Köşe Yazıları

Şişli %100 Organik Pazar’ın 10. yılını Bomontiada’da kutladık

0

Buğday Hareketi’ nin İlk tohumları Victor Ananias tarafından 1990’lı yılların başında Bodrum’da açılan Buğday Bitkisel Ürünler Restoranı ve Doğal Yaşam Merkezi’nde atıldı. Victor ve arkadaşları Doğal Ürün Dükkânları, Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi, Doğa Dostu Kent Bahçeleri, TaTuTa, Doğa Dostu Tarım, Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi ve % 100 Ekolojik Pazarları hayata geçirdiler.

http://dai.ly/x2eqval

Buğday Ekolojik Yaşam Dergisi 2002 yılında Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’ ne dönüştü

Buğday Hareketi’ nin kurucusu arkadaşımız Victor Ananias, 1998’ de yazdığı bir yazısında yaşamın döngüsünü buğday tanesi örneğiyle anlatıyordu:

27

Bir buğday tanesi, ilk yağmur damlalarının dokunuşu; Güneş’in ışınlarını doğru eğimden göndermesi ve toprağın doğurganlığı ile filizlenir, gelişir, genç ve güzel, yemyeşil bir bitki olur. Sonra yazın kuraklığı ve sıcaklığı ile sararmaya başlar. Bitki, bütünü ile ölüme, çürüyüp toprağa dönmeye hazırlanırken, en üstte, başakta yeni tohumlar oluşur. ‘Can’, hayatsal bilgiler, yeni buğdayların potansiyeli bu tohumlarda toplanır ve zamanı geldiğinde… Spiral bir sonraki halkadan devam eder döngüsüne yeni buğdaylar çimlenir…”

35...

 

Victor topraktan geldi; zorlamadan, yarışmadan, karşılaştırmadan, cezalandırmadan, takılmadan, dert etmeden… Test ederek, niyet ederek, elinden geldiğince, tek başına ve birlikte, doğayla uyum içinde yaşam çemberini 3 Mart 2011’ de tamamladı ve tekrar tohumlarla, buğdaylarla birlikte toprağa döndü.

26

Bugün Victor’ un yaşamı boyunca attığı sayısız tohumların hepsi, ölümünden sonra çok uzun süreler yaşayacak güçte oldu. Cenazesinde onu “attığın tohumları biz yeşerteceğiz” sözüyle, tohumlarla uğurlayan çalışma arkadaşları ve sevenleri, yazısında anlattığı, buğday tohumlarının yaşam döngüsünde olduğu gibi onun emeğini yaşatıyorlar, yeşertiyorlar. Victor’ un da sağlığında emek verdiği projeler Kayıp Masallar, Tohum Takas Ağı, ABİ- Bilgilendirme Projesi, Avrupa Gönüllülük programı ve benzeri yeni ekolojik yaşam projeleri ile bugün de devam ediyor.

32

% 100 Ekolojik Pazar projesi de Victor Ananias’ın sağlığında atılmış bir adımdı. 2000’li yılların başında bir Anadolu gezisinde köy kahvesinde Doğa Dostu Ekoloji tarımı köylülere anlatırken karşılaştığı “…iyi üreteceğiz de, nasıl satacağız?” sorusu bu pazarların kurulması gerektiğini ortaya koyuyordu.

34

Yapılan bütün çalışmalar, hayata geçirilen uygulamalar ekolojik iç pazarın oluşması ve nihai amaç olan toprağımızı ve sağlığımızı koruyan, ait olduğumuz bütünü koruyan tarım biçiminin gelişmesi ve genişlemesine yeterli olmuyordu. Pazarı gerçekten oluşturacak, tüketici ile üreticiyi mümkün olan en adil koşullarda bir araya getirecek, bunu yaparken ürünlerin ve üreticilerin hikâyelerinin de paylaşıldığı bir ortam tasarlamak gerekiyordu. Victor’un üretici-tüketici ilişkilerini ilk gözlediği yer olan pazar halen en uygun modeldi. Böylece Victor, ekolojik yaşam felsefesine yakışan bir halk pazarının kurulması için çalışmalara başladı. İlk hayalinin kurulduğu yıldan 3 sene sonra 2006 yılında Türkiye’nin ilk ekolojik pazarı Şişli’de açıldı. Bugün Türkiye’ nin birçok yerinde Victor Ananias’ ın tasarladığı ve Buğday Derneği’nin kurduğu pazarlar ekolojik ürünlerin satıldığı yerlerin çok ötesinde, ekolojik yaşam konusunda bir üretim ve paylaşım ortamı, bu yönde fikirlerin ve ideallerin de paylaşıldığı, toplantıların ve birçok etkinliğin yapıldığı mekânlar haline geldi.

28

Türkiye’ nin ilk ekolojik pazarı olan “Şişli % 100 Ekolojik Pazarı” kuruluşunun 10. Yılını bir dizi etkinlikle kutladı. Şişli Belediyesi, Bomonti Ada ve Babylon’ un katkılarıyla gerçekleştirilen kutlama etkinlikleri 7 Mayıs’ ta başladı. Gerçek Temizlik Atölyesi, Mercan Yurdakuler’ in “Zehirsiz Ev – Yaşamımızdan Zararlı Kimyasalları Eksiltmenin Basit Yolları” kitabının imza günü, Ekokitap Günü, Çocuklara yönelik Gel Oyna Çocuk Atölyesi, Davulumdan Masallar, Hazine avı, ahşap ve doğal malzemeden oyuncak satışı etkinlikleriyle devam etti.

Kutlamalar, 28 Mayıs Cumartesi 14.00-19.30 saatleri arasında gerçekleştirilen bir konserle sona erdi. Konser % 100 Ekolojik Pazarlar Koordinatörü Batur Şehirlioğlu ve Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’ nün yaptığı konuşmalarla başladı. Buğday Hareketi’ nden bendeniz Ercüment Gürçay da Victor Ananias ve hareketin tarihine dair kısa bir bilgilendirme yaptım. Konsere Tugay Başar ile KEKEÇA, Algo-Ritmo Perküsyon Grubu, Şelale Şehnaz Sam & Ali Tolga, Muammer Ketencoğlu & Balkan Yolculuğu Topluluğu şarkılarıyla katıldı. Şenlikte çeşitli atölye çalışmaları, barkovizyon gösterisi, ekoloji temalı kitap satışları ve çocuklara yönelik aktiviteler de yer aldı.

29

Victor’ un eşi Güneşin bir yazısında “…Victor’un attığı tohumların yeşermesi, büyümesi, hasatı hepimize yeter de artar bile. İş ki, çürütmeyelim, çöpe atmayalım, sakladığımız yeri unutmayalım!” diyordu.

Yazıyı Victor Ananias’ ın video kaydının sonunda yer alan çağrısıyla bitirmek istiyorum: YAŞAMI DEĞİŞTİRMEK, HAYATA POZİTİF KATKIDA BULUNMAK İÇİN BUĞDAY HAREKETİ’ NİN GÖNÜLLÜ DESTEKÇİSİ OLUN, BUĞDAY DERNEĞİ’ NE ÜYE OLUN, ÇEVRENİZDEKİ İNSANLARA BUĞDAY’ I ANLATIN!

Victor’ un ruhu şad olsun!

 

 

39-Ercüment Gürçay

 

Ercüment Gürçay

Buğday Hareketi Gönüllüsü ve Buğday Derneği Üyesi

You may also like

Comments

Comments are closed.