ManşetTarım-Gıda

Putin, GDO’ları yasaklayan yasayı imzaladı

0

Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin Rusya Federasyonu topraklarında da genetiği değiştirilmiş organizmaların üretimini yasaklayan yasayı imzaladı.

putin

Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin

Hükümet tarafından 2015 yılında sunulan yasa tasarısı, 24 Haziran 2016’da Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’dan geçti ve Haziran 29 2016’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi tarafından onaylandı. Putin’in 5 Temmuz 2016da imzaladığı yasa tüm genetiği değiştirilmiş tohumları ve hayvanları kapsıyor, ve bilimsel araştırmalar dışında, Rusya Federasyonu içinde üretimini yasaklıyor.

Yeni imzalanan yasa genetiği değiştirilmiş tohum ve hayvan üretimini yasaklamakla kalmıyor, hükümete insan sağlığına ya da çevreye zarar verdiği belirlenen herhangi bir GDO’nun ithalatını yasaklama yetkisini de veriyor. GDO ithalatçılarına mecburi kayıt şartı getiren yasa, yasa ihlali durumunda para cezası hükmü de içeriyor.

Human hand holding soybean with field in background

Geçtiğimiz hafta yasayla ilgili düzenlenen basın toplantısında, Tarım Bakanı Alexander Tkachev , “Tarım Bakanlığı GDO’lara son derece karşı; Rus ürünleri temiz kalacak” açıklamasını yaptı. Rus hükümeti uzun zamandır hem yabancı biyoteknoloji şirketlerinin hem de Rus GDO lobisinin baskıları karşısında güçlü bir tavır sergiliyor.

Rusya Federasyonu Tarım Bakanı Alexnader Tkachev

Rusya Federasyonu Tarım Bakanı Alexnader Tkachev

2015 yılında Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich Kyoto’daki 12. Uluslararası “Toplumda Bilim ve Teknoloji Forumu”nda (STS) dünyayı beslemek için genetik modifikasyona lüzum olmadığını belirtmiş, Aralık ayında ise Putin Parlamento’da Rusya’nın dünyanın en büyük organik gıda tedarikçisi olacağını açıklamıştı. Şubat 2016’da ise Rusya Federasyonu ABD menşeili tüm mısır ve soya çeşitlerinin ithalatını mikrobiyal ve GDO kontaminasyonu sebebiyle yasaklamıştı. Mısır ve soya üretimin %80-%90’nı GDO’lu olan ABD’nin Rusya’ya mısır ihracatı yüksek olmasa da (2013’te 7 milyon ABD doları), 2013 yılında ABD Rusya’ya 156.9 milyon ABD doları bedelinde soya ihraç etmişti.

Kaynak:

http://sustainablepulse.com/2016/06/25/russian-parliament-passes-total-ban-on-gmo-crops-and-animals/#.V35yEI7Vzq3

http://tass.ru/en/economy/886582

http://journal-neo.org/2016/06/30/black-friday-for-gmo-in-russia/

http://sustainablepulse.com/2016/02/11/russia-bans-all-imports-of-us-soybeans-and-corn-over-microbial-and-gmo-contamination/#.V35-O47Vx-V

https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2014/08/07/russias-ban-on-american-food-imports-is-going-to-hit-the-u-s-poultry-pork-and-nut-industries-the-hardest/

 

Haber : Ayşe Bereket
aysebereket.wordpress.com/
Twitter: @aysebereket

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.