Hafta SonuManşetMedya-İnternet

47K’ların programı 47. Kromozom, Açık Radyo’da başladı

0
47. Kromozom'un 47K ekibi Hazal, Naz, Recep ve Tan

Açık Radyo’nun geçen hafta start alan 43. yayın döneminde yepyeni bir program dinleyenleri bekliyor, 47. Kromozom. “Down Sendromlunun Sesi” şiarı ile yaz dönemi boyunca her Pazar 10:30 – 11:00 saatleri arasında yayınlanacak programı 47K’lar* Hazal Sarısoy, Naz Polat, Recep Karakan ve Tan Aytıs ile 46K’lar* Arzu Doğan ve Halil Doğan hazırlayıp sunuyor.

47. Kromozom'un 47K ekibi Hazal, Naz, Recep ve Tan

47. Kromozom’un 47K ekibi Hazal, Naz, Recep ve Tan

Program içeriği, Açık Radyo’nun 43. Yayın dönemindeki yeni programlarına dair açıklamasında, “Toplumun çeşitli kesimlerinden sanatçıların, bilim insanlarının, sporcuların ağırlanacağı programda Down sendromluların sesinin yansıtılması amaçlanıyor” şeklinde belirtilmiş.

20 yılı aşkın yayın süresi boyunca ilk defa engelliler tarafından hazırlanıp sunulan ve sadece engellilere yönelik bir programa yer veren Açık Radyo’nun bu programına dair ilk bilgiyi Slow Olive sırasında Cunda‘da biraraya geldiğimiz Ömer Madra‘dan edindik.

Açık Radyo’nun yeni yayın dönemine başlamasını müteakip program ve programcılara dair bilgilerin acikradyo.com.tr üzerinden paylaşılmasının ardından da 47. Kromozom programcılarından 47K Tan Aytız ve 46K Halil Doğan‘a ulaştık.

Tan Aytız ile, program yayınından önce sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiğimiz kısa görüşmede, ilk fırsatta İstanbul’da buluşmak üzere sözleştik.

Halil Doğan ile ise programın ilk yayının (1 Mayıs 2016 Pazar 10:30 – 11:00) hemen ardından telefon ile uzun bir görüşme yaptık.

Down Sendromlular ve Zihin Engelliler Eğitim ve Koruma Derneği'nden (DOSTEV) Halil Doğan (sol başta, takım elbiseli) ile 47. Kromozom'un bundan sonraki programlarını da Yeşil Gazete üzerinden paylaşma konusunda mutabık kaldık

Down Sendromlular ve Zihin Engelliler Eğitim ve Koruma Derneği’nden (DOSTEV) Halil Doğan (sol başta, takım elbiseli) ile 47. Kromozom’un bundan sonraki programlarını da Yeşil Gazete üzerinden paylaşma konusunda mutabık kaldık

Down Sendromlular ile uzun süredir çalışmalar yaptıklarını ve asıl gayelerinin onların sesini duyurmak olduğunu belirten tiyatro sanatçısı Doğan, down sendromlular için kaleme aldığı ve down sendromlular tarafından sahnelenen “Canım Ailem” tiyatro oyununda, eskiden konuşma güçlüğü çeken 47K Recep’in (Karakan) başrol oynadığını da sözlerine ekledi.

Canım Ailem oyuncuları oyun sonrası izleyicileri selamlıyor

Tiyatro Zet’in sahneye koyduğu, “Kaç Abi Kaç” oyunu sonrası seyirci selamı

47. Kromozom Programı’nın “Canım Ailem” oyunu gibi Down Sendromlular ve Zihin Engelliler Eğitim ve Koruma Derneği’nin (DOSTEV) projelerinden birisi olduğunu söyleyen Halil Doğan engelli bireylerin toplumsal hayata eşit olarak katıldıklarında edindikleri özgüvenle daha başarılı olduklarını yaşayarak gözlemlediğini de aktardı.

"Canım Ailem" oyunundan kareler

“Canım Ailem” oyunundan kareler

Halil Doğan ile 47. Kromozom programı devam ettiği sürece Yeşil Gazete üzerinden haber ve içerik işbirliği yapma kararını da kendisi ile yaptığımız telefon görüşmesi sırasında şifahen aldık.

Peki 47. Kromozom’un ilk programında neler oldu?

27

47. Kromozom’un cingılını dinlemek için tklynz

47. Kromozom’un ilk programı yukarıda da belirttiğimiz gibi 1 Mayıs Pazar günü yayınlandı. Peki ilk programda neler oldu?

Program sokak röportajları ile başladı. Rastlantısal şekilde yolda karşılaşılan insanlara, “47K sizin için ne ifade ediyor?“, “47. Kromozom neyi ifade ediyor?” ve “Down Sendromu sizin için ne ifade ediyor?” soruları soruldu ve yanıtlar alındı.

Down Sendromu bulunmayan ve tırnak içinde “sağlıklı” insanlarda 46xx ya da 46xy kromozomları bulunur. Hamilelik sırasında yaşanan bir anomali sonrası oluşan 47. Kromozom ise bebeğin down sendromu ile dünyaya gelmesine yol açar bilgisi gene kendisine soru sorulan bir uzman tarafından açıklandı.

Ardından programcılar kendilerini tanıttılar, 47K Tan, 47K Hazal, 47K Recep ve 47K Naz tek tek kendileri hakkında bilgileri dinleyiciler ile paylaştılar. Onların peşisıra 46K Arzu ve 46K Halil kendilerini tanıttı.

Daha sonra programcılardan 47K Tan’ın, “47. Kromozom radarını çalıştırıyoruz” açıklaması ile ilk programın konuğu tiyatro sanatçısı Musa Uzunlar ile radarı çalıştıran Tan Aytız’ın geniş röportajını dinleme imkanını bulduk.

47. Kromozom'un ilk konuğu tiyatro sanatçıcı Musa Uzunlar (ortada, sandalyede oturan) oldu

47. Kromozom’un ilk konuğu tiyatro sanatçıcı Musa Uzunlar (ortada, sandalyede oturan) oldu

Program, Musa Uzunlar’ın 47K’ların kendi hayat öykülerinin aileleri tarafından kaleme alınan, “Bizim Hayat Öykülerimiz“in ilk bölümünde “Recep Karakan”ın hayat öyküsünü okuması ile sona erdi.

47. Kromozom’un ilk bölümünü buradan dinleyebilirsiniz

Gelecek hafta görüşmek üzere.

* 47K’lar ve 46K’larDown Senromlular kendilerini 47K olarak tanımlıyor. Bu durumda Down sendromu bulunmayanlar da 46K oluyor

 

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.