Doğa MücadelesiManşet

Çekmeköy’de ormanlardan sonra sıra Doğa Parkı’nda mı?

0

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ile Çekmeköy Dayanışma Derneği bugün (24 Mayıs 2016) bir açıklama yayınlayarak İstanbul’un Çekmeköy ilçesindeki büyük çaplı orman kayıplarına dikkat çektiler. Açıklama ,KOS aktivistleri’nin Pazar günü (22 Mayıs 2016) söz konusu alanı yerinde görmek üzere gerçekleştirdikleri keşif ziyaretinin hemen arkasından gelmesi ile de önem taşıyor.

Çekmeköy Dayanışma Derneği ile Kuzey Ormanları Savunması’nın ortak açıklamasının tam metnini paylaşıyoruz:

14

İstanbul’un Çekmeköy ilçesindeki büyük çaplı ilk orman kaybı 1999 Gölcük Depreminden sonra başlıyor. Zeminin sağlam olduğu bilgisi/iddiası yayıldıktan sonra ormanların içine, ağaçlar kesilerek yüksek duvarlar ardına saklanan villalar yapıldı. İkinci büyük katliam silsilesi ise son iki üç yıldır yaşanıyor: Üçüncü Boğaz Köprüsünün bağlantı yolları için yok edilen ormanlarımız. Yol için yok edilen orman alanları, ilçenin en büyük ve en güzel parkı Doğa Parkı da mı elimizden gidiyor, sorusunu akla getiren yeni bir aşamaya girmiş bulunuyor.

Doğa Parkı Çekmeköy’ün sadece en büyük, en güzel parkı değil; dahası, havası en temiz parkı. Bu değerli park ne yazık ki artık park olma vasfını büyük ölçüde yitirdi. Bu yetmezmiş gibi, parkın güney girişindeki parka ait otopark yok ediliyor. Söylediklerimizi açalım.

15

Doğa Parkı, ormanlarıyla bilinen Çekmeköy ilçesinin Barış Yolu Caddesi’nin sonunda yer alan, iki girişi olan bir kent parkıdır. Eni çok fazla geniş olmayan bu parkın boyu bir kilometreyi bulurken şekli kabaca bir dikdörtgene benzetilebilir. Parkın uzun kenarlarından biri bir siteye (Ali Ağaoğlu My Country) bitişikken, öbür uzun kenarı askeriyeye ait ormana bitiştik(ti). Ancak ne yazık ki son iki ay içinde parkın sınır çizgisinden ormanın içine doğru 75-100 metrelik bir alan tıraşlanarak ağaçsız hale getirildi. İki ay öncesine kadar sadece rüzgarın ve rüzgarda yaprakların çıkardığı seslerin dinlenildiği, şimdi çöle dönüştürülmüş bu alanda hafriyat kamyonları ve beton mikserlerinin sesi duyuluyor.

12

Parkı ormandan ayıran tel örgülerin insan boyunu aşan bir biçimde jiletli tel örgülerle tahkim edilmiş olması, tel örgülere tutturulmuş “Askeri Güvenlik Bölgesidir, Girilmez” tabelalarının çoğunun sökülmüş olması, terk edilmiş askeri kontrol kuleleri insanda kasvet uyandırırken aklına onlarca soru da getiriyor. Mesela, hüzünlü bir şantiye alanına dönmüş ormanda kim, kim için ne yapıyor, ne kazandırıyor? Bu doğa katliamından halkın, çocuklarımızın, torunlarımızın kazancı ya da kabusu ne olacak? Sadece ormanlarımızı kaybetmekle mi kalacağız? Çekmeköy’den göç etmek zorunda kalmak da var mı kaderde? Evlerimiz değer mi kazanacak, yoksa… ? Böyle bir sürü soru…

Yaygın söylenti bu tıraşlanmış alandan üçüncü Boğaz Köprüsünün bağlantı yollarından biri geçecek. Söylenti diyoruz çünkü ormanda sürdürülen kesim/ inşaata dair bilgi veren bir levha ya da tabela yok. Doğa Parkını ilçenin en temiz havalı, dolayısıyla en çok ziyaret edilen parkı haline getiren, artık çöle dönmüş parka bitişik bu ormanlık alandı. Artık o orman parçası olmadığına göre, Doğa Parkı park olma vasfını büyük ölçüde yitirmiş demektir. Yol için kesilecek ağaç sayısı daha artacaksa da yazımızda bahsettiğimiz -Doğa Parkı hizasına gelen kayıp alan- 75-100 dönümlük bir orman parçasıydı.

16

Çekmeköylülere yapılan kötülük bununla -en değerli parklarının kötürümleştirilmesi, ormanlarının yok edilmesi- sınırlı kalmıyor ne yazık ki. Parkın güney girişinin (ikinci giriş kuzey tarafta) önündeki otopark alanı parkı genişletmek bahanesiyle ortadan kaldırılıyor.

İnşaatı başladıktan birkaç gün sonra asılan görsellerden anladığımız kadarıyla otopark yerine bir süs havuzu yapılacak. (Çekmeköy’de çöp konteynırı, yeterli çöp tenekesi yok iken ve her sokak başı açık bir çöplükken belediye süs havuzu yaptırıyor!) Yani parka yürüyüş, dinlenme, spor vb. amaçlı gelen insanlar artık araçlarını parkın yakındaki bir alana, ama bu sefer para karşılığı park edebilecekler. Süs havuzuna ek olarak parkın giriş kapısı da hiç ihtiyaç yokken yenilenecek. Kadıköy, Üsküdar arası çalışan sarı minibüslerin durağını da içeren bu otopark alanının ortadan kaldırılması minibüs şoförlerini de, yolcuları da zor durumda bırakacak. Çok daha önemlisi, ihtiyaç zamanlarında bir toplanma mekanı, küçük bir meydan olarak da iş gören bu çevresiyle uyumlu mekan artık bu işlevlerini de göremeyecek.

11

Kısaca, ilçenin en değerli parkı temiz hava deposu ormanlarını kaybederken parkın güney girişine, son derece kullanışsız bir yere, (geçen haftaya kadar)otopark, gerektiğinde bir meydan, toplanma alanı olarak da kullanılan bu çok amaçlı mekana durup dururken bir süs havuzu konduruluyor. Doğa Parkı olduğu yerde kalsa bile insanlar artık temiz hava değil, bağlantı yolundan geçecek araçların zehirli gazlarını solumaya, trafik gürültüsü dinlemeye gelecekler, adına Doğa Parkı denilen yere! Hem de arabaları için de para ödeyerek.

Çekmeköy Dayanışma Derneği

Kuzey Ormanları Savunması

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.