyla; yabancılaşmanın unutuş oyunlarına karşı hatırlama çağrısıyla; mazmun, mecaz ve simgelerin arkaik diline karşı yeni imge denemeleriyle; insanın insana yaşattığı acıya karşı umudun ve umut için ısrarın ve inadın dirençli diliyle; kadın duyarlığının şiirde yeni bir temsilini ortaya koymasıyla Ruhi Su Şiir Ödülü’ne değer görülmüştür.”

İzmir doğumlu Susam, EÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Aynı üniversitenin İletişim Fakültesi RTS (Radyo Televizyon ve Sinema) Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. İlk şiiri 1989’da Milliyet Sanat dergisinde ve o yılın Genç Şairler Antolojisi’ nde yayımlandı. O günden beri şiirleri, edebiyata dair eleştiri ve denemeleri, sinema yazıları çeşitli dergilerde yer almaktadır. Bir Unutuş Olsun (1995), İhtimal Ki Aşk (2001), Susunca Sen (2008), Dil Mağarası (2012) adlı şiir kitapları ve 99 Beyit: Divan Şiirinden Seçmeler ve Çözümlemeleri (Melike Koçak, Makbule Aras’la birlikte) (2008), Yangın Yıllarından Nidâ’ ya Ahmet Telli Şiiri (2010), Toplumsal Bellek ve Belgesel Sinema (2015) incelemeleri yayımlanmıştır.

 

Asuman Susam’ ın 2015 yılında yayımlanan şiir kitabı “Kemik İnadı”, her şeyden önce çağına hayretle tanıklık etmek zorunda kalan bir insanın şiiri sürdürme kararlılığının, tanıklıkla ne büsbütün suskunlaşan ne de öfkeli bir çığlığa teslim olan insanın inatla kendi sözcüklerini ve sesini, kendi yaratacağı ve inanacağı anlamı arama çabasının bir ürünüdür.

32

Şair OTUZ4 şiirinde Otuz4 kerre yutkundum/ Eyüb’ün kardeşliğine sığındım sonra/ yoksa başımı dağa taşa çarpa çarpa şeydâ/ kaç defa daha akıl paramparça/buydu korktuğum/ medeniyet kırılması/ içimin ikisinin kaybolması/ derinine yürüyen dağım/ gözyaşımı toprak nereye saklasın/ akşamın cümle kapısına vardım/ otuz4 yusufcukla karşılandım/ otuz4 kerre seslendim kuyuya/ cennetin dibi oldu gözlerim/ elimde ipin ucu,/ kimi… bekledim bekledim/ …/onlar gökyüzünden emanet/ dışarlıklı bir kederle vardılar/ vadide saklanan ölüme/ kardeşlik hatırası bakışlar/ bir tek onlar/ kaldı ense kökümüzde/ ‘uzun sürmüş bir yalan’/ mış insan/ dünyanın ilk günü/ nisyana dönmüş yüzünü/ ölümü utandırmış/ sınır boyu çocukları/ unutulmuş bir yara izi/ kalacak zamanın gövdesinde/ …/ otuz4 kerre yandı ormanlarım/ otuz4 kerre sürüldü kalbim köyünden/ yurtsuz bir başına kalmış bu akıl/ evinden çıkıp nereye?/ gitsin!/ vadide susuyor süsenler/ buhurları tütüyor ruhların./ otuz4 kerre huu! “ diye sesleniyordu Roboski’ de zamansız ölenlere

Ödül, sanatçının ölüm yıl dönümü için her yıl Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği tarafından düzenlenen Ruhi Su’yu Anma Gecesi ’nde 20 Eylül saat 20.00’de Şişli Kent Kültür Merkezi’nde Şair Asuman Susam’a sunulacak.

30

Anma gecesinde kültür-sanat insanı Ahmet Say da bir konuşma yapacak.

Anma gecesinde bu hafta yayımlanacak olan ve Ruhi Su’ nun sevenlerinin, arkadaşlarının ve dostlarının onun ardından ona yazdıkları mektupların yer aldığı “Ruhi Su Sen Gittin Gideli” kitabı da okuyucusuyla ilk kez buluşacak.

Buluşma, Ruhi Su’ nun 1975 yılında kurduğu ve bu yıl 41. yılını yaşayan Ruhi Su Dostlar Korosu’ nun konseriyle sona erecek.

Anma gecesine katılım ücretsiz ve bütün sanatseverlere açık bir etkinlik olacak.

***

Müzisyen kimliğiyle öne çıkan Ruhi Su aynı zamanda bir şairdi. Çok az şiir yazmıştı ama güçlü bir şiir dili vardı.

Ruhi Su’ nun ilk şiiri Ninni 1940 yılında Varlık Dergisi’ nde yayımlanmış. Baladız Destanı’ nı da 1946’ da yazmış. Ruhi Su’ nun Serhat Türküsü şiiri 1975’ de, Seferberlik, Geldik, Ezgili Yürek, Kist ve Görünen şiirleri 1977 yılında Cumhuriyet Gazetesi’ nde; Irmak, Başlasın ve İnsan ve Emek şiirleri de 1978’ de Sanat Emeği’ nde yayımlanmış.

Ruhi Su’ nun şiirleri ölümünün ardından ilk kez Eylül 1985’ de Adam Yayınları tarafından yayımlanan Ezgili Yürek kitabında toplu olarak yer aldı.

Kendi sesinden şiirlerine ise Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı tarafından aynı isimle 1986 yılında yayımlanan Ezgili Yürek albümünde yer verildi.

 

Haber: Ercüment Gürçay

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.