Hafta SonuManşet

Anadolu’da renk renk topluluk dokumak – Emel Meriç

0

Kilim… Çok severim, renk renktir, duygu duygudur. Emek emek, ilmek ilmektir. Dokuyanın, hâlden hâle geçişinin somutlaşmış halidir adeta.

93

Yıllar önce bir Gezgin fısıldamıştı: “Aslolan hâl dilidir.”

Topluluk olabilmeyi kilim dokumaya benzetiyorum. Ayrı ayrı duran, renk renk, çeşit çeşit ilmekler gün olur hâllenirler, yollara düşerler. Dere tepe uz giderler, akıp giderlerken birbirinden habersiz aynı niyetleri ekerler:

Söyleşelim halden hale,

Dilleşelim dilden dile,

Biz gezeriz ilden ile,

Taze açılmış gülüz biz (*)

Niyetler bir olunca gönüller de bir olur, yollar kesişir. Ayrı ayrı diyarlardan gelen ilmekler tanış olurlar. Onca yolun yorgunluğunu atmak için güneşten bir sofraya otururlar,  yürek dertlerini dökerler. Paylaştıkça açılırlar, açıldıkça paylaşırlar. Paylaşmak arıtır. ‘Can’dan ‘can’a bağlar kurulur. Her bir ilmek daha da bir ‘can’lanır, renklenir. Canlandıkça daha da bir duyulur görülür olur. Duyulup görüldükçe ‘öz’lerine iner daha da bir hâllenirler.  Yargılamalardan uzaklaşıp şefkat dilinde dilleşirler. Endişe, yargılamadan uzak bir alanda yaratım başlayıverir kendiliğinden. İlmekler birbirine köprü olurlar, özler kavuşur, ‘can’lar bir olmaya başlar.

Biz hâl ehli kardaşlarız,
Erkan içinde yoluz biz (*)

Kilim dokunmaktadır artık. Masmavi gökyüzünün şahitliğinde yepyeni bir topluluk doğmaktadır.

91

Fotoğraf Kaz Dağları’nda çekildi. Kendi kendine bir ilmektim, kilime karıştım.

Özgürce akan coşkun bir dere gibi her ilmek gürül gürül, renk renk akmaktadır; her bir ilmek gönlünce varolmaktadır. Kilim dokunmaktadır, topluluk oluşmaktadır.

Uyku girdi bedene (**), haydi bana müsade…

Kilimin türküsü, topluluğun sesi tez zamanda devam edecek, şimdilik bu kadarıyla baş başa bırakıyorum sizi ve soruyorum sadece meraktan; nasıl bir kilimde varolmak isterdiniz ?

 

(*) Pir Sultan Abdal

(**) İlmeklerden birinin – Göktuğ- anneannesinin masal manisinin ilk kısmı

92

 

Emel Meriç

yerkure.wordpress.com/

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.