ManşetTürkiye

Türkiye de AB müzakere sürecini referanduma götürebilir, ama kimin umurunda?

0

Dün, İngiltere vatandaşları ülkelerinin AB ile ilişkilerini belirleyecek referandum sandığında oy kullanırken Türkiye basını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın restiyle referandumu gündemine almış oldu.

turkeyeuBu restinde Erdoğan öncelikle Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un kendisi için, “Sığınmacıları Avrupa’ya göndermeye cesaret edemez” sözlerine, “Tutuştunuz” diyerek karşılık vermiş ve “Türkiye kapıyı açıp da mültecileri salarsa, halimiz ne olacak diye düşünüyorsunuz. Geri kabul, vesaire, sizin ne kadar sözünüzde durmaz olduğunuzu gösteriyor” diye konuşmuştu.

Erdoğan, AB referandumunun kampanya sürecinde Türkiye’nin bu haliyle en erken 3000 yılında AB üyesi olabileceğini söyleyen İngiltere Başbakan’ı David Cameron’ı da eleştirerek Türkiye’nin de müzakerelere devam edip edilmeyeceğine dair bir referanduma gidebileceğini söyledi.

Bu haberler üzerine görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Senem Aydın Düzgit, Brexit üzerinde yapılan Müslüman ve Türkiye karşıtı sağ popülist tartışmaların bizde de Batı karşıtlığına yeni bir koz verdiğini söyledi.

Cameron’ın bu çıkışını, “Halihazırda Batı karşıtlığını pompalamakta olan iktidar partisine yeni bir malzeme olarak değerlendirmek mümkün” diye değerlendiren Düzgit, “Biraz spekülasyon olmakla beraber, zaten AB ile ilişkileri tamamen kopartmaya hazırlıklı bir iktidar için yeni bir bahane-yol kapısı da açıldı. Tabii, AB’nin umurunda mıdır, hayır. Sadece iç politika bağlamında değerlendirmek lazımdiyor.

Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri içinse yine Bilgi Üniversitesi’nden Emre Gönen, “Bundan 20 yıl önce politik ve etik olarak kabul edilmeyen tavırlar, artık günlük rutin haline geldi” diyerek referandum öncesinde Türkiye’nin üyeliğini destekleyen İngiltere parlamentosundaki güçlü partilerin – İşçi Partisi, muhafazakârlar ve Liberal Demokratlar –  bu referandumla yitirildiğine dikkati çekmişti.

Erdoğan’ın dediği gibi Türkiye’de de İngiltere gibi bir AB referandumu olur mu bilinmez, ama olsa da bunun kimin umurunda olacağı ayrı bir soru işaretiymiş gibi görünüyor.

Haber: Bahar Topçu – Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.