Köşe Yazıları

Zehire bandırılmış elmalar – Göknur Yumuşak

0

Ülkemiz aylardır çok zor bir süreçten geçiyordu. Ölümler yıkımlar göçler hepimizi derinden etkiledi. Yüreğimiz bu acılara dayanamaz oldu artık . Bu günlerde daha da zor bir sürece girdik. Ama yaşam her şeye rağmen devam ediyor.
Evet bizde her gün düzenli olarak zehir (tarımsal ilaç yada bitki koruma ilaçları ) kalıntılarıyla zehirlenmeye devam ediyoruz.

Zehirlerle ilgili imza kampanyamız 40 binlere ulaştı. Bu çok güzel bir gelişme ancak yetersiz. Çünkü 80 milyon nüfusun tahminen 70 milyonu zehir kalıntılı ürünleri tüketiyor. Destekçi sayımızın daha fazla olması gerekir bu koşullarda. Tüketicilerin desteklerini bekliyoruz.

Meyve sebze alışverişimi her zaman pazarlardan yaparım. Küçük üreticilerle, satıcılarla ve çiftçilerle sohbet eder hal hatır sorarım. Tüketicilerle alışveriş esnasında sohbet eder bilgilerimi paylaşırım. Zaten pazarlar en güzel sosyalleşme ortamlarıdır. Yüzyıllardan beri tüm dünyada pazarların toplumsal yaşamda çok önemli bir yeri vardır.

Pazarlardan meyve sebze almak çok önemli. Çünkü en azından tek tükde olsa örneğin İzmir Narlıdere pazarında tarla salatalığı bulabiliyorum. Bütün yaz doyasıya salatalık yiyorum. Yine küçük üreticilerin getirdiği ve daha az kimyasal içeren ürünleri bulma şansım var. Çünkü üreticiler küçük alanlarda çok ilaç kullanamıyor olabilirler. İlaçlar pahalı olduğu için maliyeti kurtarmayabiliyor.

Oysa çok uluslu market zincirleri tamamen konvansiyonel (yoğun ilaç ve gübre kullanılan üretim sistemi) tarım sistemi ile üretilen ürünleri satıyorlar. Yaz kış o marketlerde sadece sera ürünleri bulabilirsiniz.

Serada yada tarlada pek fark etmiyor yine zehir ve kimyasal gübre kullanılıyor. Ancak seralarda yoğunluk daha fazla. Çünkü birim alandan daha çok ürün elde etmek için tarlaya kıyasla çok daha fazla ilaç ve gübre kullanılıyor.

Alışkanlığım olduğu üzere Çarşamba günü sabah saatlerinde yine pazara gittim. Pazar sabahları daha sakin oluyor. Satıcılarla çiftçilerle sohbet etme olanağım daha çok oluyor.

Daha kapıdan girer girmez bir büyük bir meyve satıcısı vardır. Yaz kış her türlü meyveyi satarlar bu tezgahta.

Baktım albenili güzel yeşil elmalar dizilmiş alıcısını bekliyor. Biraz yaklaştığımda şok oldum. Elmaların üzeri beyaz bir ilaçla kaplıydı. Bunlar depolanmış elmalardı ve bozulmamaları için ilaçlanmışlardı muhtemelen.

80

Fakat bunca yıl çalışırken alanda zehir kalıntılı ürünler görmeme rağmen bu kadarını da beklemiyordum. Zaten çok uluslu ilaç devleri ilaçların çoğunu renksiz ve kokusuz üretiyor masum göstermek için fark edilmiyor zehir kalıntıları. Fakat bunlar ilaca batırılmış gibiydiler.

Zehirlerle ilgili birlikte çalıştığımız ekipten bir arkadaşımı aradım hemen ne yapabiliriz diye sordum.

Yapabileceğimiz hiç bir şey yoktu . Daha önce ALO 174‘e iki kez şeftalileri kontrol etmeleri için aramış sonuç alamamıştım.

82

Keşke bu elmaları tahlil ettirebilme şansımız olsaydı. Elmalardaki zehir kalıntılarının miktarını ve çeşitlerini öğrenebilseydik. Ama maalesef böyle bir şansımız yoktu. Çünkü bireysel olarak emekli maaşımın hepsini bile versem bu tahlili yaptıramam.

İzmir meyve ve sebze hali aracılığıyla bu elmalardan kaç ton piyasaya sürüldüğünü bilmiyoruz. Üç milyon nüfusu olan bir kentte yaş meyve ve sebze tüketiminin çok olduğu bir gerçek. Bu tüm dünyada olduğu gibi inanılmaz büyük bir sektör bu alan.

Depolardaki bu yeşil elmalar yoğun ilaç ve gübre kullanılarak üretilmişlerdir muhtemelen. Birde üzerine depoda yoğun ilaçlama yapılmış belli ki.

Oysa en azından üretim ve depolama aşamalarında sık sık kontroller yapılarak en alt seviyede ilaç kullanımı sağlanabilirdi.

Zehir kalıntılarını en aza indirmek için Entegre mücadele (alternatif mücadele yöntemleri) iyi tarım uygulamaları (kontrollü ilaç kullanımı) uygulanabilir. Bunlar bakanlık tarafından şart koşulabilir.

Elbette kısa sürede konvensiyonel tarımdan daha sağlıklı başka üretim sistemlerine geçemeyiz. Bu bir süreç ister. Fakat gelişmiş ülkelerde olduğu gibi daha zehirsiz ilaçlar ithal edip kullanabiliriz. Sıkı denetimlerle daha sağlıklı ürünlerin yetişmesini vb. sağlayabiliriz Bunu gibi daha pek çok şey var yakın zamanda yapılabilecek.

Ama asıl bizim insan olarak hakettiğimiz sıfır zehirli sağlıklı gıdadır. Bunu sağlamak devletin en önemli görevidir. Çünkü insanlar beslenemeden yaşayamazlar. Sağlıklı beslenmekte en doğal insan hakkıdır.

İyi hazırlanmış tarım politikalarıyla uzun vadede de yapılacak pek çok çalışma vardır.

Bunları zaman zaman paylaşacağım.

Sağlıklı günler diyemiyorum. Çünkü maalesef sağlıklı beslenemiyoruz.

 

79-Göknur Yumuşak

 

Göknur Yumuşak

You may also like

Comments

Comments are closed.