Doğa MücadelesiManşet

Çinli iki engelli arkadaş on yılda 10 bin ağacı imece usülü dikti

0

Sizi bu haberimizde Çin’de yaşayan iki engelli arkadaşın ağaç dikme tutkusu ile tanıştırmak istiyoruz.

37

On yılda 10 binden fazla ağacın yeryüzünde yeşermesine imkan veren Jia Haixia ile Jia Wenqi, Çin’in Kuzeyinde yer alan Yeli bölgesinde yaşıyor. Haixia görme engelli, Wengi’nin iki kolu da omzundan eksik ama onlar ağaç dikme sevdalarını hayata geçirmek uğruna bu engellerini birbirlerine destek olma yöntemi ile aşmış durumdalar.

36

Haixia’nın bir gözü doğumdan itibaren görmezken diğer gözünü 2000 yılında bir iş kazasında kaybetmiş. Wengi’nin iki kolu ise o henüz 3 yaşında iken yaşadığı bir kaza sonucu kesilmiş. İkili, Çin hükümeti tarafından kendilerine tahsis edilen 4 hektarlık toprağa elbirliği ile ağaç dikiyor 10 yıldan bugüne ve bu sayede kendi köylerini sel tehdidinden de koruma görevibi üstleniyorlar.

32

Jia Haixia ile Jia Wenqi’nin mesaisi sabah 7:00’de başlıyor. Diktikleri ağaçların fidelerini ise daha önce dikip büyüttükleri ağaçlardan temin ediyorlar. Bu işlem de diğer tüm işleri gibi tam bir imece usülü ile işliyor. Gözleri görmeyen Haixia kolları yardımı ile ağaca tırmanırken, kolları olmayan Wenqi arkadaşına omzu ile detek veriyor.

33

Haixia tırmandığı ağaçtan elleri yardımı ile en iyi fideleri kesip aşağı indikten sonra toprağı kazıp fideyi ekme işini üstlenmiş durumda, Wenqi’nin görevi ise fidanların su ihtiyacını ve günlük bakımlarının takibini yapmak.

35

Onların bu alkışlanası çabasının sonucu olarak köyleri de sellerden korunmuş oluyor.

31

Jia Haixia ile Jia Wenqi’nin on yılı bulan çabası ülkelerinde bir anda gündem haline geldikten sonra gözleri görmeyen Haixia için bir umut lambası da yandı. Şimdi o, kongenital katarakt ameliyatı için gün sayıyor.

39

 

(Yeşil Gazete, Bored Panda, News.Xinhuanet)

You may also like

Comments

Comments are closed.