GündemManşet

Artvin Davası için Rize’ye girişlerle Artvin’de eylem ve mitingler yasaklandı

0

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Artvin Cerattepe maden sahası için verdiği, ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Raporu’nun iptali istemiyle, Rize İdare Mahkemesinde açılan ‘Türkiye’nin en büyük çevre davasında’ karar duruşması 19 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirilecek. Fakat davayı izlemek isteyenlere  kente giriş izni verilmeyeceği iki gün öncesinde ana akım  medyada duyuruldu. Artvinliler ise duruşmaya katılmakta kararlı.

Artvin için bölgede maden arama çalışmaları yapmak amacıyla  2008’deki ‘iptal kararlarına’ karşın Enerji Bakanlığı tarafından 2012’de açılan ihaleyle bölgeye giren Cengiz Holding’e bağlı Eti Maden şirketinin, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED Olumlu Raporu’ almasına karşılık  harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, ‘ÇED Olumlu Raporunun’, ‘yürütmesinin durdurulması ve iptali’ istemli, Türkiye’nin en büyük çevre davasını açmıştı..

Bir Gün’ün haberinde  Yeşil Artvin Derneği’nden Nur Neşe Karahan’ın sözleri şöyle : “Artvin halkı dava sonucu ne olursa olsun yaşamını savunacak. Biz bugüne kadar asla yasadışı bir şey de yapmadık. Daha önce de yaptığımız şeyler yaşamımızı savunmaktı, koruma alanlarımızı savunmaktı, gelecek nesillere bırakmamız gerek dünya mirasını savunmaktı. 25 senedir bunun dışında bir şey yapmadık. Bugüne kadar gerçekten müthiş bir destek aldık. Artvin’deki bütün canlılar adına hepsine teşekkür ediyoruz. Bize destek verenler aslında kendi yaşam haklarını da savunuyorlar. Gelebilecek herkesi 19 Eylül’de Rize İdare Mahkemesi’ne bekliyoruz.”

“Cerattepe Geçilmez! “diyenlere hükümet kanadından davayı izleme yasağı!
Öte yandan Rize ve Artvin polisinin, Rize’deki duruşma öncesinde geniş güvenlik önlemleri alacağı kaydedildi.

Polis ekiplerinin, Cerattepe davasına müdahil olanların dışındaki kişi yada grupların Rize’ye girişine izin vermeyeceği kaydedilirken; dava günü öncesinde bu sorunun çözümü için Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, avukat Bedrettin Kalın ve yöneticiler Artvin Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünde toplantı halinde oldukları da bildirildi.

Artvin’den kaldırılacak otobüslerle duruşmayı izlemek üzere Rize’ye gelecek grupların önünün Rize il sınırında polis tarafından kesileceği ve davaya müdahil olmayan kişilerin geçişine izin verilmeyeceği belirtildi.

Rize Emniyet Müdürlüğünün ise dava günü olan 19 Eylül Pazartesi günü için çevre illerden takviye polis ekipleri istediği öğrenildi.

Artvin’de miting, yürüyüş ve oturma eylemi gibi etkinlikler 1 ay yasaklandı

Artvin Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, il genelinde, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/m maddesi, 2911 sayılı kanunun 17. maddesi, 5442 sayılı kanunun 11. maddesi hükmü uyarınca İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 14 Eylül 2016 tarihli ve 6291 sayılı yazısı gereği karar alındığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Karar doğrultusunda, mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri ve benzeri türündeki tüm etkinlikler, bu etkinlikler öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 19 Eylül-19 Ekim 2016 tarihleri arasında yasaklanmıştır.”

rize-galeyan

Rize’de halka,  sosyal medya üzerinde de yaşam savunucularına gözdağı ve tehdit

Rize’de halka dağıtılan ve ardından sosyal medyada paylaşılan bir mektup ise  Rize’de görülecek davada Artvin’in yanında olduğunu göstermek için başka illerden yola çıkmak isteyenlere gözdağı vermeyi amaçlıyor.  İçeriği aynen  paylaşıyoruz:

 

“Ülkemizin karışması ve bölünmesi için elinden gelen her şeytanlığı yapan dış mihraklar şimdi de Cerattepe’yi bahane ederek saf ve temiz Artvin halkını galeyana getirip ikinci bir gezi parkı ortamı oluşturmak peşinde.

Ülkemizin utanç kaynağı, maneviyat millet bilinci  yoksunu öğrenci kolektifleri de bu fırsattan istifade ortalığı karıştırma niyetinde…

Almanya bağlantılı kişilerin finanasman desteğiyle çok sayıda araç ve envanterle Rize Adliyesine gelecek olan bu insanlar devletimizin milli çıkarlarına tahammül edemeyen  vatan düşmanlarıdır. Dün Fetö’nün yaptığıyla yarın bunların yapacağı arasında fark yoktur.

Bizler duyarlı vatanperver Rize’li gençler olarak duruşmanın yapılacağı 19 Eylül Pazartesi günü saat 08:00’dan itibaren Rize Adliyesi önünde yerimizi alacağız.Hiç bir protesto veya taşkınlığa izin vermeyeceğiz. Kimse şunu unutmasın burası ülkenin yıkılmaz kalesi Rize’dir.Bayrağa karşı olanın hakkı kötektir.

Çıkarabilecekleri taşkınlıklara ve saldırılara karşı gerekli önlem niteliğinde yardımcı envanterlerimizle geleceğiz.”

İmza :Vatansever Rize’li Gençler

(BirGün,Cnnturk, Yeşil Gazete)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.