ManşetSağlık

Hamilelikte organik beslenme ve önemi

0

Hamilelik sürecinde uzmanlar, anne adaylarının doğru bir şekilde beslenmesi hususunda onları sıklıkla bilgilendirirler ve bazen bu konuda çeşitli besinleri tüketme hususunda listeler bile hazırlarlar.advertorial_yg Ancak maalesef modern hayatta çok yüksek tarım veriminin elde edilmesinin gerekliliği ve bitkilere zarar veren etkenleri ortadan kaldırma isteği, maalesef sıklıkla yabancı maddelerin gıdaların daha yetişme sürecinde eklenmelerine neden oluyor.

Hem hayvancılık hem de tarımda çok sayıda antibiyotik, böcek ilacı, suni gübre, hormonlar ve diğer katkı maddeleri kullanılıyorlar ve bu maddelerin varlığı hem hayvansal ürünleri hem de bitkisel ürünleri maalesef anne adayları için tehlikeli hale getiriyor. Yetişkinlerin bu zararlı maddelere karşı belli bir toleranslarının mevcut olmasına karşın, anne karnındaki bebeklerin ve yetişen çocukların bu kadar dirayetli olmadıklarını da unutmamak gerekiyor.

Organik Besin Nedir?

Organik besin, herhangi bir kimyasal, ilaç, hormon ya da katkı maddesi kullanılmadan üretilmiş besinleri ifade ediyor ve buna hem bitkisel ürünler hem de hayvanlar dahiller. Böceklere karşı kullanılan tarım ilaçları, hayvanlara verilen antibiyotik ve hormonlar, bunun yanında suni gübreler ve yapay yemler gibi seçenekler de maalesef besinlerin temel niteliklerinin bozulmasına, besin kalitesinin düşmesine neden oluyor.

Organik besinlerde ise bu maddelerin hiç biri kullanılmıyor ve gübre yahut hayvanlarda yem olarak da tamamen katkı maddelerinden etkilenmemiş, doğal malzemeler kullanılıyor. Dolayısıyla organik besinlerin doğada olması gerektiği şekilde gıda maddelerinin yetiştirilmesine imkan tanıdığını belirtmek gerekiyor.

Organik Besin Nasıl Anlaşılır?

Pek çok şehirde kurulan organik besin pazarlarında, bu şartlarda üretilmiş olan ve etikete sahip ürünleri bulmak mümkün. Fakat maalesef pek çok kişi, organik besin denilince sadece aklına bitkisel ürünleri getiriyor. Halbuki hayvanları da dış katkı maddelerinden koruyarak organik hayvansal ürünler elde etmek mümkün.

Dolayısıyla imkanınız varsa kendi bahçenizde üreteceğiniz bitki ve hayvansal ürünler, imkan yoksa da organik pazarlardan alınacak meyve sebzeler, hamilelikte işinizi görecektir ancak bu ürünlerdeki denetim etiketlerine dikkatlice göz atmak, sahte ürünlerden sakınmak gerekiyor. Şehirlerin yakınlarındaki pek çok köyden ise hem beyaz hem de kırmızı eti hala organik olarak elde edebilmek mümkün.

Hamilelikte Organik Beslenme

Yapılan araştırmalar, gebelik süresince tüketilecek olan organik besinlerin, organik olmayan besinlerden çok daha az toksik etkiler oluşturduğunu gösteriyor ve bu besinlerin besin değerlerinde de herhangi bir sorun mevcut değil. Dolayısıyla karnınızdaki bebeğinizin tarım ilaçları ve diğer zararlı maddelerden etkilenmemesi için organik besinlerin tüketilmesi en büyük fırsatlardan bir tanesi.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise, her meyve sebzenin mevsiminde tüketilmesinin gerekliliği. Zira mevsimi dışında yetişen bitkiler, seralarda yetiştiriliyorlar ve bu ürünlerin tadı ile beslenme değerleri, mevsim içerisindeki kadar iyi olmuyor. Bu yüzden mevsim dışında bir organik iddiasıyla satılan gıda görürseniz, bu duruma şüpheyle yaklaşmanız gerekiyor.

Bebeğin Gelişimini Etkiliyor

Bebeğin anne karnında maruz kaldığı kimyasallar, ayrıca yetersiz beslenme gibi faktörler, maalesef onun beyin başta olmak üzere fiziksel gelişimini büyük oranda etkiliyor. Sağlıklı bir şekilde beslenen anne adaylarının karnında bulunan bebeklerin sinir, iskelet ve kas sistemlerinin daha gelişmiş bir halde olmasının yanında, bu bebeklerin anneye de daha az yük olduklarını belirtmek lazım.

Zira yetersiz ve düşük kaliteli ürünlerle beslenen anne adaylarının vücudu, tüm besinini bebeğe vermeye çalışacaktır ve bu durumda annenin bedeni zayıf düşecek, bu durum ise hastalık ve düşükler ile karşılaşmaya neden olacaktır. Emzirme döneminin de benzer bir şekilde iyi beslenme ile daha başarılı geçtiğini aklınızdan çıkarmayın!
Kaynak: www.bulenttiras.com

More in Manşet

Comments

Comments are closed.