Hafta SonuManşet

Çamtepe 3. Yeşil Gazete buluşmasındaydık

0

Ekolojik, politik, katılımcı, şenlikli Yeşil Gazete buluşması 3 senedir Küçükkuyu-Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nde yapılıyor. Çamtepe’yi, Buğday Derneği çalışanlarının ve gönüllülerinin kırsal yerleşimi olarak tanımlayabiliriz. Ekibe son katılanlardan olarak, biraz da kendimi dışarıdan bir göz sayarak, 11-12 Haziran’daki buluşmamızı anlatacağım.

Güneşin, Ümit, Mahmut Abi, Alper, Ceylan.

Güneşin, Ümit, Mahmut Abi, Alper, Ceylan.

Buluşma için çoğu kişi cumartesi sabahından, farklı farklı şehirlerden Çamtepe’ye vardı. İlk hasret gidermeler, ilk çaylar kahveler, muhabbetlerden sonra tanışma çemberine oturduk. Aslında neredeyse herkes birbirini tanıyordu, ekibin çoğunu yeni tanıyan kişi bendim.

Tanışma çemberi.

Tanışma çemberi.

Herkes kendini tanıttıktan sonra gazetenin rutin işleri, ekip koordinasyonu, teknik işler gibi konular konuşuldu. Ardından, bir gözlem-özeleştiri toparlamasıyla ne iyi gidiyor, ne aksamaya meyilli, onlara değinildi. Yeni iş bölümleri yapıldı.

Hem profesyonel hem gönüllülük alanındaki işi ‘yeşil işler’ olan arkadaşlarımız bazen gazeteye zaman ayıracak motivasyonlarının olmadığını belirttiler. Toplantı sonunda aynı arkadaşlar, canlandırılması düşünülen eski haber kategorilerinin de konuşulmasıyla, daha bilgisayar başına oturmadan motivasyonlarını geri kazanmışlardı.

Yeşil Gazete, önce ekoloji ağırlıklı bir blog, sonra gazete olarak yola çıksa da dünya ve Türkiye gündemini de yakından takip ediyor. Biz sadece ekolojimize bakalım, politikayı bırakalım başka gazeteler yapsın, spor haberlerini spor gazeteleri versin demiyor. Dünya gündemini takipte çeviri ekibine önemli iş düşüyor. Bu arada gazetenin ana akım medya ile işbirliği de güçlendiriliyor ve önceden alınan haber yazma eğitimlerinin devam ettirilmesi planlanıyor.

Jpeg

Yeşil Gazete haber/konu başlıkları…
Kim neyle ilgileniyor?

Gazete tamamen gönüllü bir ekipten oluşuyor, belki de tam da bu yüzden (tam tersi olması beklenirken), her bir kişi özveriyle çalışıyor. “Ne kadar ekmek, o kadar köfte” durumu yok bu işleyişte. Gazetenin yeni üye olduğum mail grubunda gördüğüm kadarıyla grup içi iletişim çok sıkı ve şenlikli. Haber önerileri, ‘çeviriyi yaptım, haberi taslağa kaydettim’ bildirilerinin arkasında derin bir muhabbet yatıyor, bu çok net hissediliyor. Haber yazamayacak durumda olanlar haber linkini taslağa kaydediyor, başkası görevi devralıyor çoğu zaman. İç işleyişi daha verimli kılmak için detaylar göz ardı edilmiyor.

Sertan, Pelin, Özgecan.

Sertan, Pelin, Özgecan.

Birkaç ay önce Yeşil Gazete’nin Facebook sayfası hacklenip de sayfaya giriş yapamadığımızda, ekip tarafından başlatılan ‘eldenele kampanyası’nı, dayanışma adına çok iyi ve aktif bir örnek olarak hatırlıyorum. Yesilgazete.org’a girilen her bir haberi ‘yesilgazeteyieldeneledagitiyoruz’ hashtag’iyle paylaşmış ve haberleri okuyucuyla buluşturmayı sürdürebilmiştik.

Bu arada prensip olarak “İşim var” cümlesini kullanmayı tercih etmiyoruz. Çünkü bu, diğerlerini de olumsuz yönde etkiliyor ve bulaşıcı hale gelebiliyor. İşimiz olduğunda, hayatı durdurmak yerine cümleyi başka şekilde kurmaya çalışacağız: “Bu konuyu not ediyorum, yarın ilgilenebileceğim” ya da “3 gün sonra müsait olacağım” gibi.

Toplantı aralarının nasıl geçtiğini de birkaç fotoğrafla özetleyeyim:

Ağaç Ev'e ayakkabılarıyla girilmiş, kedi sevilip, hoşça vakit geçirilmiş gibi gözüküyor (Kızıltan, Büşra, Güneş).

Ağaç Ev’e ayakkabılarıyla girilmiş, kedi sevilip, hoşça vakit geçirilmiş gibi gözüküyor (Kızıltan, Büşra, Güneş).

Tutulan kaslarımızı, aralarda çeşitli kültür fizik ve yoga hareketleriyle açtık. Herkesin de yanları ağrıyor canım...

Tutulan kaslarımızı, aralarda çeşitli kültür fizik ve yoga hareketleriyle açtık. Herkesin de yanları ağrıyor canım…

Gıybet, en müsbet ilimdir. Nebile'miz Bir Tohum Dükkan'daki işine gitmeden önce azıcık sohbete vakit bulabiliyor bizimle.

Gıybet, en müsbet ilimdir. Nebile’miz Bir Tohum Dükkan’daki işine gitmeden önce azıcık sohbete vakit bulabiliyor bizimle.

Vakitten kazanmak için toplantı boyunca patates soyup, fasulye ayıkladık, sonra oturup'biz onları yidik'!

Vakitten kazanmak için toplantı boyunca patates soyup, fasulye ayıkladık, sonra oturup ‘biz onları yidik’!

Sonra yine yedik...

Sonra yine yedik…

Çamtepe'de yaşam hep yeşil. Yeşil Düşünce Derneği,'İşini Güneşe Dön' projesi için Küçükkuyu'daydı. Projenin Yerel Koordinatörü arkadaşımız Selçuk da kendi işinden arta kalan zamanlarında bizimleydi, bir süre Çamtepe'de kalmaya devam edecek.

Çamtepe’de yaşam hep yeşil. Yeşil Düşünce Derneği, ‘İşini Güneşe Dön’ projesi için Küçükkuyu’daydı. Projenin Yerel Koordinatörü arkadaşımız Selçuk da kendi işinden arta kalan zamanlarında bizimleydi, bir süre Çamtepe’de kalmaya devam edecek.

Hakan bağ, bahçe, bostanla uğraşmadığı zamanlarda, Yeşin de kafasını kaşıyabildiği sürece bizimle.

Hakan bağ, bahçe, bostanla uğraşmadığı zamanlarda, Yeşin de kafasını kaşıyabildiği sürece bizimle.

 

Velhasıl, yazmayı seviyorum, kendimi ve hayatta olan biteni ifade edebildiğim mecranın Yeşil Gazete olması değerli benim için. Zira uzun zamandır içime en çok sindirerek yaptığım gönüllü iş, Yeşil Gazete’ye yazı yazmak. Yeşilgazetegiller’i tanıdığım için mutluyum.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.