DünyaManşet

AB ve ABD’den Hükümet’e uyarı

0

kerry & mogheriniABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, Türk hükümetine darbe girişiminin ardından anayasal düzene zarar verecek adımlar atılmaması uyarısında bulundu.

Brüksel’de temaslarda bulunan Kerry “Türkiye bu haftasonu başarısız darbe girişiminin faillerine yanıt verirken hukukun üstünlüğü ihlal edilmemeli” dedi.

Kerry “Doğrudan, Türkiye’de seçilmiş liderliğin yanında” durduklarını söyledi ve “Türk hükümetine sükuneti koruması, hukukun üstünlüğünü muhafaza etmesi ve kurumlara saygı duyması şeklinde kuvvetli çağrıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Kerry ayrıca “Türkiye (Fethullah) Gülen’in iadesi için iddialar değil kanıt göndermeli” dedi.

Washington Post’ta yayınlanan bir habere göre ise ABD Dışişleir Bakanı John Kerry’nin “Türkiye’nin NATO üyeliği sallantıda” dediği öne sürüldü. Büyük tartışmalara yol açan bu demeç daha sonra değişik kaynaklarca doğrulanmadı.

Mogherini ise Türk yetkililere başarısız darbe girişimi sonrası ülkede anayasal ve temel haklara saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Kerry ile Brüksel’de görüşmelerinin ardından basın açıklaması yapan Mogherini, “Türkiye’de anayasal düzene bütünüyle uyulması çağrısı yapıyor ve Avrupa Birliği olarak ülkede hukukun üstünlüğünün önemine dikkat çekiyoruz” dedi.

Mogherini “Şu saatlerde ülkede yaşananlar konusunda endişeliyiz. Türkiye’de temel haklara, insan haklarına, demokrasiye saygı göstermeliyiz ve Türkiye’nin bu haklara saygı göstermesini sağlamalıyız” dedi.

Mogherini ayrıca, Türkiye’nin idam cazasını geri getirmesi halinde AB üyesi olamayacağını söyledi. Mogherini, “İdam cezasını uygulayan hiçbir ülke AB üyesi olamaz” dedi.

Mogherini, “Türkiye Avrupa Konseyi’nin bir parçası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile bağlı” diye konuştu.

Mogherini, Brüksel’de AB üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları’nın Türkiye’deki darbe girişimini ele alacağı toplantıya katılmıştı.

Mogherini toplantı öncesi “Demokratik ve meşru kurumların korunması gerekiyor. Bugün bakanlarla birlikte bunun hukukun üstünlüğü ve denge ve denetlemenin terk edilmesi anlamına gelmeyeceğini söyleyeceğiz. Tam tersine bunlar ülkenin kendi selameti açısından korunmalı. Dolayısıyla güçlü bir mesaj göndereceğiz” demişti.

Khan: Tutuklama listeleri önceden hazırlanmış gibi görünüyor

Toplantı öncesi AB Komisyonu’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Khan da hükümetin darbe girişiminin öncesinde de tutuklanacakların listesini hazırladığı yönünde bir izlenime sahip olduğunu söyledi.

Khan “Bir şeyler hazırlanmış gibi görünüyor. Listeler var. Bu da bunların önceden hazırlandığı ve belirli bir aşamada kullanılacağına işaret ediyor” dedi.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders de yargıçların tutuklanmasından ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın idam cezasının geri getirilmesinden bahsetmesinden kaygılı olduğunu belirtti.

Reynders bunun “Türkiye’nin AB’yle ilişkilerinde sorun oluşturacağını” belirtti.

 

Kaynak: BBC Türkçe, Washington Post, Hürriyet

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.