EnerjiManşet

Belçika, radyasyon yayılımı endişesiyle iyot tabletlerini ülke genelinde dağıtacak!

0

28 nisan Perşembe günü, Belçika Sağlık Bakanı bir nükleer santral kazasında oluşabilecek radyasyon sızıntısı veya yayılımı ihtimaline karşı toplam nüfus olan 11 milyon kişiye iyot tabletlerinin dağıtılacağını  açıkladı.

Belçika, Doel veya Thiange'den olası bir radyasyon sızıntısına karşı ülke genelinde iyot tabletleri dağıttı

Belçika, Doel veya Thiange’den olası bir radyasyon sızıntısına karşı ülke genelinde iyot tabletleri dağıtacak

Bir süredir Belçika, komşu ülke Almanya tarafından Belçika-Almanya sınırına çok yakın mesafedeki  yaşlandığı için güvenlik endişelerine yol açan  2 reaktörün kapatılması için baskı altındaydı.

İyot hapları insanlarda tiroit bezinde radyasyon birikmesini önlemek için kullanılır. Bu haplar şimdiye kadar sadece  Thiange ve Doel’den 20 kilometre  yarı çaplı alanda yaşayanlara dağıtılmıştı.

Belçika Sağlık Bakanı Maggie De Block,  La Libre Belçika gazetesine  yaptığı açıklamada hapları 100 km yarıçaplı alanda, tüm ülke genelinde  dağıtıklarını söyledi. Sağlık bakanı Almanyanın talebine karşılık AFP’ye hemen yorum yapmadı.

La Libre’nın haberine göre Belçika Yeşil Parti içindeki  Fransız kanadın başkanı Mr Jean Nollet, önce ölçümlerin yapıldığını söyledi akabinde de insanlara bu hapların dağıtılmış olmasının uzun vadede  hiçbir riskin olmadığı anlamına gelmeyeceği yönünde bir beyanat verdi.

Belçika’nın çatlayan nükleer santralleri bir süredir özellikle bu çatlaklardan meydana gelen sızıntılar  ve bu sızıntıların sebebinin de sabotaj olmuş olabileceği noktasında güvenlik konusundaki endişeleri arttırıyor.

Geçen hafta Almanya tarafından 40 yaşındaki Thiange 2 nin ve Doel 3 nolu reaktörlerin çözülmemiş güvenlik sorunları giderilinceye kadar devreden çıkarılması istenmişti.

Reaktör kazanlarındaki basınç, metal deformasyonuna yol açarak güvenlik endişelerini arttırıyor . En son geçen yıl aralık ayına kadar geçici olarak kapalı olan reaktörler tekrar hizmete açıldı.

Belçika’nın resmi kurumu  Nükleer Güvenlik Ajansı (AFCN)ise  Almanya’nın reaktörlerin kapatılması istemini reddetti ve her iki reaktörde de en sıkı güvenlik önlemlerinin alınabildiğini ifade etti.

Çeviren:Pınar Demircan

(AFP, Yeşil Gazete )

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.