DünyaManşet

Kanada’da orman yangınlarının önüne geçilemiyor

0
Fotoğraf: Reuters/Mark Blinch, 7 Mayıs

Kanada’nın Alberta eyaletinde giderek yayılan orman yangınları korkutuyor.

Euronews’den Tuba Altunkaya’nın haberine göre Alevlerin bölgedeki petrol sahalarına ulaşmasından ve daha büyük bir faciaya yol açmasından endişe ediliyor. Petrol sektöründeki üretim dörtte bir oranında durduruldu. Çalışmaların aksamasının ülke ekonomisine olumsuz yansıması kaygılandıran diğer bir husus.

Fotoğraf: Reuters/Mark Blinch, 7 Mayıs

Fotoğraf: Reuters/Mark Blinch, 7 Mayıs

88 bin kişinin evlerini terk ettiği Fort McMurray kenti savaş alanına dönmüş durumda. Kentte, en az bin 600 yapı yanarak kül oldu.

Tahliye işlemi çevreyi saran yoğun duman nedeniyle zor şartlar altında yapılıyor. Yetkililerin açıklamalarındaki tek iyi haber alevlerin yerleşim yerlerinden uzaklaşacak olması.

Son durumla ilgili bilgiler Alberta İtfaiye Birimi’nden Chad Morrison’dan geldi:

“Yangının kuzeydoğu kesimlere doğru yayılacağını tahmin ediyoruz. Alevlerin bu akşam üzeri Saskatchewan sınırına kadar uzanması kuvvetle muhtemel. Gün boyunca yangın ormanlık alanlarda şiddetlenecek ancak yerleşim birimlerinden uzaklaşacak gibi görünüyor. Buna rağmen itfaiye ekipleri için zor bir gün olacak.”

Alberta eyaleti lideri Rachel Notley de petrol tesisleri ile ilgili tehlikelere değindi, firmaların gerekli önlemleri aldığını söyledi.

Fotoğraf: Bonnyville Regional Fire Authority Handout via Reuters, 6 Mayıs

Fotoğraf: Bonnyville Regional Fire Authority Handout via Reuters, 6 Mayıs

Notley, “Bu yangın, enerji ile ilgili çalışmaları tabi ki etkiliyor. Suncor şirketi dün tedbir amaçlı tesiste bulunan personelden bazılarını tahliye etti. Noralta Lodge’daki siviller de tahliye edildi. Yangın bugün bu tesisin yakınlarına kadar uzanabilir” dedi.

Alberta’yı saran orman yangınları bin 500 kilometrelik alanı sardı. Sıcak hava ve rüzgar nedeniyle yangınların boyutu katlanarak artıyor. Evlerini terk edenler geçici merkezlere yerleştirildi. Afette ölen ya da yaralanan olmaması ise tek teselli kaynağı.

 

(Euronews)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.