EnerjiManşet

Çin’in Mayıs ayı kömür üretimi bir önceki yıla göre yüzde 15.5 düştü

0

Çin’deki Mayıs 2016 kömür üretimi, bir önceki yılın Mayıs ayina göre yüzde 15.5, Ocak – Mayıs 2016 arasındaki ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.4 düştü. Bu düşüş, 2015 yılındaki verilerin iki katı olarak gerçekleşti.

Dünya’daki kömürün yarısını üretip tüketen Çin’deki bu gelişmeler, küresel düzeyde kömürdeki gerilemenin devam ettiğini gösteriyor.

19

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü (IEEFA)’dan Enerji Finansmanı Yöneticisi Tim Buckley “Çin elektrik üretim sektörünün dönüşümü giderek hızlanarak devam ediyor. Çin, dünyada kimsenin tahmin edemediği bir hızda kömürden vazgeçiyor. Çin’de kömür tüketimi giderek azalıyor. Ayrıca, ekonomik büyüme elektrik talebinden daha hızlı artıyor” şeklinde konuştu.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun yayınladığı rapora göre, Ocak – Mayıs 2016 tarihleri arasında, sanayi üretimi %5.9 artarken, elektrik üretimi ise sadece % 0.9 arttı (i). Bu, Ekonomik faaliyetler ile elektrik üretimi arasındaki paralel ilişkinin ortadan kalktığının göstergesi. 2014’ten beri ekonomi ile elektrik üretimi arasındaki ilişki giderek ayrışıyor.

İlgili dönemde elektrik üretimi yüzde 0.9 artarken, termik santrallerden üretilen elektrik ise yüzde 3.6 düştü. Çin’de elektrik üretiminde talep artışı görülmüyor, ancak Çin her geçen gün daha az kömürlü termik santrallerden elektrik üretiyor. Kömürlü termik santrallerin payı Çin’de giderek düşüyor. Aynı dönemde elektrik üretimi, hidro santrallerde %16.7, nükleer, rüzgar ve güneş santrallerinde ise toplamda %20.3 artış gösterdi.

Kaynak: Çin Ulusal İstatistik Bürosu

Kaynak: Çin Ulusal İstatistik Bürosu

Çin’in toplam kömür üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.7 düştü. Mayıs 2016 – Mayıs 2015 karşılaştırmasına göre ise yüzde 15.5 lik bir düşüş ortaya çıktı. Bu düşüş 2013 yılından beri devam ediyor. (2014 ve 2015 yılında yıllık ortalama yüzde 3 düşüş görüldü.)

Çin’in Satın Alma Yöneticileri İndeksi (PMI) Mayıs 2016’da 50.1 ile durağan görülürken, İmalat Dışı PMI ise 53.1 ile yükseliş gösterdi. Bu durum, Çin’de daha az enerji yoğun olan sektörlerin yükselişini ortaya koyarken diğer bir yandan ise diğer bir yandan ise elektrik talebinin ekonomik büyümeden ayrışmaya başladığını da kanıtlıyor.

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.