Kültür-SanatManşet

Ünlü oyun yazarı Edward Albee hayatını kaybetti

0
Edward Albee

Yirminci yüzyıl Amerikan tiyatrosunun en önemli tiyatro oyun metni yazarlarından Edward Albee (12 Mart 1928-17 Eylül 2016) 88 yaşında, New York yakınlarında bulunan Long Island’daki evinde Cuma gecesi hayatını kaybetti.

Edward Albee

Edward Albee

1960 yıllarından beri oyunlar yazan Edward Albee; evlilik, din, çocuk büyütmek ve Amerikan yaşamının karanlık yönlerini keşfeden oyunlarıyla tanındı.

Albee’nın tüm dünyada üne kavuşmuş ve filme de alınmış, herkesçe bilinen en ünlü oyunu “Kim Korkar Hain Kurttan“dır şüphesiz. Oyun ilk olarak, 1962 yılında Brodway’de Billy Rose tiyatrosunda sahnelenmiş ve büyük beğeni kazanmıştı. Aynı oyun, bir yıl sonra, 1963 yılında İstanbul’da, Kent Oyuncuları tarafından Ses Tiyatrosu’nda sahnelenmişti. Oyunda, Müşfik Kenter, Yıldız Kenter, Bülent Koray, Gülsüm Kamu oynamıştı. Oyun, tıpkı Brodway’da olduğu gibi İstanbul’da da yoğun bir beğeni ile karşıladı.

1963 Kent Oyuncuları "Kim Korkar Hain Kurttan" Müfik Kenter Yıldız Kenter

1963 Kent Oyuncuları “Kim Korkar Hain Kurttan” Müfik Kenter Yıldız Kenter

Daha sonra, Edward Albee’nın bu kıymetli oyunu 1986 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda Cüneyt Gökçer rejisi ile sahnelendi. Bu sahnelemede baş rolleri Çetin Tekindor, Ayten Gökçer, Lemi Bilgin ve Hidayet Reyhan Daş üstlendiler.

Kim Korkar Hain Kurttan, son olarak, 2013 yılında Oyun Atölyesi tarafından Hira Tekindor rejisi ile sahnelendi. Bu sefer oyuncular, Tardu Flordun, Zerrin Tekindor, Şükrü Özyıldız, Nilperi Şahinkaya oldu.

Oyun Atölyesi 2013 Zerrin Tekindor-Tardu Flordun-Şükrü Özyıldız- Nilperi Şahin Kaya

Oyun Atölyesi 2013 Zerrin Tekindor-Tardu Flordun-Şükrü Özyıldız- Nilperi Şahin Kaya

Albee’nın bu oyun metni, “Kim Korkar Hain Kurttan” 1966 yılında, Ernest Lehman’ın senaryosu ile sinemaya da uyarlanmıştı. Filmi Mike Nichols yönetmiş, baş rolleri ise Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal, Sandy Dennis oyanamıştı. Film oyundan daha da fazla ses getirmiş. Oyunun metnini daha fazla tanınmasına sebep olmuştu.

Kim Korkar Hain Kurttan film. 1966 Elizabeth Taylor- Richard Burton-George Segal-Sandy Dennis

Kim Korkar Hain Kurttan filmi. 1966 Elizabeth Taylor-
Richard Burton-George Segal-Sandy Dennis

Edwar Albee, Türkiye’de, ilk olarak 1960 yılında en az “Kim Korkar Hain Kurttan” kadar ünlü olan “Hayvanat Bahçesi” adlı oyununun Ankara Devlet Tiyatrosu’nda Asuman Korad rejisi ile sahnelenmesi ile tanındı. Bu sahnelemede Jerry’i Semih Sergen, Peter’i Muammer Esi canlandırmıştı.

Hayvanat Bahçesi 1960 Ankara Devlet Tiyatrosu Muammer Esi-Semih Sergen

Hayvanat Bahçesi 1960 Ankara Devlet Tiyatrosu Muammer Esi-Semih Sergen

Türkiye’de sahnelenen Edward Albee oyunları

Hayvanat Bahçesi : Ankara Devlet Tiyatrosu – 1960

Amerikan Rüyası : Ankara Devlet Tiyatrosu 1962

Kim Korkar Hain Kurttan : Kent Oyuncuları -1963

Küskünler Kahvesi : Ankara Devlet Tiyatrosu 1966

Kıl Payı : Ankara Devlet Tiyatrosu 1968

Kim Korkar Hain Kurttan : Ankara Devlet Tiyatrosu : 1986

Üç Boylu Kadın : Ankara Devlet Tiyatrosu – 1997

 

Haber: Murat Akdağ

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.