EnerjiManşet

Guardian’dan Madde 80 uyarısı, ‘Türk Kömür Santralleri Teşvik için Sırada’

0

İngiltere’nin en ünlü gazetelerinden Guardian, geçen haftalarda Meclis’ten geçen Madde 80′i “Türk Kömür Santralleri Teşvik için Sırada” başlığı ile bugün (6 Eylül 2016 Salı) haberleştirdi.

34

Guardian muhabiri  Arthur Neslen imzası ile yayınlanan haberde TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile CAN Europe Türkiye İklim Politikaları Koordinatörü Elif Gündüzyeli‘nin de görüşlerine yer verildi. İlgili haberde Çakırözer, “Bu yasa, hükümete çevre etki değerlendirme süreçlerini atlatma yetkisi veriyor. CHP olarak bizler, komisyon ve genel kurul toplantılarında bu yasanın çevreyi yok edeceğine dair görüşler verdik. Yasanın, onarılması güç sonuçları doğabilir” derken Gündüzyeli ise, “Madde 80’in yasalaşması durumunda Türkiye’deki kirli ve doğaya zararı yadsınamaz projelerin önünde çevresel etki değerlendirmesi gibi önlemlerin bile kalmayacağından endişe ediyoruz” şeklinde konuştu.

Guardian mubabiri Neslen, haberinde hükümetin bu kanun çerçevesinde kömür şirketlerine sağladığı subvansiyonların ekonomiye getireceği yükün de çok ağır olacağını ifade ediyor.

32

Türkiye, haberde de ifade edildiği gibi çok yakın bir gelecekte 80 yeni kömürlü termik santrali devreye sokmaya hazırlanıyor. Halihazırda Türkiye’de faaliyette olan santralleri de hesaba katınca yeni termik santrallerle birlikte ülkenin iklim değişikliğinin en büyük nedeni sera gazı salımlarına olan katkısı da devasa boyutlara çıkmış olacak. Türkiye’nin 80 yeni kömürlü termik santral ile atmosfere yılda ekstra 200 milyon ton co2 salacağı tahmin ediliyor.

Kanundaki madde 80’in (eski adı ile madde 75) bir özelliği de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “stratejik yatırım” olarak tanımladığı tüm projeler her tür vergiden muaf olacak, bu yatırımlar için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporları da sözkonusu olmayacak.

Guardian’ın haberinde bu yeni kanunun G20 zirvesinde ABD ve Çin, Paris İklim Anlaşması’nı kabul ettiklerini açıkladıkları bir dönemde gündeme gelmiş olmasına da dikkat çekiliyor. Çin’in Hangzu şehrinde dün sona eren G20 zirvesinde fosil yakıt endüstrisinin sonuna dair bir tarih belirlenmesi gerektiği yönünde üye ülkeler nezdinde ciddi görüşmeler de yapılmıştı.

Gündüzyeli: “Madde 80 yasal gereçleri de ortadan kaldırabilir”

CAN Europe (Avrupa İklim Ağı) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Elif Gündüzyeli

CAN Europe (Avrupa İklim Ağı) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Elif Gündüzyeli

Guardian’daki haber üzerine Yeşil Gazete‘ye konu hakkında bilgi vermesi için CAN Europe (Avrupa İklim Ağı) Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Elif Gündüzyeli ile görüştük. Gündüzyeli, “Eğer Madde 80, kanun içinden çıkarılmazsa Türkiye’de sırada bekleyen iklimi, doğayı ve yaşam alanlarını talan edecek kömür santrallerine verilecek teşviklerin ve imtiyazların önüne geçmek için yasal gereçlerin ortadan kalkması söz konusu olabilir; bu projelerin çevresel ve sosyal etkilerinin değerlendirilmesini talep etmek artık mümkün olmayabilir” şeklinde konuştu.

TBMM’den geçen Madde 80’in de içinde olduğu torba yasa şu anda Cumhurbaşkanı onayını bekliyor. Cumhurbaşkanı onayladıktan ve resmi gazetede kanun olarak çıktıktan sonraki 60 gün içinde yasayı iptal ettirmek isteyen muhalefet partisi milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapma hakları bulunuyor.

Madde 80 (Eski adı ile Madde 75) henüz mecliste görüşülmekte iken Avukat Yakup Okumuşoğlu ile yaptığımız mülakatta yasa içeriği ve iptaline ilişkin detayları da konuşmuştuk.

Guardian’da yer alan haberi buradan inceleyebilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete, Guardian)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.