ManşetTürkiye

Kazdağlarında şüpheli yangın, söndürmede maden atık suyu kullanıldı iddiası

0

yangınBalıkesir’in Edremit İlçesi sınırındaki Kazdağları’nda Pazar günü başlayan orman yangını kuvvetli rüzgarın etkisiyle geniş alana yayıldı.  İMC TV’nin haberine göre çevre illerdeki Orman Bölge Müdürlükleri’nin desteğiyle müdahale edilen yangında soğutma çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi.

Dün gece başlayan  ve havadan ve karadan ekiplerin çalışmalarıyla söndürülen yangın nedeniyle, yaklaşık 30 hektarlık alanın zarar gördüğü bildirildi.

Güçlükle kontrol altına alınan yangını söndürmek için geçmiş yıllarda olduğu gibi madenin atık havuzundaki suyun kullanıldığı iddia ediliyor.

TEMA Vakfı Edremit Temsilcisi Zülkif Bozbek “Geçen yıl güney yamaçta çıkan yangın bu yıl kuzey yamaçlarda çıktı. Yangın tek bir yerde değil farklı farklı noktalarda başlamış. Karadan ulaşılması imkansız yerler var” dedi.

Yangında sabotaj ihtimali

Kazdağları Talimalanı Mevkii’nde çıkan orman yangınında fıstık çamı ve kızılçam ağaçlarının bulunduğu 30 hektarlık alanın zarar gördüğünü söyleyen CHP’li Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Edremit Belediyesi’nin de su tankerleriyle söndürme çalışmalarına katıldığını açıkladı.

Yangının bölgede bakır ve molibden üreten bir maden ocağının çevresinde çıktığına dikkat çeken Saka, hep aynı bölgede ardı ardına orman yangını çıktığını söyleyerek “Kazdağları bir kuru dalı bile heba edilemeyecek kadar değerlidir. Gelecek kuşaklara aktarılması gereken bölgemizin ve ülkemizin doğal güzeliklerindendir. Hanlar-Talimalanı bölgesinde yer alan madenin çevresinde 3 ayrı noktada başlayan yangın, itfaiye ekiplerinin havadan ve karadan yoğun çalışmaları sonucu kontrol altına alındı. Ne tesadüftür ki, bu bölgede yangınlar sürekli olarak madenin çevresinde çıkmaya devam ediyor” dedi.

Saka, bölgedeki yangınların sürekli olarak madenin çevresinde çıktığına dikkat çekerek köylülerin sabotaj ihtimali üzerinde durduğunu öne sürdü.

Yangın söndürme çalışmalarına da destek veren köylülerden Mustafa Çoşkun da, yangının 4 ayrı noktada başladığını belirterek “Birini söndürmek için uğraşırken ardı ardına farklı 3 yerden daha yangın başladı. Bu bölgede çıkan yangınların maden ocağının çevresinde çıkması oldukça düşündürücü. Raslantı olmadığını, sabotaj olduğunu sanıyoruz. Yetkililer, konuyu dikkatle incelemeli” diye konuştu.

“Helikopterler madenin havuzundan su alıp araziye döküyor”

Çamcı Mahallesi Muhtarı Emekli Yarbay İsmail Öztürmen, yangın söndürülmesinde helikopterlerin maden havuzundan su almasına tepki gösterdi.

Kazdağları’nda benzer yangınların her yıl yaşandığını belirten Öztürmen, “Ciğerlerimiz yanıyor. Bu Kazdağları bu şekilde bitecek. Geçen yıllar bu bölgede durmadan yangın çıktı. Bu konu bazı milletvekilleri tarafından meclis gündemine taşınmıştı. Araştırma önergesi de verildi ama gereği yapılmadı. Helikopterler madenin havuzundan su alıp araziye döküyor. Bu zehirin doğaya verilmesi çok yanlış. Önceki yıllarda bu nedenle mantar toplayan veya ot tüketen çok sayıda vatandaş zehirlendi. Şimdi aynı sorunlar yine olacak. Dereli köyümüzün üzerinde su havuzu var. Deniz 2-3 kilometre ileride. Niye deniz ya da diğer havuzlardan su alınıp kullanılmıyor? O sene derelerde bütün balıklar ölmüştü. Her şey para demek değil. Bu dağlarda yapılan tahribat 200-300 yıl geçmez. Biz vatandaşlar nasıl demokrasiye sahip çıkıyorsak bu doğaya da sahip çıkmasını biliriz” dedi.

Kaynak: IMCTV.com.tr

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.