Kültür-SanatManşet

9. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri sona erdi

0
Selim Yıldız’ın yönettiği “Hatırlıyorum” filmi Yeni Yetenek Ödülü'nü kazandı

28 Mayıs’ta başlayan DOCUMENTARIST 9. İstanbul Belgesel Günleri, 2 Haziran akşamı COOP’ta yapılan yapılan kapanış töreniyle sona erdi.

18

Festival bu sene 7 değişik mekanda 80’i aşkın filme, atölye, panel, söyleşi gibi bir dizi yan etkinliğe ev sahipliği yaptı. 80’den fazla filmin gösterildiği ve Meksika’dan Pakistan’a kadar dünyanın her yerinden 20’ye yakın konuğun katıldığı 9. Documentarist’te 23 tane yerli belgesel de seyirciyle buluştu.

Selim Yıldız’ın yönettiği “Hatırlıyorum” filmi Yeni Yetenek Ödülü'nü kazandı

Selim Yıldız’ın yönettiği “Hatırlıyorum” filmi Yeni Yetenek Ödülü’nü kazandı

Yarışma bölümünün bulunmadığı ancak yeni yönetmenleri teşvik etmek üzere verilen ve Hollandalı usta Johan van der Keuken’in adını taşıyan Yeni Yetenek Ödülü’nü bu sene Selim Yıldız’ın yönettiği “Hatırlıyorum” adlı filmi kazandı. Füsun Demirel, Gürcan Keltek, Suncem Koçer, Enis Köstepen ve Virginia Cromei’den oluşan jüri, filmi “Zor bir coğrafyada çekim yapmanın riskini alıp kamerasıyla doğru yerde, doğru zamanda olmayı başardığı ve çatışma kadar, çatışmanın arkasındaki gündelik hayata yaklaşımındaki hassasiyetinden ötürü” ödüle değer buldu.

1000 Volt’un desteği ile verilen ödül, yönetmene bir sonraki projesinde kullanmak üzere 6 günlük ücretsiz post-prodüksiyon desteği sağlıyor.

Yeni Yetenek Ödülü jürisi ayrıca Ahmet Murat Öğüt, Aylin Kuryel, Begüm Özden Fırat, Emre Yeksan’ın yönettiği “Hoşçakal Lenin” adlı kısa belgeseli “Davetsiz bir misafirin kıyıya vurmasının başlattığı ideolojik tartışmanın absürt boyutlarını mizahla iç içe kolektif bir çabayla anlattığı için” Jüri Özel Ödülü’ne değer buldu.

Fipresci ödülü “Ceviz Ağacı” (A Walnut Tree) filmine gitti

Fipresci ödülü “Ceviz Ağacı” (A Walnut Tree) filmine gitti

Colette de Castro (Fransa), Kaj van Zoelen (Hollanda) ve Janet Barış’tan (Türkiye) oluşan Uluslararası Eleştirmenler Federasyonu (FIPRESCI) Jürisi ise ödülünü, Ammar Aziz’in Pakistan’da yerinden edilmiş insanların hikâyesini anlatan “Ceviz Ağacı” (A Walnut Tree) adlı filmine verdi.

Bu sene ‘yalan dolana karşı begesel’ sloganıyla gerçekleşen festival, hafta boyunca Yugoslav sinemasının en büyük ustalarından Zelimir Zilnik’in yanısıra, Belgesel İçin Animsayon Atölyesi vermek üzere İspanya ve Meksika’dan tanınmış animasyoncular Coke Rioboo ve Lourdes Villagomez’i, bu sene ilk kez gerçekleştirilen Kaba Kurgu Atölyesi için İsveç’ten Anna Persson’u ve daha pek çok sinemacıyı ağırladı.

Açık Toplum Vakfı ile çeşitli ülke konsolosluklarının desteği, SALT, Goethe Enstitüsü, Aynalı Geçit, Cezayir Salonu, Zero İstanbul, TAK Kadıköy ve COOP’un lojistik desteği ile gerçekleşen Documentarist, gelecek sene bu dönemde 10. Yılını kutlayacak.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.