ManşetTürkiye

15-16 Temmuz darbe girişiminin ilk 12 saati

0

Türkiye 15 Temmuz gecesi başlayan ve neredeyse 12 saat sonra sönümlenen bir askeri darbe girişimi yaşadı. Bu darbenin etkilerinin günlerce belki de uzun yıllar boyunca artçı dalgalar halinde devam edeceğini söylemek kehanet olmasa gerek.

darbe-süreci

Olayların büyük ölçüde yatışmış göründüğü bugün tümü doğrulanmış olgulara dayanan bir haber derlemesi sunuyoruz.

Yeşil Gazete ekibi olarak her türlü darbenin karşısında durmanın yeterli olmadığını, karanlıklara ve karamsarlığa teslim olmadan en geniş demokrasi için mücadeleyi sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz.

 

15 Temmuz Cuma

22 00 Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüsünün araç trafiğine kesilmesinin TV’lerde haber olarak geçilmesi. IŞİD saldırısı kuşkusu. Aynı anda Ankara’da jetlerin alçaktan uçmaya başladığının duyulması

22 30 İstanbul Köprü yolunda ve Ankara’da Meclis’e doğru zırhlı araçların görülmeye başlaması

23 oo Ankara’da MİT’e saldırı ve çatışmalar

23 13 Başbakan Binali Yıldırım NTV canlı yayına bağlandı:

 “Bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Belli ki emir komuta zinciri olmadan asker içerisindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu. Ancak vatandaşların ve milletim bunu bilsin ki demokrasiye herhangi bir zarara getirecek hiçbir faaliyete izin verilmeyecek.”

23 30 AA’dan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın isyancı grubun elinde olduğu haberi

23 45 Darbecilerin TRT’ye girişi ve Yurtta Sulh Grubu’nun açıklamasının TRT spikeri tarafından okunması “TSK yönetime el koymuştur”:

https://www.youtube.com/watch?v=4unoOCKXH78

23 46 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan’ı arayarak darbelerin kabul edilemez olduğunu, hükümetin yanında olduğunu söyledi.

16 Temmuz Cumartesi

00 25 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cep telefonundan Facetime yoluyla CNN Türk canlı yayınına bağlanması ve insanları darbeye karşı meydana çağırması: “Kalkışma Paralelci yapının işi”

https://www.youtube.com/watch?v=AUfAG0tesaY

00 30 Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun darbecilere karşı açıklaması “Bu ülke darbelerden çok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz.”

00 57 Gölbaşı’nda Ankara Emniyet Özel Harekat Merkezi’ni darbecilerin elindeki F 16’lar iki füzeyle vurdu. Burada 47 polis ölürken çok sayıda polis yaralandı.

01 00 Erdoğan’ın çağrısıyla insanlar meydanlara çıkmaya başlıyor ve çok geçmeden askerler İstanbul Atatürk Havalimanından çekiliyor.

01 15 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu, Marmaris’te alıkonulduğu yönünde sosyal medyada çelişkili haberler

01 20 TSK sitesinde ikinci bir açıklama ile sokağa çıkma yasağı: “Tüm ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Vatandaşlarımızın güvenliği ve can sağlığı için evlerinde kalmaları, sokağa çıkmamaları…”

01 30 İstanbul’da ve Ankara’da camilerden sela okunmaya başlandı. Türkiye’nin farklı kent merkezlerinde camilerden ve bazı belediye binalarından insanlara sokağa çıkma çağrısı yapıldı.

02 02 Beyaz Saray’dan açıklama. Moskova’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “barış, istikrar v devamlılık” açıklamasından sonra Obama’dan hükümete destek “ Türkiye’de herkesin demokratik yollarla seçilmiş hükümete destek vermesi gerekir.”

03 00 Ankara’da TBMM’ye helikopterlerden ateş açılması ve ardından Meclis’in yoğun şekilde bombalanması. Milletvekilleri sığınaklarda.

https://www.youtube.com/watch?v=XzOEEZBCR18

03 00 Ankara ve İstanbul semalarında gece boyunca alçak uçuş yapan jetlerin yarattığı sonik boom’un etkisiyle oluşan seslerin ve bombardıman korkusunun paniğe yol açması

03 15 Harbiye’de TRT İstanbul Radyosu’nun ve Fatih’teki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önünde asker ve polis arasında çatışmalar.

03 25 İstanbul’a gelen Erdoğan’ın Atatürk havalimanında yaptığı basın toplantısının yayınlanması. Erdoğan Gn Kurmay Başkanı H. Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sekreteri İ. Kasırga’nın darbecilerin elinde olduğunu doğruladı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele başta olmak üzere birçok orgeneral ve oramiralin durumu gece boyunca belirsizliğini korudu.

03 30 Darbeciler önce CNN Türk’ü ve Hürriyet’i ele geçiriyorlar. Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT binasına saldırı.

04 40 Darbeciler Digitürk’ü ele geçiriyor ve yayını durduruluyor.

06 50 Genelkurmay Başkanlığı’na vekaleten 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar’ın atandığının açıklanması

07 00 Hükümet güçleri kontrolü büyük ölçüde ele geçirdi. Genelkurmay Binası’nda, Jandarma Genel Komutanlığı’nda ve darbe girişiminin merkezi olduğu söylenen Akıncılar Hava üssünde çatışmalar öğle saatlerine kadar sürdü.

10 00 Olaylar sırasında 194 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce darbeci askerin teslim olduğu ve göz altına alındığı bildirildi.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.