EnerjiManşet

Yenilenebilir enerjide maliyetler 10 yıl içinde yarı yarıya düşecek

0

Uluslararası Yenilenebilir Ajansı IRENA’nın yenilenebilir enerji maliyetlerine dair yaptığı projeksiyon analizi rapor halinde yayınlandı. Rapora göre, güneş ve rüzgardan üretilen enerjinin maliyeti 2025 yılına kadar yüzde 26 ile yüzde 59 arasında düşüş gösterecek

Değişimin Gücü: Güneş ve Rüzgar Maliyet Düşüş Potansiyeli başlıklı rapor doğru düzenlemeler ve politikalar uygulanmaya devam ettikçe, güneş ve rüzgar teknolojilerinin maliyetlerinin 2025 yılı ve sonrasında da düşmeye devam edeceğini ortaya koyuyor.

21

Analize göre son 7 yıldaki güneş ve rüzgardaki verimlilik artışı ve maliyetteki büyük düşüşlerin, gelecekte de düşmeye devam edeceğini gösteriyor.

Analize göre, 2015 yılındaki fiyatlara göre, 2025 yılında;
· Solar fotovoltatik fiyatları yüzde 59,
· Açık deniz rüzgar fiyatları yüzde 35,
· Karasal rüzgar fiyatları ise yüzde 25 düşecek.

Fiyatlardaki bu düşüş, aynı zamanda tüm dünyadaki enerji dönüşümüne de işaret ediyor, maliyetlerin azalmasının ülkelerin enerji politikalarının yenilenebilir enerjiye odaklanmasına da yol açacağı öngörülüyor.

Yapılan analize göre, solar fotovoltatikten elektrik üretiminde maliyetler 2025 yılına kadar yüzde 59, açık deniz rüzgarda ise maliyetler yüzde 35, karasal rüzgarda ise maliyetler 2015 yılına göre yüzde 26 düşebilir. 2025 yılında, solar PV ve karasal rüzgardan elektrik üretiminin kilovat saat başı maliyeti ortalama 5 veya 6 USD cent olacak.

 IRENA Direktörü Adnan Z. Amin, “son yıllarda güneş ve rüzgarda ciddi maliyet düşüşleri ile karşılaştık, bu rapor da maliyetlerin daha da düşmeye devam edeceğini ortaya koyuyor. Güneş ve rüzgarın halihazırda, bir çok coğrafyada, en ucuz elektrik üretim yöntemi olduğunu da göz önünde bulundurursak, bu düşüşün devam edecek olması, küreseldeki yenilebilir enerji yatırımlarının artacak ve iş dünyasının fosil yakıtlardan yenilenebilire dönüşümünü hızlandıracak ve güçlendirecek.” dedi.

20

2009 yılına göre, solar PV fiyatları yüzde 80, rüzgar türbini fiyatları ise yüzde 30 ile 40 arasında düştü. Analize göre, ekonomik büyüklükler ve teknolojik gelişmeler sayesinde, kurulu güç iki katına çıktığında solar PV’den elektrik üretimi yüzde 20 düşerken, rüzgar santrallerinin maliyetleri ise yüzde 12 düşüyor, Kurulum yapıldıkça maliyetlerin düşüyor olması, ülkelerin yenilebilir enerjiye yönelmesinin ve karar vericilerin ilgili politikaları uygulamaya başlamasının önemini gösteriyor.

Adnan Z. Amin “Geçmişte, fosil yakıtlardan yenilebilir geçişe dair karşılaşılan en önemli engellerin başında maliyetlerin olduğuna dair bir çok yorum ile karşılaşıldı. Ama bu söylem artık değişti. Enerjide dönüşümü devam etmek için, fiyatların daha da düşmesini sağlayacak ve ekonomik faydayı maksimize edecek olan politika ve uygulamaları hayata geçirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Değişimin Gücü, IRENA’nın bu yaz yayınlayacağı güneş odaklı raporların sadece birisi. IRENA, yaz boyunca solar fotovoltatiklerin detaylı küresel analizini içeren rapor ile beraber solar PV’lerin yaşam ömrü yönetimine dair raporlar da yayınlayacağını açıkladı. Bu raporlar, 21-24 Haziran 2016’da Münih’te düzenlenecek olan InterSolar Europe’da paylaşılacak.

IRENA – Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı

22

144 ülkenin ve AB’nin üyesi olduğu İRENA; yenilenebilir enerji konusunda bilgi ve işbirliği için görevlendirilmiş bir kuruluş. Ek olarak, 31 ülke daha üyelik sürecinde bulunmakta. Türkiye’nin de üyesi olduğu IRENA, biyoenerji, jeotermal, hidro, okyanus, güneş ve rüzgar enerjisinin de aralarında bulunduğu yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı üzerine çalışmakta, enerjiye ulaşım, enerji güvenliği, düşük karbon ekonomisi ve refah alanlarında çalışmalar yürütmekte.

Raporun orjinaline IRENA_Değişimin_Gücü_Raporu  ulaşabilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.