DünyaManşet

ABD’den Türkiye’ye sert insan hakları eleştirisi

0

Türkiye-ABDAmerikan Dışişleri Bakanlığı’nın 2015 yılına dair insan hakları raporunda Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltiliyor. Deutsche Welle’nin haberine göre 199 ülkedeki hükümetlerin insan hakları alanındaki uygulamalarını mercek altına alan raporda Türkiye, Malezya ve Tacikistan, kapsamı geniş tutulmuş terörle mücadele ya da milli güvenlik yasaları yoluyla siyasi muhaliflere baskı uygulamak ve ifade özgürlüğünü baskı altına almakla eleştiriliyor.

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde 2015 yılında insan hakları alanında gözlemlenen en önemli sorunlar; ifade özgürlüğüne hükümet müdahalesi, yargıda zayıf idare ve cezasızlık, sivillerin yeterince korunmaması olarak sıralanıyor. Ayrıca cezaevlerinde standartların altında kalan koşullar ve aşırı yığılma ile Suriyeli sığınmacılara sosyal destek mekanizmalarının yetersizliği, kadınlara yönelik şiddet ve çocuk evliliklerine de dikkat çekiliyor.

Üst düzey hükümet yetkililerinin söylemi

Hükümetin kadınlar ve çocuklar ile etnik ve dini azınlık mensupları ve eşcinsellere kötü muamele, suistimal, ayrımcılık ve şiddete karşı etkin koruma sağlayamadığı eleştirisi de yer alıyor. Ayrıca ‘üst düzey hükümet yetkililerinin özellikle ‘kutuplaştırıcı‘ seçim kampanyaları döneminde eşcinsel, Ermeni, Alevi karşıtı, antisemit söylemler kullandığı‘ kaydediliyor.

İfade özgürlüğüne hükümet müdahalesi bölümünde yasalardaki çeşitli düzenlemelerin hükümete ifade özgürlüğünü, basın ve interneti kısıtlama imkanı verdiği ve medya üzerinde hükümet baskısının sürdüğü belirtiliyor. Baskı altında otosansürün yaygınlaştığına dikkat çekilen raporda ‘Gülen hareketi ve bazı liberal medya kuruluşlarına akreditasyon verilmediği, ayrıca Kürt diline ve Güneydoğu’daki muhalif medya kuruluşlarına yönelik baskı nedeniyle bölgedeki halkın bilgiye erişiminin kısıtlandığı‘ da belirtiliyor.

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde hükümet baskı stratejisi izleyerek ülkedeki demokratik tartışma ortamını bastırmakla eleştiriliyor. Hükümetin ayrıca terörle mücadele yasalarını siyasi muhalefeti ve araştırmacı gazeteciliği bastırmak için kullandığı ve hukukla bağdaşmayan siyasi motivasyonlu soruşturmalar ve mahkeme kararlarına başvurduğu ifadesi yer alıyor.

Kaynak: Deutsche Welle

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.