Hayvan HaklarıManşet

6 büyük maymun türünden 4’ünün nesli “kritik tehlikede olan türler” arasında

0

Dünyanın yaşayan en büyük primatları olan doğu gorilleri, tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. IUCN (Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources), altı büyük-maymun türünden dördünün “kritik tehlikede olan türler” arasında olduğuna dikkat çekiyor.

“Kritik tehlikede olan türler” arasında yer alan doğu gorili adıyla bilinen dünyanın en büyük primatının (Gorilla beringei) neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.

24

IUCN temsilcileri, haftasonu Honolulu’da düzenlenen uluslararası kongrede, dünya üzerinde 5 binden az doğu gorili kaldığını belirtti.

IUCN’den Inger Andersen, “IUCN’nin Kırmızı Listesi, en yakın akrabalarımızdan birini yok etmekle meşgul olduğumuzu gösteriyor, çok üzücü” diye konuştu.

IUCN Kırmızı Listede bulunan 82 bin 954 türden 23 bin 928’i nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

256 büyük maymun türünden dördü kritik tehlikede

IUCN’nin verilerine göre, altı büyük-maymun türünden dördü “kritik tehlikede olan türler” arasında kırmızı listede yer alıyor: Doğu gorili, batı gorili, Bornéo orangutanı ve Sumatra orangutanı.

Şempanzeler ve bonobolar ise “tehlikede olan türler” arasında.

Popülasyonları 20 senede yüzde 77 azaldı

Kaçak avcılık ve hayvanların habitatlarının yok edilmesi nedeniyle, doğu gorili nüfusunun son 20 yılda yüzde 77 azaldığı belirtildi.

Kongo Cumhuriyeti, Rwanda’nın kuzeybatısı ve Uganda’nın güneybatısında bulunan doğu gorillerinin iki alt türü bulunuyor: Grauer gorili ve Beringei gorili.

Grauer gorillerinin popülasyonu 1994’te 16 bin 900 idi. 2015’te ise bu sayının 3 bin 800’e düştüğü belirtildi.

Beringei gorillerinden ise sadece 880’i hayatta.

Zebra nüfusu 14 yılda yüzde 24 azaldı

Zebralar da “asgari kaygı” kategorisinden “neredeyse tehdit altında” kategorisine alındı.

14 yıl önce 660 bin olan zebra popülasyonu, 14 senede yüzde 24 azalarak 500 bine düştü. Bu düşüşün hayvanların etleri ve kürkleri için avlanmasına bağlı olduğu belirtildi.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.