İklim KriziManşet

2016 iklim eğilimleri rekor kırmaya devam ediyor

0
Kaynak: NOAA

2016 yılında gerçekleşen iklim eğilimleri rekor seviyelerde gerçekleşmeye devam ediyor. Haziran ayı, şimdiye kadar gözlemlenmiş en sıcak ay oldu. Ocak ve Haziran ayları arasında iki ana iklim değişikliği göstergesi – küresel yüzey sıcaklıkları ve Kuzey Kutup Bölgesi deniz buz sahası büyüklüğü- da rekor seviyelerde seyretti. Bu analizler NASA tarafından, yer yüzeyi gözlemleri ve uydu verileri kullanılarak yapıldı.

Kaynak: NOAA

Kaynak: NOAA

NASA’nın Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü’ndeki bilim insanlarına göre, 2016 yılının ilk altı ayından her biri, küresel olarak bu zamana kadar yaşanmış en sıcak ay oldu. Ocak’tan Haziran’a kadar olan altı aylık dönemin ortalama sıcaklığı ise 19. yüzyıl sonlarından 1,3oC daha yüksek gerçekleşti. Böylece bu dönem, gezegenimizde şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak yarı yıl oldu. Ayrıca, Haziran ayıyla beraber son 14 aydır her ay “şimdiye kadar ölçülmüş en sıcak ay” rekoru da kırılıyor. NASA bu ölçümleri 1880 yılından beri yapılan modern sıcaklık ölçümlerine dayandırıyor.

Ayrıca, geçtiğimiz altı aydan beşinde Kuzey Kutup Bölgesi’nde görece en küçük deniz buz sahası gözlemlendi. Bu gözlemler, 1979’dan beri ölçülen uydu kayıtlarına ve Maryland Greenbelt’de bulunan NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi kayıtlarına dayanarak yapılıyor.

Bu iki ana iklim göstergesinin rekor seviyelerin üzerinde seyretmesiyle beraber, NASA bilim insanları küresel sıcaklıklar ve Kuzey Kutup Bölgesi deniz buz sahasında onyıllardır süregelen değişim eğilimlerinin devam etmesinin önemi üzerinde duruyor. İki eğilim de ısı kapanı etkisi yapan karbondioksit ve diğer gazların atmosterdeki artan yoğunlukları sonucu ortaya çıkıyor.

 

(Yeşil Gazete, NASA, NOAA)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.