İklim KriziManşet

Fosil Yakıtlardan Kurtul, kırmızı çizgilerle başladı: 12 gün eylem

0

350.org ve yerelde Reclaim the Power (Gücü Geri Al)  önderliğindeki yüzlerce eylemci, bugün Britanya‘nın Galler ülkesinde, adanın en büyük açık ocak kömür madeni Ffos-y-Fran‘ı basaıp alanı işgal etti. Bazıları bedenlerini iş makinelerine zincirleyerek, diğerleri ise bunlara tırmanarak veya hem İngilizce hem de Galce afişler açarak saatlerce madenin çalışmasını sekteye uğrattılar.

Caroline Lucas

Caroline Lucas ve Galler Yeşilleri eylemdeydi

On iki gün boyunca dünyanın her köşesinde, en tehlikeli fosil yakıt projelerini hedef alacak bir barışçıl doğrudan eylem dalgası olan Fosil Yakıtlardan Kurtul’un ilki bu eyleme, İngiltere ve Galler Yeşilleri üyeleri ve parlamento üyesi Caroline Lucas da katıldı.

Kırmızı tulumlar giyen eylemciler, bunun fosil yakıtlara karşı kırmızı çizgilerini simgelediğini söylediler.

Ne polis ne de işçiler, eylemcilere her hangi bir müdahalede bulunmazken, eylemcilerden bir de konu üstüne buraya tutuklanmaya gelmedik, sadece bu tepelerde bir parti yapacağız dedi.

Tarihin çevre ve iklim sorunlarıyla ilgili en büyük büyük küresel sivil itaatsizlik eylemliliği olması planlanan Fosil Yakıtlardan Kurtul’un Türkiye‘deki adı #KömürdenKurtul. Bu hashtag üzerinden örgütlenen eylemciler 15 Mayıs‘ta İzmir, Aliağa‘da yapılması planlanan dört yeni kömürlü termik santrale karşı barışçıl bir yürüyüş yapmayı ve 1990’da burada yapılan Türkiye’nin en büyük çevre eylemine göndermeyle bir insan zinciri oluşturmayı planlıyorlar.

Avustralya, Brezilya, Britanya, Kanada, Almanya, Endonezya, Filipinler, Yeni Zelanda, Nijerya, Güney Afrika, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri’nde değişik noktalarda, kömür, petrol, ve hidrolik çatlatma ile doğalgaz sondajının yanı sıra fosil yakıtları finanse eden mali kuruluşlara karşı da düzenlenecek eylemlerin tam listesi bu eylemliliğin Türkçe sitesi‘nde bulunabilir. Amaçları fosil yakıtları geride bırakıp %100 temiz, yenilenebilir enerji kaynaklarına acil ve adil bir geçişin çağrısını yapmak olan eylemler, o noktaya, iklim değişikliğinden fayda sağlayanları ifşa ederek ve gücü, şirket menfaatlerinin elinden halk için geri alarak varmak üzere, geniş yerel ittifaklarla ve küresel bir koordinasyon içinde düzenleniyor.

#KömürdenKurtul eylemleri yaklaşırken, 350.org girişimiyle, İtaatsizlik (Disobedience) adıyla bir belgesel de dolaşıma girdi. İnternet üzerinden izlenebilen ve dünyanın her yerinde gösterimleri tabandan girişimlerce düzenlenmekte olan belgesel, sivil itaatsizliğin tarihi, barışçıl yöntemi ve stratejisi ve değişim için gücüne değinirken, bunun iklim hareketinin geldiği noktada ne derece önemli bir araç olduğunu da anlatıyor.

Önü kesilemez boyutlarda bir iklim değişikliğinin kaçınılmaz olmaması için mücadele veren taban hareketi 350.org, ismini iklim değişikliğini azami güvenli sınır olan 2°C ile kısıtlı tutabilmemiz için bilimsel olarak mümkün olan en yüksek karbondioksit konsantrasyonundan, milyonda 350 birim’den (350ppm) alıyor. Karbondioksit gazı, sera etkisi ve iklim değişikliğinin önde gelen nedeni, ve kömür, petrol gibi fosil yakıtların insanlarca yakılması sonucu, bu gazın atmosferdeki dengesi bozulmuş ve artık ve gittikçe artacak şekilde hayati tehlike arzeder seviyelere, 400ppm’in üstüne yükselmiş vaziyette. İklim değişikliğine siyasi çözüm arayışlarında, diğer sera gazları da Karbondioksit eş değeri olarak hesaba katılıyor ve 350 rakamının sembolizmi bu nedenle bir kat daha önemli.

15 Mayıs’ta Aliağa’da yapıacak protesto etkinliklerine katılmak veya dijital ortamda tüm sürece destek vermek, ve daha fazlasını öğrenmek için sürecin internet sitesine başvurabilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete, The Guardian)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.