ManşetTarım-Gıda

Dalyanların son mevsimi!

0

4/1 numaralı Su Ürünleri tebliği için düzenlenen ve Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik başkanları, üst birlik başkanı, akademisyenler ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Balıkçılık ile Su Ürünleri Genel Müdürlüğü uzman, denetçi ve bürokratlarının katıldığı istişare toplantısında, edindiğimiz son bilgilere göre, üzerinde uzlaşıya varılan konulardan biri de dalyanların avlanma takvimi oldu.

37

Dalyancılık konusu oldukça karmaşık.

Vaktiyle İstanbul’un 37 dalyanı olduğu ve dalyancılığın geleneksel bir avlanma biçimi olması sebebiyle korunması gerektiğini savunan bilim insanları olduğu gibi; dalyanların (doğası gereği) balığı üreme döneminde, yani yumurta taşır vaziyette, Marmara’dan Karadeniz’e çıkarken avlaması sebebiyle sürdürülebilirliğin önünde tehdit olarak görenlerin sayısı da bir hayli fazla. Bugün hala Nisan sonu kurulan ve Ağustos’ta kaldırılan biri Poyrazköy, biri Beykoz, biri Rumelifeneri ve biri de Büyükada’da olmak üzere 4 dalyanı var İstanbul’un. Bu dalyanların torik ve palamut yakalamak için kuruldukları gırgır reislerinden kıyı balıkçılarına hemen tüm İstanbullu balıkçının şikayet konusu.

Tan Morgül ve Defne Koryürek

Tan Morgül ve Defne Koryürek

Bilgisine başvurduğumuz yazar, gazeteci ve balık aşığı Tan Morgül konu ile ilgili olarak, “Bu tip hamleler güzel ama denetim çok önemli,” dedi. Morgül sözlerini, “Çok sahici, çok nitelikli bir denetim sağlanır ve bu denetimi değerlendirecek bir kurul oluşturulur ve ülkemize has, küresel ölçekte kabul görür ve korumacı bir balıkçılık uygulaması örneği yaratılacak olursa, harikulade olur. Aksi taktirde denizlerimizde morotoryum ilan etme noktasına varmamız kaçınılmazdır.” diye tamamladı.

Slow Food Uluslararası Konsey üyesi Defne Koryürek ise, konuya ilişkin şöyle dedi: “Biz Fikir Sahibi Damaklar olarak Bakanlık’a dalyanların kaldırılması yönünde görüş iletmiştik. Bu karar her ne kadar dalyanların devamına izin veriyor gibi görünse de, aslında, ticari değeri yüksek balığın avlanması imkanını ortadan kaldıracağı için her balığı koruyacak, üremeye giden balık miktarında artış sağlayacak, hem de samimi olmayan işletmecilerinin dalyanlarını bırakmalarına sebep olacaktır.”

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz..

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.