EnerjiManşet

Japonya’da 3. reaktör de devreye alındı

0
Ikata Nükleer Santrali

Ehime eyaletinde Shikoku Elektrik tarafından işletilen İkata Nükleer Santrali’nin 3 no’lu reaktörü 12 Ağustos bugün sabah saat 9’da devreye alındı. Böylece Fukuşima Nükleer  felaketinden sonra yeni güvenlik kriterlerine uygun olmadığı için kapatılan çalıştırılabilir durumdaki 43 reaktörden üçüncüsü de standartları artık karşıladığı gerekçesiyle yeniden devreye alındı.

Santralin devreye alınacağı günün erken saatlerinde 100  kadar protestocu santralin önünde toplanarak nükleer santral karşıtı eylem yaptı, nükleer santralin derhal durdurulmasını istedi.

Ikata Nükleer Santrali

Ikata Nükleer Santrali

Operasyon planlandığı gibi sürerse 13 Ağustos günü reaktörün içinde “kritik parçalanma” işlemi yerine getirilecek 3 gün sonra yani 15 Ağustos günü ise güç üretimi ve iletimine başlanacak. Bu şekilde gelecek ayın ortalarında ticari faaliyete de geçilmiş olacak.
Ikata Nükleer santralinin 3 nolu reaktörü Fukuşima felaketinin ardından   1 ay sonra geçici olarak devreden çıkartılmış ve periyodik testlere tabi tutulmaya başlanmıştı. Shikoku Elektrik deneyimsiz çalışanları olduğu için proseslerde ekstra özen gösterildiği açıklandı.

Yeni güvenlik standartları uyarınca Sendai  Nükleer Santrali ile Takahama Nükleer Santrali’nin devreye alınmasıiçin girişimlerden sonra üçüncü bir lokasyon olan Iketa nükleer santralinden de bir reaktör operasyona başlamış olacak. Bununla beraber Takahama nükleer santralinin devreye alındıktan  3 ay sonra halkın itirazları sebebiyle mahkeme kararıyla tekrar devreden çıkarıldığını da ifade edelim.
Nükleer Düzenleme Kurumu “Sıkı denetim teşvik edilecek”

Ehime eyaletindeki Ikata nükleer santralinin 3 no’lu reaktörünün 12 Ağustos günü tekrar devreye alınmasına istinaden Nükleer Düzenleme Kurum’ndan yetkili “ Reaktör devreye alınmadan önce bir dizi güvenlik testinden geçti büyük bir problemle karşılaşılmadı. Bugün ise reaktör devreye alındı, önümüzdeki günlerde ise normal proseste çalışabilirliğine dair testler yapılmasını öneriyoruz”şeklinde konuştu.

Shikoku Elektrikten bir yetkili “Güvenlik için adım adım ilerliyoruz”

Shikoku Elektrik’in Başkanı  Hayato Saeki “Faaliyetlerimizin sğrdürülebilirliği için testleri büyük bir samimiyetle yerine getirmiş olarak, güvenlik şartlarını sağlayarak kritik prosese ve ardından enerjinin normal ticari üretim ve iletim proseslerine geçeceğiz”dedi.

Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanı “Enerjinin istikrarlı üretimi için önemli bir adım”

Ikata nükleer santralinin 3 no’lu reaktörünün devreye alınması hakkında Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı “Reaktörün  devreye alınması, dengeli enerji üretimi ve tedarikinin yine dengeli bir şekilde karşılanması için önemli bir adım. Ikata Nükler santralinde MOX* yakıtının kullanılıyor olması nükleer yakıt çevrimi (geri dönüşümü) prosesinin de hayata geçirilmiş olamsı açısından çok değerli” diye konuştu.

Çevirmenin Notu: Japonya’da geridönüşüm yoluyla MOX yakıtının üretildiği yegane 2 nükler santral Rokkashomura ve Monju nükleer santralleri olmakla beraber ikisinin de kapalı olduğunu ve devreye alınan 3 reaktörün de uranyum ithal edilerek çalıştırıldığını hatırlatalım. Dolayısıyla Ekonomi,Ticaret ve Sanayi Bakanı’nın MOX yakıtına dair yaptığı açıklamanın mevcut durumla ilgisi olmadığı anlaşılacaktır, bu söylem nükleer santrallerin açılması için bürokratların verdiği çabanın sadece bir örneğidir.Bu şekliyle bir nükleer santralin termk santralin kömür kullanmasından farklı bir fonksiyonu yoktur.

*MOX yakıtı: Plütonyum ve uranyum oksitin karışımından oluşturulan ve Fransa, Belçika, Almanya, İsviçre’deki nükleer reaktörlerde kullanılan bir yakıt. Zenginleştirilmiş uranyum kullanan bu reaktörlerde MOX zenginleştirilmiş uranyumun %30’unun yerine geçiyor. MOX üretimi için kullanılmış yakıt çubuklarından plütonyum  ayrıştırılırken –endüstiri bunu geri dönüştürme olarak adlandırıyor- 180 kat daha fazla atık ortaya çıkıyor. İşlem sırasında büyük miktarda radyoaktif atık denize ve havaya salınarak insan sağlığına ve çevreye yönelik büyük riskler yaratıyor. Kullanılmış MOX yakıtları ise ortalama normal bir kullanılmış yakıta göre beş kat daha fazla plütonyum barındırıyor. Pu-242’nin 380,000 yıllık, ve Neptunium-237’nin 2.14 milyon yıllık yarılanma ömürleriyle MOX atıklarının saklanması gelecek için çok daha ciddi riskler taşıyor(Nükleersiz.org)

Japoncadan çeviren:Pınar Demircan

(NHK Japan, Yeşil Gazete)

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.