Doğa MücadelesiManşet

Çanakkale’de köylüler tozdan bıktı, maden kamyonlarının yolunu kapattı

0

Çanakkale’nin Yenice ilçesi, Sofular Köyünde, maden kamyonlarının yollarını bozmasına ve çıkardığı toza tepki gösteren köylüler, 3 saat boyunca yol kapatma eylemi yaptı. Yenice’nin Sofular köyü yakınlarındaki Asartepe’deki taş ocağından Çan Termik Santrali’ne kireç taşı götüren kamyonların asfaltı bozduğunu ve yoğun toz bulutu oluşturduğunu savunan Sofular, Bekten, Karadoru ve Aşağı İnova köylüleri, yolun bir an önce asfaltlanmasını istedi.

yenice-koyluler-yol-kapama-2

Maden kamyonlarının önüne geçerek sağlıklarının bozulduğunu, yol kenarındaki ceviz ağaçlarının ve bahçelerinin kuruduğunu anlatan köylüler,  iki yıldır çektikleri toz çilesine isyan etti. Bastonuyla kamyonların karşısına dikilen  84 yaşındaki Kadriye Asardağ, toz yüzünden hastalandığını söyledi.

yenice-koyluler

“Bu işte şirket de kusurlu, biz de”

Köylülerin eylem haberini alan Yenice’nin Ak Partili Belediye Başkanı Veysel Acar, eylem alanına gelerek Sofular köyü muhtarı Adnan İzmirli’den ve köylülerden bilgi aldı. Başkan Veysel Acar, “Daha önce Vali Beyle, milletvekilleriyle, İl Özel İdaresi ve şirket yetkilileriyle de görüştük ama bir türlü çare bulunamadı. Madene karşı çıkmıyoruz, bu taşınacak ama taşınırken de insanlara eziyet etmeyelim. Maden ocağına ruhsat verilirken bunlar hesap edilmeliydi, bu yollar ağır vasıtaya göre değil. Bizlerin de, şirket yetkililerinin de bu işte kusuru var. Siyasetçi olarak mikrofona çıkıyoruz, ‘Bu millet bizim başımızın tacı’ diyoruz. Sonra da vatandaşı kanser edecek tozlar engellenemiyor. Ben kaç gere geldim, tır yanımdan geçerken toz bulutu içinde kaldım. Taş ocağı şirketi bu yolun bakımını yapmalı. ” diye konuştu.

yenice-belediye-baskani

Belediye başkanının durumu valiliğe ileteceğini söylemesi üzerine köylüler yolu trafiğe açtı.

yenice-koyluler-yol-kapama

Maden kamyonlarının tozuna Davutköy de isyanda

Çan Termik Santraline kireç taşı götüren maden kamyonlarının çıkardığı tozdan etkilenen Yenice’nin Davutköy halkı da daha önce üç kez yol kapatmış, çözüm bulunmayınca bu kez Çanakkale Valiliği önünde eylem yapmıştı. Yenice’nin kapya biberinin ve sağlıklarının toz tehdidi altında olmasına tepki gösteren yaklaşık 40 kadın, Çanakkale Valiliğine dilekçe vermişti.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.