ManşetSivil Toplum

Vedat Türkali mezarı başında dostlarının konuşmalarıyla uğurlandı

0

Vedat Türkali, mezarı başında, Sevim Belli, Akın Birdal ve Selahattin Demirtaş‘ın konuşmalarıyla uğurlandı.

Bianet’den Elif Akgül’ün haberine göre Teşvikiye Camii’ndeki namazın ardından yola çıkan sevenleri Zincirlikuyu Mezarlığı’na kadar yürüdü. Yazarın mezarı başında siyasetçi ve insan hakları savunucusu Akın Birdal, Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile siyasetçi ve Türkali’nin 79 yıllık yoldaşı Sevim Belli konuşma yaptı.

14

Birdal: Evi Vedat Türkali Evi olsun

Birdal, “Böyle ünlü yazar olup da kirada olan, geçim zorluğu çekilen, unutulan şairler başka ülkede var mıdır” dediği konuşmasında Türkali’nin evinin kültür evi ya da “Vedat Türkali Evi” yapılması çağrısında bulundu. Birdal “Vedat Türkali’nin evinde yeni nesillere onun hayatını, kitaplarını, mücadelesini öğretelim” diye konuştu.

Demirtaş: Barış sözü bizim için talimat

“1 Eylül Dünya Barış Günü’nde kendisini sonsuzluğa uğurluyoruz ama kendisinin bize bıraktığı miras, yani bu ülkede adaletli bir barış olacak sözü bizim için bir talimat olarak kalacak.

15

“Onurlu yaşam nasıl olur dense, Vedat Türkali’nin yaşamını anlatmak yeterli. Tam devrimci bir yaşam. Böyle yaşanmalı, böyle ölünmeli diyor insan. Son nefesine kadar mücadele etmiş, emekli olmamış bir devrimci. Barış demenin, Kürt halkının haklarını verin demenin en zor olduğu dönemde bunu yazmış bir kişi.

“Umarım, seneye 1 Eylül’de ona verdiğimiz sözü yerine getireceğiz. Ben inanıyorum ki ileride bir gün, birileir bu mezarın başına gelip ‘Vedat Amca, Vedat Yoldaş sözümüzü tuttuk, barış geldi’ diyecek.

“Türkiye toplumu açısından büyük bir kayıp bu kayıp nedeniyle üzgün olduğumuzu bir kez daha belirtiyorum. Şahsım, partim adına halkımıza ve ailesine başsağlığı diliyorum.”

Belli: Arkadaşım Kadir…

“70 senelik bir arkadaşlığın, evlatlarınızı paylaşacak kadar yakın bir arkadaşlığın ardından uğurlamak… Kendimi sersemlemiş hissediyorum.

16

“Kadir ile arkadaşlığımız TKP tevkifatından öncesine dayanır. Ben ona Kadir diyorum. Vedat Türkali ismi nerden çıktı diye de takılırdım kendisine. Onu arkadaşım Kadir olarak anmak daha çok hoşuma gidiyor.

“Gençlik çevrelerinde az çok ülkelerin sosyal düzenlemesine, sınıflar arası ilişkilere merak saran, eleştiren gruplardık. Merih ve Kadir ile aynı yolun yolcusuydu. Deniz’in doğumunu bile beraber beklediğimiz oldu.

“Beraber çok iyi ve kötü günler gördük.

“Kadir beni hep kızı sayardı, Mihri’ye ‘biz kız tarafıyız’ diye takılırdı. O nedenle ben arkadaşımı, ağabeyimi kaybettim. Beni ailesi gibi saydı.

“Ben daha beklemiyordum. Daha günlerimiz vardı. Ağır başlı bir adamdı da ama oyun etti bize.

“Üzgünüm. Kadir’in yaşamıyor olmasını içime sindiremedim. Ama bize bir sürü eser bıraktı. Arkasını boy koymadı. Dilerim bu topraklar daha çok Kadirler yetiştirir.”

Üç yılın ardından buluşma

Gazeteci Nazım Alpman da Vedat Türkali’nin eşi Merih Pirhasan’ın yanına defnedildiğini hatırlatarak “Bugün bir buluşma yaşanıyor. Üç yılın ardından Abdulkadir ve Merih Pirhasan 70 yıllık beraberliklerine devam edecek” dedi.

Törenin ardından, Türkali’nin İstanbul şiiri ile tören sona erdi.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.