Doğa MücadelesiManşet

Bursa’da iptal edilen DOSAB ÇED raporu 3 ay sonra yeniden onaylandı

0

Bursa’da şehir merkezine yapılmak istenen termik santrala karşı DOSAB’ta Termiğe Hayır Platformu’nun açtığı dava sonucu ilk ÇED raporu iptal edilmişti. 3 ay sonra hazırlanan ikinci ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. DOSAB’ta Termiğe Hayır Platformu Bursalıları yeniden termik santrale karşı mücadeleye çağırdı.

İlki iptal edildi, ikinci ÇED onaylandı

Bursa’da şehir merkezinde kurulmak istenen ve daha önce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı iptal edilen kömürlü termik santral projesi için ikinci ÇED 0lumlu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylandı.

68

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) yönetimi yaklaşık üç yıl önce bölgedeki fabrikaların buhar ihtiyacı ile elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yılda yaklaşık 524 bin ton kömür yakılacak kömürlü termik santral kurmaya karar verdi.

Bursa’da şehir merkezinde kurulmak istenen kömürlü termik santral projesine karşı halk uzun süredir mücadele ediyor. DOSAB’ta Termiğe Hayır Platformu’nun açtığı dava sonucunda Bursa 2. İdare Mahkemesi 5 Mayıs’ta ÇED Olumlu kararı iptal edilmişti. İptal gerekçesinde “koruma bandı olmaması, yakınında konutların yer alması, ÇED raporunda belirtildiği gibi Bursa’daki hava kalitesini yüzde 80 oranında iyileştireceği iddiasının gerçek olmaması” gibi temel gerekçeler sunulmuştu.

DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu herkesi yeni ÇED kararına karşı itiraz etmeye çağırıyor.

“Bursa birleşti DOSAB kaybetti” demiştik. Bursa kent merkezinin ortasına yapılması planlanan DOSAB Termik Santraline karşı onbinler sokağa dökülmüştü. Platform olarak sayısız etkinlik gerçekleştirmiş, her etkinliğimizde Bursa halkının güçlü desteğini almıştık. Platform üyelerimizle açtığımız davayı 5 Mayıs’ta kazanmış, ilk ÇED raporunu iptal ettirmiştik.

Bursa’da yüzbinlerin sesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kulaklarını tıkadı. DOSAB’ın 2. ÇED dosyası Bakanlığa verdiği tarih üzerinden bir ay bile geçmeden “ÇED Olumlu” kararı verdi.

Şimdi itiraz zamanı. Şimdi halk olarak DOSAB termik santrale karşı duruşumuzu bir kez daha gösterme zamanı.

 

(Sendika.org, Kuzey Ormanları Savunması)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.