EnerjiManşet

2015, ‘Yenilenebilir Enerji’de rekorların da yılı oldu

0

21. Yüzyıl için Yenilenebilir Enerji Politika Ağı (REN21), 2016 yılı Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu’nu yayınladı.

52

21. Yüzyıl için Yenilenebilir Enerji Politika Ağı (REN21), küresel düzeyde en kapsayıcı yenilebilir enerji analizi olan 2016 yılı Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu’nu yayınladı. Rapor, yenilenebilir enerjinin, artık tüm dünyada, rekabetçi bir temel enerji kaynağı olarak yerini sağlamlaştırdığını gösteriyor.

İngiltere, Hindistan, Almanya gibi ülkeler ile Avrupa Komisyonu, IRENA, UNDP gibi kuruluşların da üye olduğu REN21’in yayınladığı raporlar küresel düzeyde en kapsayıcı yenilenebilir enerji raporları olarak kabul ediliyor.

147 GWlık yeni kurulumla küresel rekor kırıldı

51

2015 yılı, yenilebilir enerji kurulumu için rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Tarihteki en yüksek kurulumun gerçekleştiği 2015 yılında toplam 147 GW yenilenebilir enerji kurulu gücü sisteme katıldı. Ayrıca, modern yenilebilir ısıtma sistemleri kapasitesi de artarken, yenilenebilir enerjinin ulaşımda kullanımı da yaygınlaştı. Ademi merkezi yenilebilir enerji sistemleri giderek çok hızlı bir biçimde yaygınlaşıyor ve enerjiye erişim önündeki engelleri ortadan kaldırıyor.

Raporu yorumlayan, REN21 Genel Sekreteri Christine Lins, “Yenilenebilir enerji, fosil yakıt fiyatlarının tarihteki en düşük döneminde tarihi rekorlar kırdı. Fosil yakıtlar ucuz olmasına rağmen, ve fosil yakıtlara verilen teşvikler ile ortaya çıkan dezavantajlara rağmen yenilebilir enerji önemli rekorlar kırıyor. Yenilebilir enerjiyi desteklemek için harcanan her bir dolara karşı 4 dolar da fosil yakıtlara bağlılık için harcıyoruz. Fosil yakıtlara verilen finansal desteklere rağmen yenilebilir enerji yatırımları fosil yakıt yatırımlarını geçti.” dedi.

53

2015 yılında, 286 milyar dolarlık yatırımla, aynı zamanda yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar da rekor kırdı. 50 MW üzerindeki hidro yatırımları ile ısıtma ve soğutma sistemlerine yapılan yatırımlar da eklendiğinde bu rakam çok çok daha büyük. Özellikle, Çin’deki yenilenebilir enerji yatırımları ile, gelişmekte olan ülkeler ilk defa toplam yatırımda kalkınmış olan ülkeleri geçti.

Rapor, temiz enerji alanındaki en güncel büyüme verilerini de içeriyor.

Bu verilerden bazıları:

  • Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım 2015 yılında 285.9 Milyar Dolara ulaşarak rekor kırdı. Sektör bir önceki yıla göre yüzde 5 büyürken, bu rakam 2011 yılında kırılan son rekordan toplam 8 milyar dolar daha yüksek bir rakam.
  • Yenilebilir enerji önemli bir istihdam alanı olarak da ön plana çıkıyor. Şu anda 8.1 milyon insan doğrudan yenilebilir enerji alanında istihdam ediliyor.
  • Dünya’da ilk defa, kalkınmakta olan ülkelerde yapılan yenilenebilir enerji yatırımı kalkınmış olan ülkelerde yapılan yatırımı geçti.
  • 2015 yılında 147 GW yenilebilir enerji kurulu gücü sisteme katıldı. Bu tarihte karşılaşılan en büyük rakam.
  • 2015 yılında, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım kömür ve doğal gaz projelerine yapılan yatırımın  iki katına ulaştı.
  • Şu anda, Dünya’nın hemen hemen her ülkesinde (173 ülkede)  artık yenilenebilir enerji hedefi bulunuyor.
  • Fas, 160 MWlık PV kurulumu ile 2015 yılında en çok güneş kurulumu yapan ülke oldu.
  • Türkiye, Çin’den sonra en çok solar ısıtma sistemi kuran ülke oldu. Türkiye, küresel düzeyde de kurulu solar ısıtmak kapasitesi olan 4. ülke.

İlki 2005 yılında yayınlanan, Yenilebilir Enerji 2016 Küresel Durum Raporu, yenilenebilir enerji marketi, sanayisi, yatırımları ve politik gelişmeler hakkında dünya çapında hazırlanan en kapsayıcı rapor. Rapor, analiz veya tahminden ziyade, 700 araştırmacı ve yazarın sağladığı veriler ile hazırlanıyor.

Yenilebilir Enerji 2016 Küresel Durum Raporu‘nun tamamına buradan erişim mümkün.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.