İklim KriziManşet

Kiribatili halterci iklim değişikliğine karşı dansına Rio’da da devam etti

0

Ülkesi Kiribati’yi Rio 2016 Olimpiyat oyunlarınının halter dalında temsil eden David Katoatau, artık kendine has bir imza haline gelen dansını Brezilya’da da sürdürdü.

28

Katoatau, bu dansı, adalar üzerinde kurulu ülkesi Kiribati, iklim değişikliği nedeniyle yakın bir gelecekte yeryüzünden silinmeden önce dikkatleri bu konuya çekebilmek amacıyla yaptığını söylüyor. Olimpik halterci Kiribati’de kendi yaşadığı evini de aşırı iklim olayları neticesindeki bir tayfun sırasında kaybetmiş.

https://youtu.be/GaUtqekC9LM

Sempatik tavırları ile herkesi kendine hayran bırakan David Katoatau’nun dansı ilk olarak iki sene önce altın madalya ile döndüğü İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleşen Commonwealth Oyunları’nda dikkatleri çekmişti. Bu madalyanın Kiribati tarihi için de önemi büyük, zira bu başarı Kiribati’nin tüm zamanlardaki spor etkinlikleri içerisinde kazandığı ilk altın madalya olma özelliğini de taşıyor. Katoatau’nun dansının sadece galibiyet ve zafer anlarına dair bir kutlama olmadığını da belirtelim. Rio’da da bunun bir örneği yaşandı. Katoatau halterin altında kalmasına rağmen Rio 2016’ya, rakiplerinin ve salonu dolduran izleyicilerin alkışları ve tezahüratları arasında veda etti.

30

Katoatau, Rio 2016’nın açılış seremonisi sırasında ülkesinin bayrağı ile Olimpiyat Stadyumuna arz-ı endam ederken de dansından bazı figürleri açılışı ekranları başında izleyen milyarlarca insan ile paylaşmıştı.

https://youtu.be/-Cm-tws6ZIo

İklim Değişikliği nedeniyle sulara gömülecek ülke: Kiribati

29

“Tanıştığım çoğu insan Kiribati’nin nerede olduğunu bile bilmiyor” diyor David Katoatau kendisi ile röportaj yapan Reuters muhabirine ve ekliyor, “Yaptığım sporu ve dansımı kullanarak ülkemi tüm dünyaya tanıtmak istiyorum ben de bu nedenle.”

İklim Değişikliğinin yıkıcı sonuçları ile gezegende ilk karşılaşanların yaşadığı ülkesi Kiribati’ye dair geçen sene kaleme aldığı ve dünya halklarına açık olarak paylaştığı mektubundan da söz etmeden geçemiyor, “Geçen sene tüm dünyaya açık bir mektup yazmıştım ülkemdeki duruma ve yükselen deniz seviyesi nedeni ile ben dahil hemen her Kiribatilinin evlerini kaybetmesine dair. Ülkem tamamen sulara gömülmeden önce kaç senemizin kaldığına dair bir öngörüm bile yok maalesef.”

Bazı bilim insanları Kiribati’de içinde insani yerleşim bulunan 21 adanın iklim değişikliği nedeniyle sular altında kalacağını dile getiriyor.

 

(Yeşil Gazete, The Guardian, Reuters)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.