Ekolojik YaşamManşet

Kızılırmak Deltası, Unesco Dünya Mirası geçici listesinde

0

Samsun’un OndokuzMayıs, Bafra ve Alaçam İlçeleri sınırlarında bulunan Kızılırmak Deltası, UNESCO Dünya Mirası geçici listesine girdi.

48

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Golf Sahasında yerel gazete, ajans ve Samsun internet medya temsilcileri ile yaptığı toplantıda Kızılırmak Deltası’nın UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girdiğini söyleyerek, UNESCO’nun internet sitesinde de yayınlandığını belirtti.

Samsun Kızılırmak Deltası 56 bin hektarlık alana sahip olup, Ondokuz Mayıs, Bafra ve Alaçam İlçeleri sınırlarında bulunuyor. Su kuşlarının, dünya üzerinde var olan üç göç yolundan bir tanesi olan  Kızılırmak Deltası, yaban hayatı ve yaşam alanlarını korumaya yönelik farklı sınır ve ortamları içeren ‘Doğal Sit, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Ramsar Alanı ‘koruma statüleri kapsamında bir bölge. 56 bin hektar alanın 21.700 hektarlık kısmı, 15 Nisan 1998 tarihinde ,uluslararası düzeyde ekolojik karakterlerinin aynen korunması için  “Sulak Alanların Korunması (RAMSAR) Sözleşmesi” listesine dahil edilmişti.

Samsun Kızılırmak Deltası, yaklaşık  350 adet kuş türü, manda, yılkı, balık, sürüngen vb. çeşitleri yanında zengin bitki örtüsüyle korunmaya değer bir habitatı içerisinde bulunduruyor.

Deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı yaşam alanlarını (habitatları) bir arada bulundurması, deltayı eşine az rastlanır derecede önemli kılıyor

 

 

(Samsun Kent Haber)

You may also like

Comments

Comments are closed.