EnerjiManşet

Çeşme’de ‘Yaşam alanlarında RES’lere karşıyız’ toplantısı

0

İklim değişikliğine yol açan fosil yakıt kullanımı yerine yenilenebilir enerji projelerinin yaygınlaştırılmasını bütün çevreciler yıllardır savunuyor. Teoride kabul edilen bu seçim uygulamadaki zorbalıklar nedeniyle çevrecileri Rüzgar Enerji Santrallerine karşı çıkar hale getirdi. 90 metre direk uzunluğu 50 metre kanat uzunluğu olan tribün yerleşim yerine ve tarlalara yani yaşam alanlarına 400 metre mesafede yapılır oldu.

Çeşme yarım adası’nda ve aslında Ege’nin çoğu köylerinde tribünler köylünün burnunun dibinde yapılıyor. Bir yandan mahkemenin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen Res’lerin yapımı sürerken bir yandan da halkın mücadelesi devam ediyor.

25

2013’ten beri Res’lere karşı hukuki mücadele verilen Çeşme’de dün (29 Mayıs 2016 Pazar) ‘Yaşam alanlarında RES’lere karşıyız’ toplantısı gerçekleştirildi. Yarım adadaki birçok Stk’nın ve Çeşme Kent Konseyi‘nin katılımı ile gerçekleştirilen toplantının içeriğinde konuşmaların yanısıra, Praksis grubunun konseri, halk oyunları gibi etkinlikler de yer aldı.

Konuşmaların odağında ise uygulanmayan mahkeme kararları, projelerin yer seçimleri nedeniyle sağlıklı bir çevrede yaşama haklarının ellerinden alındığı yer alıyordu. Sadece insanlar üzerindeki etkileri değil kuşlar, arılar üzerindeki etkileri, yol yapımı nedeniyle kesilen ağaçlar da konuşmalarda vurgulanan konular arasındaydı.

24

Ege bölgesinde yapılması planlanan 131 Res projesi, değerlendirme aşamasında sıra bekliyor. Bu planlanan projeler, mevcutta ki projelerin 2 katı kapasitede. Çeşme ve köylerinde tehlikenin farkında olanlar yaşam alanlarında Res’lere karşı mücadelelerini sürdürerek yeni projelerin de önünü kapatmak istiyor.

 

Haber ve Fotoğraflar: Zeliha Yıldırım

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.