Doğa MücadelesiManşet

Kuzey Ormanları Savunması’ndan 3. Köprü protestosu

0

Kuzey Ormanları Savunması bugün saat 12.30’da yarın açılışı gerçekleştirilecvek 3. Köprü’yü protesto etmek amacı ile Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında 3. köprü ve 3. havalimanı gibi katil mega projelerin Marmara Bölgesi’nde yaşamı yaşam olmaktan çıkaracağı ifade edildi.

47

3. Köprü Cinayettir! ve Gerdanlık Değil Barbarlık sloganlarının atıldığı basın açıklamasında Kuzey Ormanları Savunması “Siz kandırılabilirsiniz ama biz kanmayız. 3. köprü ulaşım projesi değildir” dedi. Eylemde ayrıca konuşma yapan Prof. Zerrin Bayrakdar, “3. köprü ulaşım projesi değil, tepeden inme baskılarla yapıldı” dedi.

Eylem sırasında Seda Alhan tarafından okunan basın açıklaması şu şekilde:

“Kuzey Ormanları İçin Mücadeleye Devam!

49

Kuzey Ormanları Savunması adına basın açıklamasını Seda Alhan okudu

Bugün burada 3. Köprü’nün İstanbul’a vereceği zararları bir kez daha hatırlatmak üzere bulunuyoruz. Bu uyarıları 3. Köprü inşaatı başlamadan önce yapmıştık. Ancak bu tür yıkım projeleri devam ettikçe biz yaşam savunucuları olarak bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Devam ettirmek zorundayız çünkü art arda eklenen mega projeler artık sadece İstanbul’u değil tüm Trakya’yı, tüm Anadolu’yu yaşanabilir topraklar olmaktan çıkarıyor.

Dün şunları, belgelerini ortaya koyarak söylemiştik.

1- İki köprünün çözemediği trafik problemini 3. Köprü çözmez. Köprüler trafiği azaltmaz, kendi trafiğini yaratır, çünkü köprülerin taşıdığı yolcu değil araçtır.

2- Transit geçişlerin 3. Köprüye kaydırılması İstanbul trafiğini rahatlatmaz çünkü transit trafiğin payı, boğaz geçişinin %2-3’üdür.

3- İstanbul trafiğindeki sıkışıklık, toplu taşımacılığın yaygınlaştırılamamasından kaynaklanmaktadır.

4- 3. Köprü çözüm değildir, çünkü su havzaları ve ormanlık alanlarda yeni yerleşim bölgelerine neden olacaktır. Artan nüfus, trafik sıkışıklığını çözmeyeceği gibi, suyumuzu ve havamızı tüketecektir.

5- 3 milyondan fazla kesilecek ağaç, ormanların yok olmasına, sellerin artmasına, içme suyu havzalarının daralması ve kirlenmesine, su havzalarının sığlaşmasına neden olacaktır. Orman çevresinde yaşayan köylülere yaşam ortamı kalmayacak, şehirde yaşayanları ise kirli havası, azalan suyu ile zor bir hayat bekleyecektir. Tabiki endemik türleri içeren özel bir coğrafyada flora ve faunası ile yaban hayatı ağır bir yara alacaktır.

Dün belgelerini ortaya koyarak uyarmıştık. Şimdi cevaplarını bilmemize rağmen tekrar soruyoruz. Bu bir rant projesi midir? Ekonomi çarklarını döndüremeyen yönetimlerin ekonomi projesi midir? Sanal bir iyimserlikle vatandaşı kandırmaya çalışarak oy toplama projesi midir? Amacı ne olursa olsun yaşı 50 ile 200 yıl arasında, belki daha fazla olan, 3 milyonun üzerinde ağaç keserek 7 milyonluk yeni bir yerleşim alanı yaratma planı ile , binlerce yıldır dokunulmayan coğrafyanın, İstanbul’un cinayetine göz yumma projesi midir?

Siz kandırılabilirsiniz ama biz kanmayız. 3. Köprü bir ulaşım projesi değildir.

51

Tekrar soruyoruz, 3. Köprü’den sonraki hedefiniz nedir? Yeni fuar alanları, yeni kongre merkezleri, yeni sağlık merkezleri, yeni konut projeleri ile yeni bir İstanbul mu? Unutmayın eski İstanbul’u, dünyanın gözbebeği eski İstanbul’u öldürüyorsunuz. Tarih sizi oluşturduğunuz yeni İstanbul’la değil, ölümüne sebep olduğunuz eski İstanbul’la anacak.

Dün uyarılarımız yapmıştık, bu uyarılar melesef hala geçerlidir. Bugün ise burada yeni bir mücadelenin başlangıcını duyurmak istiyoruz. Evet, köprünün açılışına engel olamadık, ama artık mücadele alanı tüm Trakya ve Marmara Bölgesi’dir. Yeni İstanbul kandırmacası ile Trakya genelinde Kuzey Ormanları’nda tehdit altındaki ağaç sayısı 250 milyondur. Artık mücadelemiz İstanbul’un yakın çevresi, Trakya’nın tamamıdır. Zira bu projeler artık Trakya ve Marmara Bölgesi’nin tamamında yaşamı yaşam olmaktan çıkaracaktır.

Aynı zamanda, ekonomik kalkınma yalanlarıyla gerçekleştirilen bu projelerde kâğıt üzerinde Hazine garantisi yokmuş gibi görünse de, Osmangazi Köprüsü ve 3. havalimanı gibi, 3. Köprü de, geçiş ve gelir garantileriyle Hazine’nin garantörlüğü altındadır. Yap-işlet-devret sözleşmeleri açıklanmayan bu tür mega projeler için yetkililer “kamunun, projeyi yaparken 5 kuruş ödemediği” açıklamaları yapsa da, 3. köprü ve diğer mega projelerin halka maddi yük bindireceğini, ülke geleceğinin ipotek altına alınması demek olacağını söylüyoruz! Halkın cebinden çıkanı bilmeye hakkı vardır.

Biz düşünüyoruz, geçmişi değerlendirebiliyoruz, geleceği görebiliyoruz. Dolayısıyla bizi kandıramazsınız. Dünkü duruşumuz ne ise bugün de aynıdır. Dün söylediğimizi bugün burada tekrar ediyoruz.

Doğa ve yaşam savunucuları olarak bu kıyımlar projesini, tüm gerçekleri ve gözlerden kaçırtılan belgeleriyle açık etmeyi gelecek nesiller ve yaşanılabilir bir İstanbul için vicdani bir sorumluluk olarak gördük. Gelecek nesillere olan borcumuz, insan olmaktan doğan vicdani sorumluluğumuz ve ekonomisinin çarkları inşaat üzerinden çeviren bir rant makinesine dönüştürülen dünya incisi İstanbul’a itibarını iade etme arzumuz nedeniyle buradayız. Yeni İstanbul’a dur demek için yeni bir mücadeleye bugün burada başlıyoruz.

Kuzey Ormanları Savunması

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.