ManşetTürkiye

Avukat Eren Keskin, ‘Hainler Mezarlığı gömülme hakkına aykırı’

0

Hak savuncusu, avukat Eren Keskin, gömülme hakkının bir insan hakkı olduğunu belirterek “hainler mezarlığı” uygulamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

İstanbul'da darbecilere "Hainler Mezarlığı"

“Gömülme hakkı bile yok sayılıyor”

Eren Keskin

Eren Keskin

Konu hakkında Bianet’e konuşan Keskin “Bir insanın gömülme hakkının dahi elinden alındığı bir coğrafyadayız. İnsanlığın bittiği nokta. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şeyin olduğu sanmıyorum. İnsan haklarına tamamen aykırı. Aynı zamanda hiçbir dini inançla da bağdaşmayan bir durum. Üstelik “vatan haini” ilan ettiklerini hayvan barınağının yanına konarak hayvanlara da hakaret edilmek isteniyor” diye konuştu.

Asker ailelerinin çok korktuklarını ve kendilerinin er ailelerin ‘İnsan Hakları Derneği’ne yönlendirdiğini ifade eden Eren Keskin, “Şu ana kadar 15-20 aile sadece telefonla bilgi aldı, kimse yazılı başvuru yapmak istemiyor. Korkuyorlar ve bunu dile getiriyorlar. Askeri darbeye karşı yine militarist yöntemle mücadele ediliyor. Oysa askeri darbenin karşısında duracak tek şey demokratikleşme ve sivilleşmedir.” dedi.

Pendik’te kuruldu

İstanbul Pendik Tepeören’de Büyükşehir Belediyesi’nin sahipsiz hayvanlar için kurmuş olduğu barınağın olduğu alanda 15 Temmuz darbe girişiminde yer alanların gömüleceği “Hainler Mezarlığı” kurulmuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Avcılar’daki mitingte daha önce dile getirdiği bu mezarlığa bir kişinin gömüldüğünü açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı da darbe girişiminde yer alan kişilerin cenaze işlemlerinin yapılmayacağını açıklamıştı. Başkanlık, darbe girişiminde yer alanların “Mümin kardeşlerinin tezkiye ve dualarını hak etmediğini” belirterek; bu kişilerin cenazeleriyle ilgili sala, teçhiz, tekfin ve üzerlerine cenaze namazı kılınması gibi din hizmetleri verilmeyeceğini ifade etmişti.

İlk değil

27 Mayıs 1960 darbesinde idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve MaliyeBakanı Hasan Polatkan’ın mezarları da seneler boyunca İmralı Adası-Değirmen Tepe’de bakımsız ve isimsiz olarak kalmıştı. 1990’da bu üç kişinin mezarı İstanbul-Topkapı’da bulunan anıt mezara defnedildi.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.