ManşetTarım-Gıda

Yunanistan’ın iade ettiği 164 ton limonun akıbetini Ali Ekber Yıldırım’a sorduk

0

Doğu Makedonya – Batı Trakya Eyalet Başkanlığı Kalite ve Bitki Sağlığı Denetçileri, Türkiye’den Yunanistan’a gönderilen 164 ton limonu geri çevirme kararı aldı.

Azınlıkça.net’de yer alan habere göre Geçtiğimiz Haziran ayında Kipi sınır kapısındaki Bitki Sağlığı Merkezi’nde denetim gerçekleştiren yetkililer Türkiye’den gelen 8 kamyon dolusu limonu geri çevirdi.

67

Edinilen bilgiye göre bu kamyonlardaki limonlardan alınan numunelerin incelenmesi sonrası limonlarda yürürlükteki ulusal ve AB (Avrupa Birliği) yasalarına göre yasak ve sağlık açısından tehlikeli sayılan bitki koruyucu madde bulundu.

Limit değerlerin üzerinde zehir kalıntısı içeren ve gümrükten geri dönen bu limonların akıbeti ise belli değil. Daha öncede zaman zaman gümrüklerden meyve ve sebzeler kalıntı içerdikleri için geri dönmüştü. Onlarla ilgili de Tarım Bakanlığı tarafından kamuoyu bilgilendirilmedi.

Ali Ekber Yıldırım ile konuştuk

68Konu hakkında bilgi edinmek için Dünya Gazetesi’nde tarım üzerine yazılar kaleme alan Ali Ekber Yıldırım ile konuştuk.

Yunanistan’ın iade ettiği limonlara dair bir bilgisi bulunmadığını ancak bu tür geri çevirmelerin sıklıkla yaşanabildiğini belirten Ali Ekber Yıldırım, “Ürünler değişebilir. Limon, kuru üzüm veya domates veya başka bir tarım ürünü olabilir. Her ürün için her ülkenin kalıntı değer analizi oranı da farklılıklar gösterir. Ürün geri çevrildiğinde bu ürün ya iç piyasaya gönderilir ya kalıntı değeri daha yüksek olan başka bir ülkeye ihraç edilir ya da durum onu gerektiriyor ise imha edilir” şeklinde konuştu.

Bunun tarım piyasasında doğal olduğunu da belirten Yıldırım, “Yunanistan’ın limit değeri, diyelimki %1 ise ve geri çevirdi ise %4 olduğunu varsaydığımız Bulgaristan’a ya da bir başka ülkeye ihraç edebiliriz” dedi.

“Geri çevrilen ürünleri keşke biz tüketiyor olsak”

Rusya’nın özellikle domates ihracında bu uygulamaya sıklıkla başvurduğunu ve Türkiye’deki tüketicilerde de, “Rusya’nın geri çevirdiği, tırnak içinde “zehirli” domatesi şimdi biz mi tüketeceğiz” endişesi oluştuğunu da kaydetti.

69

Yıldırım, kendi düşüncesinin ise bunun tam tersi yönünde olduğunu kaydederek, “Keşke o geri çevrilen domatesleri biz tüketsek. Çünkü o domatesler için kalıntı değer analizi yapılmış durumda. İçindeki kalıntı oranını, dolayısı ise ne yediğimizi biliyoruz. İç piyasaya doğrudan sürülen hiçbir gıda maddesi için herhangi bir analiz ise yapılmıyor maalesef.

Diyelim ki Yunanistan, limonda % 1 limitini koydu, Rusya domateste % 3 dedi limit için. Geri çevrilen üründe biz limitin ne olduğunu tam olarak biliyoruz. Türkiye’de ise herhangi bir analiz, dolayısı ile herhangi bir limit yok. %10 mudur, %20 midir bilmeden tüketiyoruz gıda ürünlerini” diye konuştu.

Dünya Gazetesi Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, tarımsal gıda ürünlerinde kalıntı değer analizi limiti en düşük ülkenin Almanya olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

 

(Yeşil Gazete, Azınılıkça.net)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.