EnerjiManşet

‘Çernobil’deki nükleer felaketin Türkiye’de de yaşanmasına izin vermeyeceğiz’

0

“Çernobil ve Fukuşima’dan sonra” Avrupa Eylem Haftası etkinlikleri kapsamında Almanya ve Ukrayna’dan gelen heyetin Türkiye’deki nükleer santral tehidi altındaki bölgeleri ziyareti devam ediyor. Nükleersiz.org’un kurucularından Dr. Angelika Claussen ve Dr. Alper Öktem’in daveti ile Türkiye’ye gelen Ukrayna’dan tasfiye memuru Yuriy Schumchenko, 24 Nisan’da Sinop’ta gerçekleştirdiği konuşmanın ardından 30 Nisan Cumartesi günü de Mersin’de nükleer tehlikesine karşı konuşma yapacak.

Yeşil Gazete – Hürriyet içerik işbirliği ile Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberimize göre 26 Nisan 2016, Çernobil Nükleer Felaketi’nin 30. yıldönümü. Bu kapsamda Avrupa çapında Belarus, Belçika, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Polonya, İspanya, Ukrayna ve Türkiye’den sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Uluslararası Eğitim ve Değişim Derneği (IBB) çatısı altında oluşturulan Avrupa Çernobil Ağı nükleer karşıtı mücadele ve sağlıklı, sürdürülebilir yaşam hakkı gibi konular çerçevesinde panel, toplantı ve organizasyonlar düzenleniyor.

17

Avrupa Çernobil Ağı’nın Türkiye ayağındaki etkinlikleri ise bu ağın üyesi olan Yeşil Düşünce Derneği ve Nükleersiz.org “Avrupa Eylem Haftası için “Çernobil ve Fukuşima’dan sonra” konulu bir paneller serisi planlamış durumda.

Almanya’dan Türkiye’ye gelen Uluslararası Hekimler Birliği Avrupa Başkanı Dr. Angelika Claussen ve Güneş Gönüllüsü olarak da bilinen Dr. Alper Öktem‘in yanısıra 30 yıl önce Çernobil felaketinin yaşandığı dönemde radyoaktif bölgenin temizliği görevini de yürüten tasfiye memuru Yuriy Schumchenko da Çernobil felaketinin birebir tanığı olarak Sinop ve Ankara’da konuşmalar yaptı. Ankara Nükleer Karşıtı Platform’un ev sahipliğinde düzenlenen organizasyonda Nükleersiz.org koordinatörü Pınar Demircan da   2 yıldır katıldığı Fukuşima anma etkinlik ve organizsyonları üzerinden  Fukuşima’daki son durum hakkında sunum yaptı.

TBMM’DE BASIN TOPLANTISI

21

Heyet, Sinop’taki temaslarının ardından Ankara’ya geçti ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı‘nın daveti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşmelerde bulundu. Heyet ile birlikte TBMM’de bir basın toplantısı da düzenleyen CHP Mersin Milletvekili Prof . Dr. Aytuğ Atıcı, Çernobil nükleer faciasının yıldönümünde nükleer tehlikeye dikkat çekerken, “Çernobil’deki nükleer felaketin Türkiye’de de yaşanmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

22

Aytuğ Atıcı’nın ardından söz alan Dr. Angelika Claussen ise Türkçe’de yeni yayınlanan “Nükleer Felaketlerle Yaşamak” kitabının içeriği hakkında bilgi verdi. Çernobil Nükleer Felaketi sırasında bölgede bulunan ve radyasyondan etkilenen Yuriy Schumchenko, meclisteki basın toplantısı sırasında sözlerine, “Sizlere Çernobil kazasının hemen ardından bölgenin 30 km çapındaki bölgede geçirdiğim iki haftayı anlatmak istiyorum” diyerek başladı ve “Mayıs 1986’de bölgede tasfiye memuru olarak bulundum, görevim radyoaktif bölgenin temizliği idi. Bir gün terk edilmiş bir köyde, diğer gün radyoaktif kirlilik nedeniyle yeşilliği birdenbire kıpkırmızıya dönmüş bir ormanda çalıştım.” şeklinde konuştu.

Meclisteki görüşmelerde ayrıca Türk Tabipler Birliği adına Dr. Kayıhan Pala da nükleer santrallerin sağlık alanında nelere mal olabileceğine dair bir konuşma yaptı.

Avrupa Çernobil Ağı’nın bileşenleri Yeşil Düşünce Derneği ve Nükleersiz.org’un daveti ile Türkiye’de bulunan heyetin son durağı ise Akkuyu Nükleer Santral’inin tehdidi altındaki Mersin.  Mersin’de 30 Nisan’da nükleer karşıtı bir konefaransa katılacak Dr Angelika Claussen, Dr Alper Öktem ve Yuriy Schumchenko’ya Dr. Umur Gürsoy da eşlik edecek. Gürsoy, Çernobil tanıklıklarının aktarıldığı “Çernobil Halk Mahkemesi” kitabını dilimize kazandırmıştı.

YENİ KİTAP: NÜKLEER FELAKETLERLE YAŞAMAK

Çernobil’in 30 yılı anması etkinliklerinde yeni bir kitap da yayınlandı. Yeni İnsan Yayınevi tarafından basılan ve Türkçe’ye Dr. Alper Öktem’in kazandırdığı kitabın yazarları ise Dr. Angelika Claussen ile Alex Rosen.

19

Kitabın Türkiye’de yayınlanmasını müteakip 4 Mayıs Çarşamba akşamı Yeryüzü Derneği’nin Kadıköy’deki ofisinde kitap tanıtımı ve kokteyl de düzenlenecek. Buluşma kapsamında Dr. Ümit Şahin’in kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilecek, “Nükleer Felaketlerle Yaşamak: Çernobil ve Fukuşima’nın Sağlık Üzerine Etkileri” söyleşisinde ise kitabın yazarlarından Angelika Claussen ile çevirmeni Alper Öktem katılımcılar ile buluşacak.

 

(Yeşil Gazete, Hürriyet)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.