İklim KriziManşet

Ormanlar ve iklim değişikliği: 6 dereceden sonra hayat var mı?

0

Yapılan son araştırmalarda, karbon tutma kapasiteleri sayesinde iklim değişikliğiyle mücadelede azaltım yöntemlerinden biri olarak görülen ağaçların yine bizzat iklim değişikliği sebebiyle, en azından Kuzey Amerika’daki örneklerde, beklenen oranda karbondioksidi atmosferden temizleyemeyeceği bulundu.

4-northamerica

Kaynak: Sydne Record

Daha önce yapılan çalışmalar artan sıcaklıkların ağaçların daha fazla büyümesine ve böylece daha çok karbonun atmosferden çekilmesine katkı sağlayabileceğini iddia etmiş olsa da Ecology Letters isimli dergide yayınlanan araştırma resmin tamamını gösterdi.

Arizona Üniversitesi’nde profesör ve derginin baş yazarı Margaret Evans, çok yüksek sıcaklıkların ağaç gelişimini engellediğini ve sonuç olarak karbon tutma kapasitesini de azalttığını ifade ederek ekosistem dengesindeki taşma noktasına vurgu yaptı. Yani, belli bir derecedeki artış Kuzey Amerika ormanlarının gelişimini ve karbon tutma kapasitesini arttırabilecek olsa da eşik değeri aştıktan sonra, diğer doğal dengelerde olduğu gibi, tersine bir süreç başlamakta ve bu ormanlık alanlarda büyüme yavaşlayıp karbon tutma kapasitesi düşmekte.

5-northamerica

Kuzey Amerika için yüzyılın ikinci yarısında öngörülen ormanlık alanların gelişme hızındaki değişim. Kaynak: phys.org

Araştırmacılar, önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecek olan sıcaklıklar göz önüne alındığında ABD’nin güneybatısı, Kanada ve Alaska’daki ormanların 2075 yılına gelindiğinde olması gerekenden %75 daha yavaş büyür hale geleceğini söylüyor. Bu sonuçlar Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)nin en kötü senaryosu olarak bilinen veriyi kullanarak, yani; 2075 yılına gelindiğinde 1925’e kıyasla 6 derecelik sıcaklık artışı senaryosu baz alınarak hesaplanmış. Dahası; ABD, İsviçre ve Polonya’daki ilgili enstitülerden araştırmacıların bir araya gelerek yaptığı bu çalışmada 1,500 farklı sahadan 1900 ile 1950 yılları arasındaki büyüme hızlarını gösteren ağaç halkaları toplanmış ve büyüme hızları çeşitli iklim modelleriyle karşılaştırılmış. Ağaç halkalarının ağaçların büyüme hızının sıcaklık ve yağış gibi etkenlerden ne şekilde etkilendiğini bulmada çok önemli olduğunu belirten Evans, benzer çalışmaların Avrupa ve Asya kıtaları için de yapılması gerektiğini ifade ediyor.

 

(Yeşil Gazete, Climate Central)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.