Hafta SonuManşet

[Yeşil Mutfak Denemeleri] -Cheesecake – Sevin Turan Bettscheider

0

Geldik benim meşhur cheesecake tarifime. Yeşil Ev’den de hatırlayanlar olacaktır muhtemelen:)

İçinde beyaz çikolata var ama tatlıyı çok ağır hale getirmiyor. Vişne sosu içinde, benim daha önce yaptığım vişne konservesinin suyunu birazcık nişastayla karıştırdım ve vişneleri içine ekledim. Elinizde yoksa vişne suyuda kullanabilirsiniz.

Not: Normalde 25-27 cm çemberler için bu karışım uygun. Eşimin doğum günü için büyük çemberde yaparken küçük çemberlerde de hazırladım. Yukarıda ki fotoğraf bu küçük kalıplardan çıkma.

Malzemeler:

800 gr krem peynir (labne )

140 gr beyaz çikolata

4 adet yumurta

240 gr şeker

20 gr nişasta

biraz süt

vanilya

bir tutam tuz

Tabanı için kurabiye (crumble) malzemesi:

150 gr un

90 gr tereyağı

50 gr şeker

1 çay kaşığı tarçın

isteğe bağlı kavrulmuş ve küçük parça fındık

Yapılışı:

Tabanı için hazır kurabiye kullanmak yerine önceden evde yaptığınız herhangi kurabiye hamurunu kullanabilirsiniz. Pişmiş kurabiyeniz varsa ufalayıp biraz tereyağıyla karıştırın ve taban olarak kullanın veya yukarda vermiş olduğum basit tarifide kullabilirsiniz. Tabanı hazırlamak için bütün malzemeleri karıştırın. Benim tabanı olan kelepçeli kek kalıbım var. Kekin kolay çıkması için taban malzemesini koymadan çemberin boyutunda yağlı kağıt yerleştiriyorum. Daha sonra kek hamurunu koyup üzerine güzelce yayın. 180 derecece pembeleşinceye kadar pişirin. Pişince kurabiyeyi soğuması için kenara alın ve fırının soğuması için de kapağını açık bırakın. Fırını cheesecake pişirirken 120 derecede ve fansız kullanacağız.

Diğer yanda beyaz çikolatayı benmarie usulünde eritin. Eriyince kenara alın ve 3-4 yemek kaşığı sütü içine ekleyin ve karıştırın. İlk önce yapısı değişecek topaklanmış görünecek ama karıştırmaya devam ettikçe pürüzsüz bir yapıya sahip olacak.Bir miktar sütle çikolatayı karıştırmadan , çikolatayı diğer karışıma eklerseniz karışımın içinde çikolata topak topak kalacaktır. Çikolatayı ılınmaya bırakın.

Diğer yanda peynirleri büyük bir kaba boşaltın. Şeker ve nişastayı beraber karıştırın ve peynirin üzerine ekleyin. Çok fazla karıştırıp karışımı çok sulu hale getirmeyin. Daha sonra yumurtaları da ekleyip karıştırın.

En sonunda çikolata karışımını, vanilyayı ve tuzu ekleyip karıştırdıktan sonra hazırladığınız çemberin içine karışımı dökün.

Not: Çemberinizin tabanı varsa bile çevresini alüminyum folya ile sarmanızı tavsiye ediyorum. İçine herşekilde su alma olasılığı var.

Fırının 120 derecede ve fan olmadan çalıştırmak çok önemli. Çemberi fırın tepsisine yerleştirip, tespinin içine de soğuk su ekliyoruz. Yaklaşık 70-90 dk pişirin. Çemberi hafifçe sallayın, karışım sallanmıyor, kalıp gibi duruyorsa hazır demektir.

Afiyet olsun…

 

 

 

 

Sevin Turan Bettscheider

greenandsweet.wordpress.com/

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.