Hafta SonuKültür-SanatManşet

Ağaçların gölgesinde bir kitap fuarı

0

“Una Marina di Libri” (Kitap Denizi), Güney İtalya’nın en önemli kitap fuarı.  7 yıl önce bir iki yayınevinin küçük bir kültürel etkinlik olarak başlattığı bir festivalin bu kadar önemli bir fuara dönüşebileceğine dair kimse bir kuruşa  bile bahse girmezdi.  

Yedi yılını geride bırakmış olan bu fuar, şimdi İtalyan kültür sahnesinde önemli bir rol alıyor. Bu  etkinliğin kurucuları festivalin büyümesi  için neden bu kadar emek verdikleri sorusuna şöyle cevap veriyorlar:

Çünkü kitap daha iyi yaşamamıza yardım eder.

Çünkü okuyan bir insan en az iki insan değerindedir.

Çünkü  birden fazla hayata sahip olmanıza yardım eder, zihinsel seyahatlere olanak verip sizi gittikçe zenginleştirir.

Çünkü Güney İtalya’nın böyle bir festivale ihtiyacı vardı.

Çünkü Sicilya gibi bir kültür beşiğinde bir kitap fuarı olmazsa olmazdı.

Kitap Deniz’i bu sene de 9-12 Haziran tarihleri arasında  25 binden fazla yeni basım kitap, 80’den fazla yayınevi, ulusal ve uluslararası bir çok yazar, müzisyen, sanatçı  konukla gerçek bir edebiyat- sanat festivaline dönüştü.  Üstelik Kitap Denizi’nde deniz gibi insan ağırlandı.

Bugüne kadar  Kitap Deniz’i  için seçilmiş mekanların hepsi, en az  üç yüz yıllık Palazzo Steri, Modern Sanatlar Müzesi vs, birbirinden güzeldi. Bu seneki Kitap Deniz’i  fuarı içinse botanik bahçesi seçildi. Ağaçların gölgesinde şiirler okundu, yapraklar kitap ayıracı oldu, yaseminler, nilüferler davetli yazarlara hediye edildi. Bu seneki ev sahibinin konukseverliği, cömertliği bi harikaydı.

İnsan hakları, dilde çoğulculuk, sözcükleri giydirmekten Suriye üzerine tartışmalara pek çok konu konuşuldu.Woolf’un ‘Mrs. Dalloway’inden,  Hakan Günday’ın ‘Kinyas ve Kayra’sına kadar okumalar, kitap tanıtımları yapıldı.  Emma Dante, Francesco De Gregori  gibi ünlü konuklar da vardı. Çocuklar için atölye çalışmaları, konserler olmak üzere pek çok etkinlik düzenlendi. Yani, bir kitap fuarında arayacağınız aşağı yukarı  her şey vardı, ama ‘Kitap Deniz’ini diğerlerinden ayıran sizce neydi?

Burası, içinde kaybolacağınız, standlar arasında birbirinize çarpa çarpa yürüyüp, itişe kakışa kitaplara ulaşmaya çalışacağınız kapalı bir alan değil. Hatta, klima yerine rüzgar var, yüksek wattlı lambalar yerine güzdüzleri güneş, akşamları da yıldızlar sizi aydınlatıyor.

Kitap Denizi’nde akşam serinliği yüzünüzü okşarken sevdiğiniz yazarın son kitabının tanıtımını sırtınızı ficus ağacının gövdesine dayayıp dinlemek, açık hava kütüphanesinden aldığınız kitabı şezlonglara uzanıp güneşlenerek okumak, çocuğunuz çimlerin üzerinde masallar dinlerken çiçek kokularının arasında bir yayınevinden, diğer yayınevine kelebek gibi uçuşarak gitmek zevkini yaşıyorsunuz. En tatlı keyiflerden biri de, sıcak Haziran havasında, elinizde buz gibi granitanızla büyük havuzun serinliğinde birazdan başlayacak konseri beklemek.

Ağaçların gölgesinde geçen bir Kitap Deniz’i de böyle sona erdi. Fuarın daha ilk  günde on binden fazla kitap satıldı. Şehrin göbeğinde açılacak halk kütüphanesi için yüzlerce kitap bağışı yapıldı. Yeni yazarlar ve yeni kitaplar tanıdık. Konserlerde tanımadığımız insanlarla kolkola dans ettik, şarkılar söyledik. Kitap kokusu çimenlerin, çiçeklerin kokusuna karıştı ve duyuların belleğine kazındı. Dileyelim Kitap Deniz’i okur seline dönüşsün,  her yıl biraz daha büyüsün.

 

 

Şenay Boynudelik                                

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.