Hafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Siyasal Ekoloji

31

Radikal ekoloji çerçevesinde gerçekleşen çevreci hareketlerin belli bir yönelimini ortaya koymak son derece güç olsa da derin ekoloji, tinsel mistik ekoloji, toplumsal ekoloji, eko feminizm, eko sosyalizm gibi radikal ekoloji hareketleri mevcut üretim ve tüketim ilişkileri sürdükçe, insanın insana ve insanın doğaya tahakkümü devam ettikçe, modernitenin yarattığı değerler ve bakış açısı sorgulanmadıkça, değerler ve zihniyette dönüşüm olmadıkça ekolojik krizin aşılamayacağını ortaya koymaktadırlar.

Siyasal ekoloji isimli bu çalışmada çevreci hareketler ve radikal ekoloji düşüncesi bağlamında gelişen, çevre sorunlarına kendi dünya görüşü perspektifinden çözüm önerileri sunan siyasal ekolojiyi içeren konularından bazılarına teorik perspektifte yer verilmektedir. (Tanıtım Bülteninden)

Siyasal Ekoloji
Editörler: Fatih Kırışık, Özcan Sezer
Detay Yayıncılık
2015

 

Su Hakkı

32

“Maude Barlow, doğanın güçlerinden biridir. Su Hakkı, dünya su krizi ile ilgili olan ileri görüşlü üçlemesinin en ilham verici olanı. Dünya tam da çok yıkıcı etkileri olabilecek bir su krizinin eşiğindeyken, insanlığın acilen onun vizyonuna, bilgisine ve bu kitabında yer alan çözümlerine ihtiyacı var.” David R. Boyd, The Environmental Rights Revolution’ın yazarı.

“Maude Barlow öncelikle suyun bir insan hakkı olduğunu savunuyor ve herkesin bu hakka sahip olması için ülkeden ülkeye verdiği bu devasa mücadeleye bizleri de tanık ediyor. Sarsıcı, zorlayıcı, inanılmaz kapsamlı ve çok güzel düzenlenmiş. Maude’dan başkası bu dahice hareketi anlatamazdı.” Stephen Lewis, Race Against Time’ın yazarı.

“Biz suyuz, hücrelerimiz suyla doludur; besinleri o parçalar, gerekli maddeleri o taşır ve metabolizmanın çalışmasını sağlar. Maude Barlow, bu paha biçilmez sıvıya olan sağlıksız, haksız, tüketmeye yönelik ve adeta intihara teşebbüs olan tutumumuzla ilgili bir kez daha bizleri çok acil olarak uyarıyor.” David Suzuki; bilim insanı, çevreci ve yayıncı.

“Maude Barlow, yaşamın kaynağı olarak nitelendirdiği suyun katliamını nasıl engelleyebileceğimize dair, ilham verici ve oldukça pratik bir bakış açısını, el değmemiş ırmaklar kadar berrak bir şekilde ifade etmiş. O, uzun yıllardır bu amansız savaşın ön cephelerinde yer almaktadır ve onun bilgisi ve tecrübesi, suyun önderliğinde daha adil ve sürdürülebilir bir dünyaya kavuşma yolunda hepimize birer hediye niteliği taşıyor.” Naomi Klein, The Shock Doctrine’in yazarı.

“Su Hakkı; dünyanın azalan tatlısu kaynaklarına yönelik tehditleri anlatan açık ara en güncel yapıttır. Barlow’un ortaya koyduğu senaryo oldukça korkutucu… Neyse ki suyun işletmeler tarafından kontrol edilmesini önlemek için yapılması gerekenleri de anlatıyor. Son derece güçlü bir kitap.” David Schindler, Alberta Üniversitesi’nde Ekoloji Profesörü.

“Tutkulu, ansiklopedik, kahince ve umut dolu. Kimse bu gezegenin suyunu Maude Barlow’dan iyi bilemez. O da, Su Hakkı kitabından başka hiçbir yerde dünya su krizinden bu kadar haşin bir dille bahsetmedi.” Alanna Mitchell, Sea Sick: The global Ocean in Crisis’in yazarı.(Tanıtım Bülteninden)

Su Hakkı
Maude Barlow
Çeviren: Arife Köse
Yeni İnsan Yayınevi
2016

 

Zoopolis – Hayvan Haklarının Siyasal Kuramı

33

Hayvan hakları savunuculuğunun uzun bir geçmişi var. Modern dönemdeki ilk hayvan hakları cemiyetinin kuruluşundan bu yana akademik bağlamda, kamuoyu tartışmalarında ve siyasal alanda pek çok zafer kazanıldı. Ancak Sue Donaldson ve Will Kymlicka Zoopolis’te, olumlu tablonun bir de karanlık tarafı olduğunu, hareketin büyük oranda başarısızlığa uğradığını ileri sürüyor ve bu başarısızlığın, hayvan meselelerine ilişkin kamuoyu tartışmalarında kullanılan kusurlu terimlerin bir sonucu olduğunu savunuyorlar.

Donaldson ve Kymlicka’ya göre, hayvan haklarını doğru bir çerçeveye oturtmanın koşulu, bu konuda liberal, demokratik, temel adalet ve insan hakları ilkeleriyle doğrudan ilişkilendirilebilecek yeni bir perspektif geliştirmek. Zoopolis’in amacı da, siyasal topluluğun doğasını ve ona ilişkin vatandaşlık, adalet ve insan hakları fikirlerini kuramsallaştırırken, “hayvan sorunu”nu merkezine alan yeni bir çerçeve sunmak.
-Sue Donaldson, bağımsız araştırmacı ve yazar.-

Will Kymlicka, Kingston’daki Queen’s Üniversitesi’nde siyaset felsefesi alanında Kanada Araştırma Kürsüsü profesörü.
(Tanıtım Bülteninden)

Zoopolis – Hayvan Haklarının Siyasal Kuramı
Sue Donaldson, Will Kymlicka

 

 

Derleyen: Barış Gençer Baykan

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.