Hafta SonuManşet

‘Kirazın Tadı’ damağımızda kaldı: Abbas Kiyarostami – Ercüment Gürçay

0

Dünya sineması 4 Temmuz’ da önemli bir yönetmenini kaybetti.

50

İran Sineması’ nda 1960’ ların başında öne çıkan; şiirsel diyaloglarla bezeli, felsefi ve politik konulara göndermeler yapan filmlere imza atan “Yeni Dalga” akımının, Füruğ Ferruzad, Sohrab Şahit Sales, Behram Beyzayi ve Perviz Kimyavi ile birlikte en önemli temsilcilerinden kabul edilen Abbas Kiyarostami (Kiyarüstemi) kanser tedavisi gördüğü Paris’ te 76 yaşında hayata veda etti.

Aynı zamanda şair, fotoğraf sanatçısı, ressam, çizer ve grafik sanatçısı da olan Kiyarostami’ nin filmlerinde çok yönlü sanatçı kimliğinin izlerine rastlamak mümkün. Özellikle filmlerinin adlarında ve temalarında İran şiirinden çokça yaralanmıştı Kiyarostami.

https://youtu.be/63rdfYL9nRI

Kiyarostami, Ridley Scott, Jean Cocteau, Pier Paolo Pasolini, Derek Jarman ve Gulzar gibi isimlerle birlikte, sanatsal ifade yolları tek bir araçla sınırlı olmayan ve şiir, set tasarımı, resim ya da fotoğraf gibi alanlarda da yeteneği olan sinemacılar geleneğinin bir parçasıydı. En az filmleri kadar fotoğraflarını da çok beğendiğim Kiyarostami, 2005 ve 2006’da, kendi ilham kaynaklarını göz önünde tutarak, şiirsel gözlemlerlerle sade siyah-beyaz fotoğrafları, müziği ve politik açıdan provoke edici finali birleştirdiği ve doğa manzaralarının gücünü yansıttığı 32 dakikalık belgesel The Roads of Kiarostami‘ yi çekti.

Kiyarüstemi 1970’li yılların başında başlayan sanat yaşamı boyunca kırka yakın filmde çalıştı. Köker Üçlemesi, Rüzgâr Bizi Sürükleyecek ve Kirazın Tadı filmleriyle dünya sinemasında kendisine sağlam bir yer edindi.

1979 İslam Devrimi’ nden sonra da İran’ da kaldı ve filmlerini çekmeye devam etti. Kiyarüstemi’ye göre bir ağaç kök saldığı yerde en güzel meyvelerini verirdi. Bu doğanın kanunuydu, ülkesinde kaldı ve en güzel meyvelerini verdi, Kirazın Tadını bizlere gerçekten hissettirdi.

52

Sanat yaşamı boyunca 70 civarında ödül alan Kiarostami, 2000 yılında, San Francisco Film Festivali’nde kendisine sunulan ve yönetmenlikte ömür boyu başarı anlamını taşıyan Akira Kurosawa ödülünü, İran sinemasına katkıları nedeniyle İranlı aktör Behrouz Vossoughi‘ye verecek kadar da yüce gönüllü bir adamdı.

51

Kendisi gibi yüce gönüllü adamların-kadınların gittiği yere gitti, damaklarımızda buruk bir Kiraz Tadı kaldı.

51-Ercüment-Gürçay

 

Ercüment Gürçay

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.